10.08.2015 - 06:00
La CUP ha constituït fa poc un nucli local a Palma. És el primer que constitueix a les Illes i, amb aquest, ja té presència a tots els territoris dels Països Catalans. Una organització que vol fer visible així la CUP a Palma i també fer de fiscalitzadora del nou govern, ara a mans de PSIB, Més i Som Palma. En parlem amb un dels seus portaveus, Rubén Chavarría, que explica per què van decidir de no presentar-se a les eleccions del 24 de maig. També exposa què en pensen del procés independentista del Principat de Catalunya.
—Com s’ha anat gestant la CUP de Palma?
—L’esquerra independentista de Mallorca sempre ha tingut aquest projecte en ment, i amb la situació actual hi havia la necessitat de fer sorgir una Candidatura d’Unitat Popular. Vam engegar-ho pels mecanismes que vam considerar més adequats, que van ser les trobades d’unitat municipal de març i abril, i a partir d’aquí s’hi ha anat afegint gent.
—És el primer nucli local de la CUP a les Illes. Ara la CUP ja té representació d’alguna mena a tots els Països Catalans.
—Sí. Això també ens feia tenir la necessitat de constituir-nos-hi. Per fer-nos visibles, fer notar que existim i completar finalment el projecte.
—Les eleccions municipals van ser al maig, per què no us hi vau presentar?
—A les trobades es va debatre sobre aquesta qüestió. Hi havia gent que volia presentar-s’hi i una altra que pensava que això era oportunisme electoral i que, en certa manera, ens podíem fotre un tret al peu. La manera de fer de la CUP és diferent: avança fent passos, però afermançant-los. I presentar un llista mig fantasma amb gent de l’esquerra independentista i prou i anar a les eleccions simplement perquè hi havia unes esperances de canvi no ens semblava la manera de fer de la CUP. No és la nostra manera de fer les coses. El rèdit polític te l’has de guanyar, i es guanya fent feina i no amb propaganda electoral.
—I quina és aquesta feina que voleu fer? Quines seran les prioritats de la CUP de Palma?
—Per començar, gestionar l’organització: s’hi ha anat afegint gent que no és de l’esquerra independentista de Mallorca i, quan entres a muntar una cosa tan oberta amb gent tan diversa, primer toca de canalitzar totes aquestes forces i energies. Una vegada entrem a les bones pràctiques de debat i feina, s’elaboraran propostes concretes, com pot ser la campanya contra les curses de braus, i també volem fiscalitzar la feina que fan els partits que ara són al govern.
—Venim d’un mandat negre del PP i ara hi ha forces noves governant l’ajuntament: PSOE, Més i Som Palma. Ha despertat esperances?
—Jo sóc dels qui es va alegrar molt amb el canvi. Cal tenir en compte que el PP de Mallorca ha fet molt de mal, ja no podíem anar a pitjor. Per petit que fos el canvi, ja donava esperances. Però dins la CUP hi ha sensibilitats de tota mena. Sí que és vera que de vegades ens sembla que caiem en el possibilisme i la manca de mobilització ciutadana, i correm aquest perill: entrar a les institucions i oblidar el carrer, que és justament allò que no volem fer nosaltres. Ens alegrem del canvi però creiem que no basta, que s’ha de fer més. Per exemple, es va donar molt de ressò a la declaració de Palma antitaurina, però fa dos dies hi va haver una concentració per a demanar que es tanqués la plaça de bous perquè s’hi feia una cursa. L’ajuntament no té competències per a prohibir-les, l’única cosa que podria fer és llevar-los les subvencions, que ja seria molt. Però aleshores que no ho presentin com un canvi, si a la pràctica no ho és. Sobretot, cal mantenir i demanar la mobilització ciutadana. A banda d’això, nosaltres sempre tenim la brega de l’eix nacional, que és mala d’introduir en segons quins espais. Sobretot la defensa del català com a llengua vehicular. Nosaltres la tenim claríssima, però partits com ara Som Palma, on hi ha gent molt diversa, ha tingut moltes discussions sobre aquest tema.
—Justament ara es commemora el tricentenari a Mallorca. Com veieu el procés independentista del Principat de Catalunya?
—Abans de res: som la CUP, és a dir que estam per la independència dels Països Catalans, i la postura respecte del Principat de Catalunya és clara. Dit això, hi ha debat ara mateix a la CUP de Palma. Hi ha persones que ho veuen amb molta il·lusió, i n’hi ha unes altres que ho veuen amb més recel, per una qüestió de confiança amb el govern actual del Principat de Catalunya: no s’acaben de refiar d’Artur Mas i d’algunes coses que ha fet, i no és clar fins a quin punt tensa la corda perquè s’ho creu o per interès. Nosaltres optem per la independència dels Països Catalans i és molt bona notícia que al Principat de Catalunya s’hagi engegat un moviment tan important com és aquest procés d’autodeterminació. A Mallorca fa falta pedagogia: fer entendre qui som i d’on venim. S’ha d’explicar molt bé i els governs que hem tingut fins ara no hi han ajudat gens.