Nit de caos a Israel, després de la decisió de Netanyahu de fer plegar el ministre de Defensa

  • La policia desallotja per força una concentració a Tel-Aviv · El ministre de Defensa és destituït per haver criticat la polèmica reforma de la justícia, crítiques compartides per més ministres

VilaWeb
Yoav Gallant

VilaWeb – Agències

26.03.2023 - 22:30
Actualització: 27.03.2023 - 08:25

Nit caòtica a Israel. Tres membres del govern s’han manifestat contraris públicament a la polèmica llei de la reforma de la justícia i nou milers de manifestants han pres el carrer exigint aquesta mesura. Tot això ha passat després de la destitució del ministre de Defensa.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, havia destituït ahir el ministre de Defensa, Yoav Gallant, que dissabte va proposar públicament de frenar la tramitació de la polèmica reforma judicial i donar marge al diàleg. Netanyahu va publicar un breu comunicat anunciant que Gallant plegaria perquè hi havia perdut la confiança després de veure com s’havia “girat d’esquena al govern”. Netanyahu fa una visita oficial al Regne Unit.

Gallant continua essent diputat del partit Likud de Netanyahu, però no se sap quin paper farà dins un govern que és resultat d’un complex equilibri de forces entre els partits de dreta i ultradreta que conformen la coalició que sosté Netanyahu.

Després de saber-se la notícia, el líder de l’oposició, Yair Lapid, ha criticat Netanyahu. Ha dit que havia destituït Gallant “solament perquè l’havia advertit de l’amenaça que implica per a la seguretat d’Israel” la reforma judicial. “És un govern antisionista que va en contra de la seguretat nacional i menysté els advertiments de tots els responsables de l’aparell de seguretat”, ha dit. I ha afegit: “El primer ministre d’Israel és un perill per a la seguretat de l’estat d’Israel […].Pot fer fora Gallant, però no pot fer fora la realitat i no pot fer fora el poble d’Israel, que es va alçant contra la bogeria de la coalició.”

Creixen les protestes

Després de la destitució de Gallant milers de manifestants han sortit als carrers de les principals ciutats israelianes per protestar. A Tel-Aviv han tallat la cruïlla de Kaplan i han tornat a ocupar l’autopista Ayalon, escenari habitual d’enfrontaments entre activistes i policies. La via ha estat blocada durant més de cinc hores, fins que els manifestants han estat dissolts per la policia, servint-se fins i tot de canons d’aigua. A Jerusalem, Beersheba i Haifa també hi ha hagut protestes amb milers d’assistents. Així mateix, s’ha fet una concentració d’unes 300 persones davant la casa de Gallant en mostra de suport, segons el diari Yedioth Aharonoth.

Reservistes s’han concentrat també al matí davant la casa del ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, a l’assentament de Kiryat Arba, a Hebron, Cisjordània. Dos van ser detinguts després d’haver intentat d’entrar a l’habitatge.

Qui serà el seu successor?

El ministre d’Agricultura, Avi Dichter, sembla el favorit per a succeir Gallant. Dichter va ser director dels Serveis Secrets per a l’Interior d’Israel i els Territoris Ocupats Palestins, el Shin Bet.

Tot i això, Dichter també ha formulat dubtes sobre el risc per a la cohesió i la seguretat del país que implica tirar endavant la tramitació de la reforma judicial. Un altre candidat podria ser el ministre d’Economia, Nir Barkat.

Gallant va trencar dissabte la defensa monolítica del govern israelià de la polèmica reforma judicial impulsada per Netanyahu i que ha enfonsat el país en una profunda crisi política per les protestes de l’oposició, que denuncia una amenaça per a la divisió de poders. “No he vist mai el nivell d’odi i dolor que veig ara. La divisió a la societat arriba fins a l’exèrcit i això és un perill immediat i tangible a la seguretat de l’estat. No cediré en això. Necessitem canviar la judicatura, però els canvis importants s’han de fer amb diàleg. El procés legislatiu ha de ser aturat”, va dir Gallant en un discurs televisat. I va subratllar: “La seguretat d’Israel és l’objectiu de la meva vida […]. Fins i tot ara estic disposat a assumir-ne el risc i pagar-ne el preu. Les amenaces que ens envolten són immenses, properes i llunyanes.” Les últimes setmanes havia tingut contactes amb comandaments militars, va dir. “Em preocupa el que he sentit.” Unes quantes unitats militars estaven disposades a no incorporar-se als seus llocs si s’aprova la reforma, que consideren que convertiria Israel en una dictadura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor