Neix Verificat, la primera plataforma contra les ‘fake news’ de Catalunya

  • Se centrarà en les declaracions dels polítics i combatre el 'soroll' que circula a les xarxes socials

VilaWeb
ACN
02.04.2019 - 15:49
Actualització: 02.04.2019 - 16:20

La primera plataforma contra la desinformació de Catalunya, Verificat, ha nascut avui coincidint amb el Dia Internacional del Fact-Checking. Verificat és un projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que posa la lupa en les declaracions dels polítics i busca combatre el soroll que circula a les xarxes socials.

S’inspira en les plataformes de l’International Fact-Checking Network per llançar una proposta feta des de i sobre Catalunya. ‘La propagació de rumors, contingut esbiaixat i mentides s’ha convertit en una amenaça per a la democràcia arreu del món i Catalunya no n’és una excepció, especialment en mig de la polarització que envolta el procés independentista’, destaquen els seus impulsors. L’equip de verificadores l’encapçalen les periodistes Alba Tobella, Carola Solé i Roser Toll.

L’objectiu de Verificat, com han destacat els seus creadors, és combatre la desinformació sense distinció de colors polítics a través d’una metodologia clara i transparent i amb l’ajuda del periodisme de dades i les noves tecnologies. El primer repte de la plataforma seran les eleccions municipals de Barcelona del 26 de maig vinent. Des d’ara i durant tres mesos, l’equip de Verificat dedicarà els seus esforços en verificar si les declaracions dels candidats a la batllia durant la campanya i el primer mes post-electoral es basen en fets i xifres reals.

En paral·lel, Verificat també detectarà i desmentirà el ‘soroll’ que es propaga a les xarxes socials al conjunt de l’àmbit català. ‘Soroll’ és la forma com la plataforma defineix les popularment conegudes com ‘fake news’ a les xarxes, incloent textos, fotografies, ‘memes’, vídeos o qualsevol contingut emès amb la intenció de confondre o manipular a la ciutadania.

Verificat té la voluntat de convertir-se en un espai de discussió saludable per a tota la societat catalana, un punt de trobada i una referència de periodistes i els seus mitjans de comunicació, organitzacions de la societat civil i qualsevol entitat que comparteixi la preocupació per la desinformació. La plataforma vol tenir tots els altaveus possibles, per això els continguts es publicaran amb llicència ‘copyleft’, de manera que qualsevol mitjà pugui reproduir-los sempre que citi la font. ‘Tu també ets Verificat’ és un dels lemes d’aquest projecte.

La plataforma convida a la ciutadania a contactar amb Verificat a través d’un número habilitat de Whatsapp per compartir els dubtes sobre continguts sospitosos que ha rebut o llegit, i anima a ajudar a frenar la desinformació compartint les verificacions amb familiars i amics. L’equipL’equip fundador de Verificat està conformat per tres branques: l’equip de ‘fact-checking’, el de periodisme de dades i el tecnològic.

Les coordinadores de la verificació són Alba Tobella, Carola Solé i la Roser Toll, periodistes amb trajectòria internacional que han treballat per agències de notícies com France-Presse (AFP), The Associated Press (AP) i EFE, i que es van llicenciar juntes a la UAB fa deu anys. Elles son el nucli dur d’un equip de fact-checking que inclou a tres col·laboradors més.

Les expertes en dades són el col·lectiu Storydata, un equip de periodistes expertes en investigació, anàlisi, visualització i comunicació de dades encapçalades aquí per l’Eli Vivas i la Carina Bellver. I la part tecnològica està en mans del Lorenzo Marini, fundador de Precept, una startup barcelonina que desenvolupa tecnologia per impulsar el periodisme amb eines com YouCheck, una plataforma que connecta periodistes amb fonts expertes, i MemeCheck, un projecte guanyador del Google DNI que utilitza intel·ligència artificial per entendre els memes i contrastar el seu contingut amb una base de dades de 20.000 articles de fact-checking que s’actualitza diàriament. Verificat compta amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Universitat Ramon Llull-Blanquerna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor