09.10.2015 - 14:08
|
Actualització: 09.10.2015 - 15:57
Junts pel Sí i la CUP s’han aproximat al moment de començar la negociació sobre el full de ruta cap a la independència. Hi ha un escull important que els separa: la investidura d’Artur Mas com a president. Però han decidit de deixar de banda aquesta qüestió i centrar-se, ara com ara, en la manera d’acomplir la ruptura amb Espanya, de desobeir decisions com les del Tribunal Constitucional i de fer el procés constituent. Això s’ha palesat d’ençà de la conferència d’ahir de la CUP, en veient la resposta que hi han donat representants de Junts pel Sí, com ara Raül Romeva, Marta Rovira i Jordi Turull. Tots plegats estan d’acord que cal fer aviat un gest de ruptura i expressar un missatge clar de no-retorn cap a la república catalana.
Aquest acostament de posicions ha neguitejat el govern espanyol i els partits unionistes, que fins ara furgaven en la diferència entre Junts pel Sí i la CUP sobre qui hauria de ser el president del nou govern.
La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet una crida a Artur Mas perquè ‘reflexionés’. I ho ha expressat així: ‘Per governar no s’ha de sotmetre a minories [en referència a la CUP] i programes d’oberta desobediència del marc de convivència.’ I encara ha afegit: ‘Si no volen encomanar-se dels pronunciaments, demanaria que respectessin la democràcia i la convivència. Els tribunals posen de manifest el respecte a la llei. Si els dirigents no la compleixen, com han de demanar que la compleixin els altres?’
‘Radicals antisistema i chavistes’
La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, s’ha expressat en la mateixa línia: s’ha adreçat a la societat civil catalana, la classe empresarial i les entitats socials, i els ha demanat que fessin pressió perquè Artur Mas no pacti amb els ‘radicals antisistema i chavistes’ de la CUP. Camacho, que ha assistit a la celebració de la festa de la hispanitat a la delegació del govern espanyol a Catalunya, ha criticat el govern, que considera a mans de persones ‘anticapitalistes, que volen abolir la propietat privada’. I n’ha culpat Mas, per haver convocat unes eleccions que considera innecessàries. Així mateix, ha dit que el govern espanyol no permetria cap acte de desobediència ni de ruptura amb l’ordre constitucional.
Rafael Hernando, portaveu del PP al congrés espanyol, també ha atacat Mas. L’ha acusat de portar la coalició Junts pel Sí ‘a mans dels més radicals’ que volen ‘una Catalunya absolutament delirant’ i que han posat com a condició prèvia ‘la destrucció de l’ordenament constitucional’. I ho ha reblat així: ‘Tot això és un disbarat al qual ens ha portat el senyor Mas i els seus socis, una situació terrible per a Catalunya.’
I la cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat a Junts pel Sí que no ‘obeeixi’ les condicions marcades per la CUP perquè signifiquen ‘un trencament de l’ordre constitucional, democràtic i dels drets de la gent’, a més de la sortida immediata de la UE. Ha dit que estava preocupada per les propostes ‘radicals’ de l’esquerra independentista i la possibilitat que Junts pel Sí els faci seus. Si aquestes dues forces acaben arribant ‘al límit’, l’estat haurà de fer servir ‘totes les eines democràtiques’ que té a l’abast per donar-hi resposta, ha dit.