Nervis a la premsa espanyola per la tornada imminent de Puigdemont

  • Els diaris espanyols especulen sobre l'operació policíaca dels Mossos d'Esquadra per a detenir Puigdemont, el recorregut judicial que tindrà i les implicacions polítiques en l'independentisme

VilaWeb
Article d'El Mundo sobre el retorn de Puigdemont.
Arnau Lleonart
07.08.2024 - 15:01
Actualització: 07.08.2024 - 17:47

El retorn de Carles Puigdemont a Catalunya després de gairebé set anys d’exili ha interromput la dieta mediàtica estival dels mitjans de comunicació espanyols, que aquests darrers dies han estat centrats pràcticament en exclusiva en els Jocs Olímpics de París. Ara, els interrogants sobre la manera com Puigdemont tornarà a Barcelona i la possibilitat ben certa que sigui interceptat per la policia ha disparat les elucubracions de què pot passar aquestes hores vinents.

Ho veiem en diaris com El Mundo, que publica un article titulat “L’operació per a detenir Puigdemont: mobilització de la BRIMO i les ARRO per a evitar el precedent de Ponsatí“, en què es fan ressò de la informació de La Vanguardia sobre un blindatge policíac total del parc de la Ciutadella i recorden que Clara Ponsatí va poder caminar del Col·legi de Periodistes, a la rambla de Catalunya de Barcelona, a la catedral abans de ser detinguda. Un precedent que, diuen, els Mossos volen evitar: “Aquesta vegada, els Mossos pretenen avançar-se i detenir Puigdemont abans no pugui passejar per Barcelona, evitant el rebombori social que podria causar.”

El País entoma el retorn en dues perspectives diferents. D’una banda, la política: les implicacions que tindrà en el ple d’investidura de Salvador Illa i els enfrontaments entre ERC i Junts, amb un article titulat “Puigdemont intentarà irrompre en el ple d’investidura d’Illa sense ser detingut“. I, d’una altra, l’operació policíaca dissenyada pels Mossos d’Esquadra: “Els Mossos blinden el parlament per detenir Puigdemont abans que accedeixi a la cambra.” Expliquen que tots els accessos al parc de la Ciutadella estaran tancats tret d’un, el de l’avinguda del Marquès de l’Argentera, per on es permetrà l’accés de diputats, treballadors del parlament i periodistes, a qui revisaran l’acreditació d’un en un. A més, diuen que agents dels Mossos d’Esquadra ja han revisat el subsol del parc de la Ciutadella, tot i que assenyalen que és un procediment habitual en tots els plens del parlament.

L’operació policíaca també és una informació atractiva per a l’ABC, que hi dedica uns quants articles. “Els Mossos volen detenir Puigdemont abans no pugui arribar al parlament“, titulen, i expliquen que als comandaments del cos els preocupa que la seva imatge es pugui tacar si Puigdemont aconsegueix d’esquivar la detenció. A més, diu el diari espanyol, també volen capturar-lo de manera “ràpida i quirúrgica” tant bon punt entri a l’estat espanyol, per a evitar les protestes. Expliquen que l’ordre de detenir-lo afecta tant els Mossos d’Esquadra com la policia i la Guàrdia Civil espanyoles, però que seria normal que, essent a Catalunya i “per a evitar més tensions amb el món independentista”, el detinguessin els Mossos d’Esquadra.

A banda, l’ABC dedica dos articles a repassar els passos judicials que podrien seguir-se així que Puigdemont fos detingut. Un d’aquests texts és, senzillament, una informació sobre una intervenció del jutge Ignacio González Vega a la ràdio Onda Cero, que aprofiten per fer un article titulat “Un jutge explica què pot passar amb Puigdemont quan entri a Espanya“. I l’altre és un article propi en què combinen la informació sobre el vídeo publicat per Puigdemont per a anunciar que torna amb les diverses possibilitats que s’obririen amb la detenció: que el duguin al jutjat de guàrdia que pertoqui; que el duguin al Tribunal Suprem espanyol, a Madrid; o bé que Puigdemont demani un habeas corpus per a denunciar una detenció il·legal. Hi ha, a més, l’explicació sobre el procediment i els recursos al Tribunal Constitucional espanyol corresponents.

Aquesta possibilitat també l’explora El Confidencial en un article titulat “L’as de Puigdemont per a escapar-se de l’ingrés a la presó: una via ràpida que el porti al TC“, on expliquen la via de l’habeas corpus per a poder presentar recursos al Tribunal Constitucional espanyol sense haver d’exhaurir totes les vies internes del Suprem. Quan Puigdemont demani l’empara al Constitucional, la resolució es podria accelerar, tot i que el diari espanyol diu que el tribunal hauria d’explicar bé per què hi dóna prioritat: “Desenes de sentències del tribunal de garanties demostren que el termini habitual del TC en el cas de la inadmissió d’habeas corpus als tribunals ordinaris és d’uns dos anys, de vegades fins a tres. Pel cap baix, aquestes sentències s’emeten almenys amb un any de diferència entre la detenció i la resolució, com confirmen unes quantes sentències consultades.” A banda, El Confidencial també publica una tribuna de Pablo Pombo injuriosa envers Puigdemont, que compara el retorn amb un film d’atracaments.

El diari The Objective també explica la via del recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol, però va més enllà i s’avança als esdeveniments dient que és molt probable que Puigdemont sigui alliberat per una interferència de Pedro Sánchez. “Així alliberarà Pumpido Puigdemont“, diu el títol, en referència al president del Tribunal Constitucional espanyol, Cándido Conde-Pumpido. Una anàlisi que també comença amb l’habeas corpus, però que arriba a especular que Puigdemont passaria molt poc temps a la presó: “M’atreveixo a aventurar que allò que Sánchez li ha pogut oferir a Puigdemont per a calmar-lo per la investidura d’Illa i el retard en l’efectivitat de l’amnistia és, precisament, una decisió exprés del Constitucional que el posi en llibertat. Una cosa que garantiria a Pedro l’aprovació del pressupost i poder exhaurir la legislatura.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor