23.09.2024 - 19:49
|
Actualització: 23.09.2024 - 20:06
Uns quants col·lectius d’Andorra i dels municipis del Pirineu al Principat han creat la plataforma Pirineu Viu, que denuncia el model turístic al territori, concretament, a la zona de muntanya. Denuncien l’augment del preu de l’habitatge i la precarització laboral, els principals efectes que consideren que té el que anomenen “monocultiu turístic”. La plataforma agrupa una trentena d’organitzacions que van des del Ripollès fins a la Vall d’Aran, també Andorra, i diuen que el seu objectiu és defensar els drets bàsics d’aquells que viuen durant tot l’any als Pirineus.
Han anunciat que els pròxims dies es faran públiques les mobilitzacions que tenen planejades. D’aquesta manera, diuen que se sumen al moviment que aquest estiu ha esclatat a les Illes en contra del model turístic. Asseguren que al Pirineu hi ha gairebé tants llits turístics com habitants, així com un 60% d’habitatges de segona residència, segons que ha dit un dels portaveus de la plataforma, Arnau Corberó, que també ha lamentat la precarització que viu el sector. “El jovent del Pirineu es veu obligat a anar a estudiar a fora i, un cop acaba els estudis, difícilment pot tornar a casa perquè l’oferta laboral és precària al voltant del turisme i el preu de l’habitatge està disparat”, alerta Júlia Leigh, una de les portaveus. Des de la plataforma consideren que ja s’ha acabat l’època en què la gent pensava que es vivia del turisme: “Ara és una evidència que el turisme viu de nosaltres”, diuen.
Des de Pirineu Viu organitzaran unes quantes accions de mobilització durant aquesta tardor i hivern, a més de cicles de debat o activitats de conscienciació i de reflexió sobre el model de creixement econòmic del territori. L’organització, que agafa un cert relleu de la Plataforma Stop JJOO, diu que faran pinya per tal de fer front a les problemàtiques que es deriven de la turistificació al Pirineu, i que aquest hivern es focalitzaran a denunciar els problemes d’accés a l’habitatge a causa d’una sobresaturació turística i de segones residències. “Hem de ser la gent del pirineu qui decideixi que es produeix i no la indústria turística”, avisen.
Daniel Pardo: “El problema del turisme no és que sigui bo o dolent, és que sigui massiu”