06.04.2019 - 12:25
|
Actualització: 06.04.2019 - 22:25
El diari The New York Times s’ha fet ressò, amb un extens reportatge, de les consultes sobre monarquia o república a Mallorca que van començar diumenge a Valldemossa i es faran a un total d’onze municipis. L’article és titulat Mallorca té una forta relació amb la monarquia espanyola. Llavors, per què voten per abolir-la? El periodista Raphael Minder explica que l’illa ha estat, durant molt de temps, un ‘refugi’ i lloc d’estiueig per a la reialesa espanyola i que, per tant, pot semblar estrany que als habitants de municipis com Valldemossa, on Juan Carlos I té el títol de batlle honorífic, se’ls demani que votin sobre si l’estat espanyol hauria de ser una república o una monarquia. El reportatge inclou la veu d’organitzadors i participants i parla també de la resta de consultes que es faran a Mallorca.
També explica que el 1973 les autoritats de l’illa van oferir al rei espanyol de convertir el palau de Marivent en la seva casa de vacances, malgrat que l’antic propietari volia que es convertís en un museu. El reportatge, a més, recorda el cas Nóos, la participació de la princesa Cristina i la caiguda de la popularitat de Juan Carlos I i posterior abdicació.
Aquest cap de setmana s’han programat referèndums populars arreu de Mallorca. Alaró, Artà, Esporles, Llubí, Palma, Pollença, Porreres, Santa Margalida, Sencelles, Sóller i Sineu.
El primer municipi que va dur a terme la consulta va ser Valldemossa i la primera consulta sobre el model d’estat es dugué a terme a la Universitat de les Illes Balears. La delegació del govern espanyol ha donat el vistiplau sobre els referèndums després de la intermediació de l’Obra Cultural Balear que ha prestat empara legal als municipis i entitats que s’hi han volgut afegir.
La república ha guanyat a la monarquia per una àmplia majoria en les consultes dels pobles de Mallorca. Un total de 216 ciutadans han participat a Sóller. Una consulta ciutadana impulsada per l’Obra Cultural Balear i que ha acabat amb una aclaparadora majoria (95%) que s’ha decantat per un model d’estat basat en la república. 205 persones han donat suport a la república enfront de les nou votant a favor de la monarquia. S’hi han registrat dos vots nuls.
A Sencelles dels 89 vots emesos, 83 han estat favorables al model republicà, cinc per al monàrquic i un vot en blanc. A Santa Margalida, de les 183 persones que hi han participat, 163 s’han decantat per la república, 19 per la monarquia i un vot ha estat nul.
A Alaró han votat un total de 175 persones, de les quals 162 han optat per la república, deu per la monarquia i tres vots en blanc. A Porreres han votat 244 veïns, dels quals 229 ho han fet per la república, onze per la monarquia, tres vots han estat nuls i un en blanc.