Nens de Barcelona defensen el medi ambient i avisen Trump: “Primer el planeta!”

  • La tinent d'alcalde d'Ecologia de Barcelona, Janet Sanz, ha defensat al costat d'alumnes del programa Escoles+Sostenibles la importància de combatre el canvi climàtic, i ha animat els nens a advertir el president dels Estats Units, Donald Trump, que ha de conservar-se el medi ambient: "Primer el planeta!", han cridat junts.

VilaWeb
Redacció
13.06.2017 - 13:34

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

La tinent d’alcalde d’Ecologia de Barcelona, Janet Sanz, ha defensat al costat d’alumnes del programa Escoles+Sostenibles la importància de combatre el canvi climàtic, i ha animat els nens a advertir el president dels Estats Units, Donald Trump, que ha de conservar-se el medi ambient: “Primer el planeta!”, han cridat junts.

“Trump ha dit que no era important i que els Estats Units no complirà els seus acords internacionals. Des de Barcelona complirem, i des de les escoles”, ha avisat Sanz aquest dimarts en la clausura del programa Escoles+Sostenibles d’aquest curs, davant nens que han llançat esbroncs quan Sanz ha recordat la decisió de Trump d’abandonar l’Acord de París contra el canvi climàtic, davant el que es va estendre el lema ‘The planet first’.

Sanz ha sostingut que aquest és el missatge de Barcelona “per tots els que neguen que el canvi climàtic afecta la vida”, i ha assenyalat que adults i nens del planeta es veuen forçats a abandonar les seves cases i llocs d’origen per problemes vinculats a aquest canvi climàtic.

“Si no és ara, quan es farà? Si no sou vosaltres, qui ho farà?”, s’ha preguntat Sanz sobre la lluita contra el canvi climàtic davant els nens en el Parc de l’Espanya Industrial, en el qual s’ha estrenat la cançó ‘El nou combustible’, elaborada pel grup Xiula i les escoles de la xarxa que han volgut participar en la seva composició.

127.400 ALUMNES

El programa va començar en el curs 2001-2002 amb 69 centres, i actualment compta amb 361 –el 62% d’ells són públics–, que sumen 127.400 alumnes i 11.075 professionals aquest curs, que ha inclòs 76 sessions formatives amb 1.375 participants d’equips docents.

Les escoles desenvolupen dins del programa les seves pròpies propostes, incidint en projectes educatius per la millora de la sostenibilitat i l’entorn, centrats en àmbits com la gestió de l’energia, l’aigua, la naturalització dels espais, l’alimentació sostenible, la disminució del soroll, el consum responsable i la reducció de residus.

Entre les activitats d’aquest curs, figuren la promoció d’hotels d’insectes i la construcció d’estanys per fomentar la diversitat, i 16 centres han elaborat un mapa de soroll a l’entorn del seu centre, amb una recollida de dades que s’ha incorporat en el mapa estratègic de soroll de la ciutat, que s’actualitzarà aquest any.

També s’ha incorporat una nova formació per repensar els patis i transformar aquests espais a les escoles, que s’ha treballat amb set centres per avançar cap a espais multifuncionals en els quals poder gaudir de la naturalesa, el joc i l’aire lliure.

A més, 30 centres estan implicats en un projecte sobre desaprofitament alimentari; altres 72 treballen en la reducció dels residus usant embolcalls reutilitzables per a l’esmorzar; 11 estudien un pla de prevenció de residus; 30 aborden la contaminació acústica; 70 treballen se centren en l’hort, i deu van participar al novembre en la III Conferència Estatal de Joves ‘Cuidem el planeta’.

El programa s’emmarca en el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona, iniciativa en xarxa que inclou entitats, universitats, comerços, empreses, col·legis professionals, sindicats i institucions, que formen la xarxa Barcelona+Sostenible, que engloba unes 1.000 organitzacions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor