26.11.2024 - 19:22
|
Actualització: 26.11.2024 - 20:27
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat un principi d’alto-al-foc al Líban, amb l’Hesbol·là, amb la qual fa un any que manté un enfrontament obert, principalment, a la frontera entre el Líban i Israel.
En una compareixença, aquesta mateixa tarda, després de la reunió del gabinet de seguretat, Netanyahu ha dit que l’Hesbol·là no era el mateix Hesbol·là i que Israel havia fet retrocedir “dècades” la milícia xiïta. Ha dit que l’exèrcit israelià havia eliminat “el cap de la serp”, en referència al cap de l’organització islamista, Hassan Nasral·là.
Abans, havia reunit el seu gabinet de seguretat, i alguns dels seus ministres més destacats havien tingut converses al nivell més alt sobre aquest mateix afer. Hi ha reticències del sector més conservador del seu govern.
També ha dit que la durada de l’alto-el-foc dependria de què passés al Líban, i que tenia un pacte amb els EUA que l’autoritzava a actuar en cas que no es respectés el pacte. La setmana passada, el Tribunal Penal Internacional va emetre una ordre d’arrest contra Netanyahu per crims de guerra i crims contra la humanitat per la guerra de Gaza. La treva és de seixanta dies a partir d’avui mateix, durant els quals l’Hesbol·là s’ha de retirar al nord del riu Litani, entre Tir i Sidó, i Israel ha de sortir del territori libanès.
Sobre això, el diari L’Orient Le Jour ha publicat els punts de l’acord:
– L’Hezbol·là i totes les altres organitzacions armades presents al territori libanès s’abstindran de dur a terme cap acció ofensiva contra Israel.
– A canvi, Israel no durà a terme cap acció militar ofensiva contra objectius al Líban, sigui per terra, aire o a la mar.
– Israel i el Líban reconeixen la importància de la Resolució 1701 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.
– Aquests compromisos no treuen a Israel i al Líban el seu dret inherent de l’autodefensa.
– Les forces de seguretat i l’exèrcit libanès seran les úniques entitats autoritzades per portar armes o desplegar tropes al sud del Líban.
– La venda, subministrament o producció d’armes i materials relacionats al Líban serà supervisada pel govern libanès.
– Es desmuntaran totes les instal·lacions no autoritzades relacionades amb la producció d’armes i materials relacionats.
– Es desmantellaran totes les infrastructures i posicions militars que no compleixin aquests compromisos, i totes les armes no autoritzades seran confiscades.
– S’establirà un comitè aprovat per Israel i el Líban per a supervisar i ajudar en l’aplicació d’aquests compromisos.
– Israel i el Líban denunciaran qualsevol violació d’aquests compromisos a aquest comitè i a la Força Provisional de les Nacions Unides al Líban.
– El Líban desplegarà les forces de seguretat oficials i l’exèrcit al llarg de totes les fronteres dels punts de pas i de la línia definida per a la zona sud, tal com es descriu al pla de desplegament.
– Israel es retirarà gradualment de la zona al sud de la Línia Blava en un màxim de seixanta dies.
– Els Estats Units reforçaran les negociacions indirectes entre Israel i el Líban per aconseguir una frontera terrestre reconeguda internacionalment.
Segon front de guerra
Els atacs de l’exèrcit israelià contra territori libanès han deixat, fins ara, més de 3.700 morts i uns 15.700 ferits, segons el darrer balanç del Ministeri de Salut Pública del Líban. Entre les víctimes mortals, hi ha part de la cúpula de l’Hesbol·là.
A final d’agost, Israel va començar els bombardaments al Líban, si bé feia mesos que s’enfrontava amb l’Hesbol·là, d’ençà dels atacs d’Hamàs del 7 d’octubre de 2023. Al setembre, va mutilar el sistema de comunicacions del grup islamista amb una explosió en massa i simultània de cercapersones que va causar la mort d’una desena de persones i tres mil ferits.
A començament d’octubre, va enviar tropes al sud del Líban, una operació militar terrestre que l’exèrcit va definir de limitada al principi, però que després va implicar l’enviament de reforços de les Forces de Defensa d’Israel. Segons el darrer balanç de l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (OCHA), al Líban han mort 3.583 persones i més de 15.000 han estat ferides.