Neix el Pacte Nacional per a la Universitat per debatre el futur del model català

  • Fixa per al setembre del 2018 arribar a acords en finançament i tarificació social

VilaWeb
Redacció
19.06.2017 - 15:02

Fixa per al setembre del 2018 arribar a acords en finançament i tarificació social

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

La comunitat universitària, agents socials i econòmics i els grups parlamentaris han subscrit aquest dilluns la constitució del Pacte Nacional per a la Universitat (PNU) amb l’objectiu de debatre i consensuar el futur del model de les universitats catalanes.

En el ple de constitució celebrat en el Recinte Escola Industrial de Barcelona presidit pel conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, s’han presentat les línies mestres del pacte, que passen per la màxima estabilitat del sistema a través de la millora del seu finançament, l’impuls de polítiques de qualitat i un accés equitatiu.

Baiget ha assegurat que, tal com es va realitzar amb el Pacte Nacional per a la Recerca, el PNU ha de permetre una anàlisi de la realitat del sistema universitari català per dissenyar les seves “estratègies de futur” amb el màxim consens.

El Pacte s’estructura per un plenari, que es reunirà cada dos mesos a partir del 15 de setembre i estarà format per rectors universitaris, representants dels grups parlamentaris, organitzacions empresarials i sindicals, i experts de l’àmbit universitari; una taula permanent, liderada pel president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (Acup), i quatre grups de treball.

En el ple s’integraran personalitats com els exrectors Dídac Ramírez, Josep Ferrer, Imma Tubella, l’exconseller Andreu Mas-Colell, l’exsecretari d’Estat Màrius Rubiralta i els professors Salvador Cardús, Núria Sebastian i Jose Garcia Montalvo, entre uns altres.

En declaracions als mitjans, el president de l’Acup i rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, ha explicat que el PNU neix per debatre a fons un clam social, especialment les reclamacions entorn del preu de les tarifes universitàries: “No podem continuar d’aquesta manera, se cercarà una sortida per finançar el sistema universitari català”, ha afirmat Casals, qui confia que podran obtenir més recursos.

Per la seva banda, el coordinador del Consell de l’Estudiantat dels Universitats Catalans (Ceucat) Oriol Rivera ha afirmat que el PNU ha de servir per recollir totes les peticions que ha rebut l’universitat i valorar per a què ha de servir: “Creiem que ha de ser accessible per a tots els ciutadans de Catalunya, ja que l’accés ha de ser just i equitatiu”, ha assegurat.

Tant Casals com Rivera han volgut destacar la falta de recursos que té el sistema universitari català comparat amb altres països europeus, una inversió que, segons ha indicat el coordinador del Ceucat, és de la meitat de la mitjana dels països que conformen l’OCDE.

El PNU s’ha fixat setembre del 2018 com a data límit per presentar les conclusions sobre el model de finançament, les polítiques de personal i de qualitat de la universitat i el sistema de tarificació social, entre uns altres.

“TARIFICACIÓ SOCIAL”

Un dels objectius del PNU és avançar en un sistema de preus equitatiu, és a dir, garantir una tarificació social que prioritza les ajudes per a aquells que més ho necessiten, ha afirmat el secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro.

El Govern ha volgut emfatitzar aquesta tasca, que pretén establir un sistema universitari “de qualitat i accessible”, objectiu que es concretarà a partir dels canvis que vinguin del Parlament.

El decret de preus universitaris per al proper curs, que es publicarà en les properes setmanes, incorporarà mesures de tarificació social, que preveuen una reducció del 30% per a les rendes més baixes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor