Birra, neologisme de l’any 2022

  • 'Tuti', la paraula amb totes les lletres proposades pel joc del Paraulògic, ha estat la tercera més votada

VilaWeb

Redacció

23.12.2022 - 09:56
Actualització: 23.12.2022 - 10:53

Birra és el neologisme escollit per al 2022. Així s’ha escollit en una votació popular en què han participat quasi 14.000 persones impulsada per l’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Entre les deu paraules proposades per les entitats organitzadores, birra (32,6%) ha estat la més votada seguida de salut mental (19,6%). Tuti, el mot que es fa servir en el joc del Paraulògic per designar les paraules que contenen totes les lletres proposades, ha estat tercera (11,9%). Violència vicària ha estat quarta (8,4%); poliamor, cinquena (8,4%); metavers, sisena (8,2%); revictimització, setena (4,2%); nanosatèl·lit, vuitena (3,6%); submissió química, novena (1,9%); i micromobilitat, desena (1,2%).

Enguany, s’havia introduït per primera vegada entre les paraules candidates a neologisme de l’any un mot que no ho és, perquè fa anys que es fa servir, però que no s’havia inclòs mai al diccionari: birra, un sinònim de cervesa. Ha estat justament aquest mot, molt emprat, el que ha guanyat. Així doncs, si la Secció Filològica de l’IEC ho considera oportú, la paraula birra podria aparèixer aviat en el Diccionari de la llengua catalana, de la mateixa manera que els neologismes guanyadors dels anys anteriors.

Enguany han votat 13.985 persones, xifra que representa un creixement molt gran respecte dels anys anteriors (el 2021, n’hi van participar 8.045). Els vots s’han distribuït de manera força equilibrada en les quatre franges d’edat establertes, si bé és cert que els votants més joves (menors de 20 anys) representen més d’una quarta part del total i la franja dels més grans (60 anys o més) en representen menys de la quarta part.

Birra ha guanyat en totes les franges d’edat menys entre els més grans, on ha guanyat tuti, amb percentatges que oscil·len entre el 40% (de la franja de 20 a 39 anys) i el 20% (del grup de 60 anys o més). Salut mental ha estat segona també en gairebé totes les franges d’edat, però en les més joves ha tingut un percentatge més gran (26,5% entre les persones 0 a 19 anys). En canvi, tuti ha estat la primera opció per als participants de 60 anys o més, i la tercera al grup d’entre 40 i 59 anys.

Una campanya per a acostar el català als parlants

Com cada any, la campanya del neologisme de l’any ha servit per a fer visibles les qüestions que interessen la societat i per a acostar la llengua als parlants, amb l’objectiu d’oferir-los la possibilitat d’opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat al diccionari normatiu.

L’any passat, el neologisme guanyador va ser negacionisme, en el context de la pandèmia sanitària. En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser: estelada (2014), dron (2015), vegà/vegana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020).

L’Observatori de Neologia (OBNEO), que organitza conjuntament amb l’IEC la campanya del neologisme de l’any, va néixer com a grup de recerca l’any 1988 a la Universitat de Barcelona i el 1994 es va incorporar a l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra. L’Observatori de Neologia analitza el fenomen de l’aparició de paraules noves o neologismes en l’ús i, d’ençà del 1996, ha estat reconegut com a grup de recerca amb nom específic de la UPF.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor