Els nou films que Netflix ha censurat a petició dels governs

  • Singapur és el país que més vegades ha ordenat la censura d'un contingut que no agrada a les autoritats

VilaWeb
Arnau Lleonart
13.02.2020 - 18:27
Actualització: 13.02.2020 - 19:12

Netflix ha publicat un informe en què avalua el seu impacte social al món. Un dels paràmetres auditats són les sèries i els films que ha retirat del catàleg arran de les peticions de diversos governs del món. L’informe no inclou l’intent de censura d’A Primeira Tentação de Cristo, una comèdia dels humoristes brasilers Porta dos Fundos que mostra com Jesucrist torna a casa per Nadal acompanyat d’un noi que és el seu xicot. El film va despertar una gran polèmica i la seu de la productora va ser atacada per integristes religiosos. Un jutge de Rio de Janeiro va prohibir-ne la difusió, però el mes passat el Tribunal Suprem brasiler va autoritzar-ne la difusió.

Des del començament, Netflix ha cedit a la censura governamental nou vegades. Són els casos següents:

El 2015, el govern de Nova Zelanda va impedir que els ciutadans del seu país tinguessin accés a The Bridge, un documentari del 2006 que inclou un any d’enregistraments al pont Golden Gate de San Francisco, on és habitual que hi hagi suïcidis. A més d’enregistrar les morts, el director Eric Steel va entrevistar familiars i amics de les víctimes sense explicar-los que tenia imatges del seu final. L’oficina de classificació de films de Nova Zelanda va etiquetar el documentari com a ‘inacceptable’. Segons una llei de 1993, aquesta categoria és reservada a publicacions que ‘descriuen, representen, expressen o tracten qüestions com el sexe, el terror, el crim, la crueltat o la violència de tal manera que poden perjudicar el bé públic.’

https://youtu.be/Zwl-Pa_QT0M

El 2017, Netflix va cedir a la petició de l’Autoritat de Radiodifusió i Informació Digital vietnamita d’eliminar el film de Stanley Kubrick La jaqueta metàl·lica, que mostra l’entrenament i el combat de soldats nord-americans a la guerra del Vietnam.

També el 2017, Alemanya va censurar el film de zombis La nit dels morts vivents, de Tom Savini, una nova versió del film homònim de George A. Romero. La censura alemanya no és cosa del passat, actualment la Comissió per a la Protecció dels Joves encara persegueix els films de sang i fetge com ara Possessió infernal, Divendres 13 i La matança de Texas. Podeu veure ací un recull de tots els films censurats a Alemanya fet pel portal especialitzat IMDb.

El 2018, l’Autoritat de Desenvolupament de Mitjans de Comunicació de Singapur va fer retirar de Netflix tres continguts que entenia que fomentaven el consum de drogues. Són Cooking on High (‘Colocados en la cocina’), un programa de cuina de receptes amb marihuana; The legend of 420, un documentari sobre el debat de la despenalització de la marihuana als EUA; i Disjointed (‘Descolocados’), una comèdia de David Javerbaum i Chuck Lorre sobre una activista procànnabis i el seu dispensari de marihuana terapèutica.

L’any passat, l’Aràbia Saudita va demanar de censurar un episodi del programa d’humor Patriot Act with Hasan Minhaj, on l’humorista fa sàtira política de qüestions globals. Concretament, la Comissió per a la Informació i Tecnologia saudita va demanar d’eliminar l’episodi sobre l’Aràbia Saudita, el qual es pot veure ací:

El 2019, Netflix va tornar a obeir la censura de Singapur, aquesta vegada per qüestions religioses, i va retirar The Last Temptation of Christ (L’última temptació de Crist), de Martin Scorsese. Des que es va estrenar el 1988, el film ha despertat una gran polèmica arreu del món i és prohibit a Singapur.

Enguany, Singapur ha tornat a censurar Netflix i ha ordenat la retirada de Se Beber, Não Ceie (‘Especial de navidad de Porta das fundos’), una comèdia brasilera dels mateixos autors d’A Primeira Tentação de Cristo que imagina la ressaca dels apòstols després de l’últim sopar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor