31.12.2015 - 22:00
|
Actualització: 01.01.2016 - 09:50
Seguint el pla de reforma territorial i administrativa traçat pel govern de François Hollande, avui entren en vigor les noves regions a l’estat francès, que passen de vint-i-dues a tretze. Catalunya Nord és integrada en la macroregió formada per la fusió del Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus. Amb el resultat de les eleccions del desembre, la nova entitat amb seu a Tolosa serà presidida per la socialista Carole Delga, fins ara secretària d’estat al govern francès de Manuel Valls, amb el suport de la llista d’esquerres i ecologista encapçalada per l’ex-eurodiputat verd Gerard Onesta, que en serà el vice-president.
Segons aquest acord de ‘nova governança’, que vol combatre ‘l’ascens alarmant de l’extrema dreta’ i l’alta abstenció a les últimes eleccions, les prioritats del consell regional d’aquí al 2021 seran crear ocupació i activitat econòmica en una de les zones més castigades per la desocupació, situar-se al capdavant d’Europa en energies renovables, potenciar la xarxa ferroviària i promoure la identitat catalana i occitana. En aquest sentit, l’acord signat per Delga i Onesta preveu la creació d’una Oficina Pública de la Llengua Catalana, com la que ja existeix per a l’occità, i ‘parar atenció especialment a Catalunya’.
Consulta pel nom de la regió
El nou consell regional neix sense un nom oficial i de moment es denomina Regió Llenguadoc-Rosselló / Migdia-Pirineus. Amb tot, Delga va dir a mitjan desembre que era partidària de dur a terme una consulta pública per a decidir-lo: ‘No tinc cap preferència pel nom. Seran els habitants de la regió, els qui el decidiran amb una consulta pública. Sota el meu govern, vull més participació ciutadana.’
Val a dir que fins ara alguns mitjans de comunicació nord-catalans i occitans han dut a terme enquestes a internet entre els seus lectors. El grup Dépêche du Midi, integrat pels diaris i portals la Dépêche, Midi Libre, La Nouvelle République des Pyrénées, Centre Presse i l’Indépendant de Perpinyà, va fer una consulta en línia amb més de dos-cents mil votants on va resultar guanyadora l’opció Occitània-País Català, gràcies en bona part a l’alta participació dels lectors nord-catalans. Al mateix resultat es va arribar en una enquesta de Francetv Info i France 3.
Els consellers regionals han de proposar el nom de la regió abans del mes de juliol al govern francès, que el consultarà al consell d’estat abans de validar-lo.