02.12.2022 - 09:46
|
Actualització: 02.12.2022 - 11:34
Entitats de la societat civil, del món cooperatiu i de l’economia social i solidària, s’han unit per monitorar les presons catalanes en una entitat sense ànim de lucre que tindrà el nom d’Observa. Se’n van presentar anit els detalls a un acte a l’antiga presó Model de Barcelona, que va comptar amb la participació d’advocats, activistes i portaveus d’associacions de presos. L’objectiu d’Observa, diuen, és crear una estructura estable de monitoratge del sistema penal a Catalunya des de la perspectiva de la lluita contra la “violència institucional”.
Per fer-ho, volen fer una investigació específica, independent i continuada del sistema penal i visitar periòdicament les presons catalanes per entrevistar-se amb presoners i professionals. Tot plegat, amb la idea de garantir la preservació dels drets fonamentals de les persones privades de llibertat.
A més, Observa s’encarregarà de fer gestions per als presoners que tenen dificultats per accedir a assistència jurídica, mèdica o psicosocial, i documentarà els casos de “violència institucional”. “Quan els presos denuncien abusos a la presó, hi ha problemes per provar-ho i per accedir a les càmeres. Cal saltar murs pràcticament infranquejables per aconseguir els mitjans probatoris que demostrin els fets que denuncien i una de les grans traves és la por a les represàlies”, va dir l’advocada Mireia Salazar.
Una altra de les mesures que engegaran per lluitar contra aquestes vulneracions serà redactar publicacions i informes que mostrin les realitats i els problemes als diferents àmbits de la privació de llibertat. “Tenim dret de saber què passa dins de les presons, comissaries i reformatoris. Les presons estan aïllades i hi ha un corporativisme tan fort que evita que la societat tingui la capacitat d’exigir els seus drets”, ha denunciat el fundador de l’antiga Coordinadora de presos en lluita (COPEL), Daniel Pont.
Representants d’OBSERVA han deixat palès que és una organització sense cap vincle polític, que no dependrà de subvencions de l’estat i que el mètode de finançament, per garantir la independència de l’entitat, es farà amb una quota anual de 50 euros dels socis i a través de donacions puntuals a la seva pàgina web.