Neus Lloveras: ‘El 6-D ja fa anys que molts ajuntaments treballen’

  • Parlem amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència sobre l'obertura d'ajuntaments d'avui

VilaWeb
Redacció
05.12.2016 - 22:00
Actualització: 09.07.2017 - 12:17

Neus Lloveras és batllessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l’Associació de Muncipis per la Independència (AMI). Arran de la polèmica obertura de l’Ajuntament de Badalona el dia de la Hispanitat, que va acabar amb un tancament forçat per un jutge, els partits sobiranistes es va començar a plantejar una possible acció unitària pel 6 de desembre, dia de la constitució espanyola. El 18 de novembre, l’AMI va proposar formalment que els càrrecs electes municipals treballessin com a protesta. Amb Lloveres parlem d’aquesta iniciativa i com l’afronta l’associació veient que els partits sobiranistes tenen postures públiques diferents.

—La CUP parla de descoordinació en l’organització de la protesta del 6-D. Cada partit sobiranista té un posicionament públic diferent. Ho considera un fracàs de l’AMI?
—Jo he sentit les declaracions d’en Quim Arrufat i no ha dit que l’organització hagi estat un desastre, sinó que hem de millorar. Jo hi estic d’acord, sempre és millorable.

—No ho considereu un fracàs?
—No. A més, voldria destacar que l’AMI hi som tots els partits sobiranistes. I nosaltres no vam promoure aquesta iniciativa referent al 6 de desembre. Va sorgir del debat entre les entitats i els partits sobiranistes després del 12 d’octubre. Més tard l’AMI va agafar el relleu buscant una proposta de consens pel 6-D. Aquesta proposta es va estar treballant durant quinze dies amb tots els partits sobiranistes que hi van donar el seu vistiplau. Jo no he sentit ningú que proposi cap altra cosa. No em sembla que hi hagi descoordinació. Tots els càrrecs electes sobiranistes, el que estem dient, és que treballarem perquè estem al servei dels catalans i les catalanes els 365 dies de l’any. A més, volem reivindicar el dret a poder escollir quins són els nostres festius. I per últim, denunciar que s’utilitza la constitució espanyola en contra de les institucions i els càrrecs electes de Catalunya.

—Parleu de postura consensuada, però cada partit té una postura diferent. Per exemple, el PDECat recomana als càrrecs electes treballar i en canvi ERC i la CUP asseguren que treballaran.
—La Marta Pascal ha dit que cada càrrec electe és lliure de fer el que li convingui. Ara bé, el matís aquí és que el PDECat recomana als càrrecs electes treballar, perquè al PDECat som més de recomanar que obligar. Precisament això és el que ha fet la Marta Pascal, recomanar. Però evidentment a cap càrrec electe se li pot ordenar què ha de fer.

—Saben quants ajuntaments participaran en la protesta?
—Els darrers dies hem estat fent un seguiment. Els ajuntaments de l’AMI els tenim més o menys controlats. El problema és que hi haurà regidors que treballaran en ajuntaments, on no formen part del govern i tampoc de l’AMI. Per tant, aquests se’ns escapen. Fins ara ens consten entre uns 250 i 300 consistoris. Són ajuntaments que s’han posat en contacte amb nosaltres i ens han comunicat que treballaran.

—Però quants ajuntaments hi ha inscrits a l’AMI?
—A l’AMI hi ha adherits gairebé 800 ajuntaments.

—300 de gairebé 800 són molt pocs, no?
—Estem parlant d’aquells que ho han volgut comunicar a l’AMI. Segur que en seran molts més de 300. Insisteixo que el 6-D l’AMI ha volgut fer una proposta de consens, però en cap cas l’obertura ha estat una iniciativa nostra.

—Veient que hi havia una voluntat de fer una acció el 6-D en tots els partits sobiranistes, perquè l’AMI no ha pres una postura més ferma i s’ha involucrat a fons en l’organització més enllà de la proposta?
—Bé, perquè totes les propostes que fa l’AMI són recomanacions. Nosaltres entenem que cada ajuntament té la seva autonomia local. Al final és l’ajuntament qui té sempre l’última paraula en la decisió. Després del 12-O, la discussió que hi havia sobre la taula era treballar o no el 6-D, l’AMI va recollir aquesta inquietud i va acordar una proposta de consens. I vull aclarir una cosa, el 12 d’octubre es va obrir un debat sobre una cosa que no és un fet excepcional, i és que hi han ajuntaments i empreses que treballen en festius. I això fa anys que passa. El 12-O, malauradament, per una acció totalment injustificada per part de la delegació del govern es va obligar a tancar, tot i que el consistori havia pactat obrir amb els treballadors. El 6-D ja fa anys que hi ha moltes empreses i ajuntaments que treballen.

—Però quina és la virtut d’una obertura simbòlica? Entenen que a l’estat espanyol molts càrrecs electes treballen el 6-D. El fet diferencial, si es vol protestar, no seria que el funcionariat treballés?
—Que els funcionaris treballin no és una qüestió política, és un tema laboral, i per tant s’ha d’acordar quan es pacten els calendaris laborals. I ara políticament no es pot canviar i l’únic que es pot fer és que treballin els càrrecs electes. I fer-ho amb una reivindicació en positiu, com ara organitzant actes solidaris i llegint el manifest de l’AMI dient allò que ens inquieta i ens mou a treballar un dia festiu.

—Però la CUP sí que  ha demanat als funcionaris que vagin a treballar.
—No em consta per part de la CUP. En tot cas seran casos aïllats.

—A Celrà, per exemple, alguns funcionaris treballaran.  
—És un acte voluntari. Que en alguns casos hi hagi funcionaris que li comuniquin a l’alcalde que volen anar a treballar de manera voluntària, és un matís sobre una mateixa acció. No és fer les coses diferents.

—El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha amenaçat de prendre mesures si els funcionaris treballen. Si és així, i hi ha denúncies, què fareu des de l’AMI?
—Em semblaria molt malament, com sempre. Crec que el senyor Millo s’hauria de dedicar a altres coses que no pas constantment interferir en el dia a dia dels ajuntaments. El que necessitem és un delegat del govern espanyol que ens doni suport i no pas una persona que es passa el dia buscant com ens pot denunciar. L’AMI estarà sempre al costat de tots els alcaldes, alcaldesses i càrrecs electes.

—Vós sou batllessa de Vilanova i la Geltrú. Què fareu?
—Treballarem. L’Ajuntament de Vilanova sempre està obert. Els càrrecs electes dels partits sobiranistes treballarem, per tant la majoria de regidors ho faran. Es faran algunes reunions i després participarem en un acte solidari per recaptar diners per la Marató de TV3. I a les dotze del migdia, al saló noble de plens de l’ajuntament, es llegirà el manifest que va proposar l’AMI.

—Els regidors del PSC que formen part del govern municipal també treballaran?
—No em consta. No m’ho han comunicat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor