16.03.2023 - 21:40
|
Actualització: 16.03.2023 - 23:41
“Encara que pugui sorprendre pel meu accent, jo em sento colombià, em sento català, no em sento espanyol.” Aquestes paraules són de l’ex-diputat d’ERC i ex-conseller de la Generalitat Xavier Vendrell, que aquestes darrers dies és un dels homes més cercats pels mitjans de comunicació colombians. El motiu és que ha rebut la nacionalitat exprés per part del president Gustavo Petro, amb qui manté una relació d’amistat i amb qui té accés directe després d’haver format part de la seva campanya presidencial.
La polèmica entorn de Vendrell va esclatar la setmana abans del viatge a Colòmbia del president Pere Aragonès i la consellera Meritxell Serret, i ha eclipsat completament la seva agenda, en què constaven visites a projectes de cooperació i reunions amb empresaris i autoritats. De fet, Aragonès tenia prevista una trobada amb Petro al Palau de Nariño, però es va anul·lar a darrera hora.
Quins són els negocis de Vendrell a Colòmbia?
Després de deixar la política activa (2010), Vendrell va entrar en el sector privat. L’abril del 2012, mesos després de conèixer Petro –llavors batlle electe de Bogotà– gràcies a amic comú, va constituir la consultoria Barcelona Export Group (BEG), que capta “projectes i oportunitats de negoci en països en creixement i economies emergents, principalment a Llatinoamèrica”.
De fet, Colòmbia ha estat el seu principal mercat. “Més del 80% del personal de la companyia desenvolupa el seu treball des de la capital andina”, explica en el seu Linkedin. El setembre del 2014, Vendrell va impulsar la creació de la Cambra de Comerç Catalunya-Colòmbia, que es va presentar en públic a Barcelona i va comptar amb la participació dels batlles d’ambdues capitals, Xavier Trias i Gustavo Petro.
A la capital colombiana, la consultora té dues filials: BCN Group SAS i BEG Colombia SAS, administrades per Joan Vila Planas. El projecte estrella de la consultora ha estat la construcció de l’anomenada Torre Barcelona –vint-i-vuit pisos–, que es defineix com “el primer coliving per a joves estudiants, executius i turistes de Bogotà”.
El sector immobiliari ha estat el més fructífer, també fora de Bogotà, però l’activitat de les filials de BEG s’ha endinsat en molts altres camps, com ara la gestió de residus a Santa Marta (2017), una ciutat de gairebé 500.000 d’habitants al carib colombià. Dos anys després va participar en el subministrament i instal·lació de 80.000 papereres –fabricades a Barcelona– als carrers de Bogotà.
#80MilCanecas Bogotá tendrá una caneca por cada 90 habitantes, una cifra que difícilmente se ve en otra ciudad de América Latina y del mundo. Por ejemplo, Nueva York tiene una caneca por cada 318 habitantes y Sao Paulo una por cada 92 habitantes. pic.twitter.com/uO1wz9vn73
— Alcaldía de Bogotá (@Bogota) March 11, 2019
Aquesta setmana, en una entrevista a Radio Caracol, Vendrell va explicar que havia fet negocis a Colòmbia fins a l’esclat de la pandèmia (2020), quan va tornar a Barcelona, abans de rebre l’encàrrec de Petro d’incorporar-se a la seva campanya presidencial. “Jo no tinc cap empresa. Ni a Colòmbia ni fora de Colòmbia. La meva empresa sóc jo”, va afirmar, tot i que Barcelona Export Group i les seves filials continuen actives.
D’enamorar-se de Petro a ser contractista de l’estat
Vendrell i Petro es van conèixer el novembre del 2011, quan el dirigent colombià era batlle electe. “Jo no puc parlar per ell, però em vaig enamorar d’aquest polític, d’aquest personatge. Vaig descobrir algú, a 8.500 quilòmetres de casa, amb qui coincidia al cent per cent en la ideologia”, diu en la mateixa entrevista. De llavors ençà, els seus camins s’han entrecreuat infinites vegades i mantenen una amistat profunda.
El 2013, l’ex-diputat d’ERC va fer costat a Petro, quan a final del 2013 i començament del 2014 la dreta colombiana va maniobrar per mirar de destituir-lo i inhabilitar-lo (va ser expulsat de la batllia durant un mes). “Jo vaig ser a la plaça de Bolívar donant-li suport, quan el linxaven”, diu. La sintonia política entre ambdós es va tornar a palesar el 2017, quan Petro va exercir d’observador internacional durant el Primer d’Octubre.
Con Xavier Vendrell y su hija Alondra fueren de las redes de apoyo de Bogotá Humana y ahora lucha por la independencia de su patria catalana pic.twitter.com/xhaxjvVP1E
— Gustavo Petro (@petrogustavo) October 3, 2017
Un any més tard, Petro va demanar a Vendrell que fes col·laboracions “esporàdiques” amb la seva segona campanya presidencial. Tot i aconseguir més de vuit milions de vots en la segona volta, l’ex-batlle de Bogotà va perdre les eleccions contra el conservador Iván Duque. Malgrat la derrota, la relació amb Vendrell va continuar i l’octubre de 2020, quan l’ex-diputat d’ERC va ser detingut en l’operació Vólkhov, Petro li va donar suport públicament.
“Han empresonat Xavier Vendrell a Espanya. És un empresari que el seu delicte ha estat ajudar a la independència de Catalunya. Vivim moments de màxima tensió en les lluites democràtiques dels pobles. La meva solidaritat amb la seva família, que tanta solidaritat ens ha brindat”, va piular.
Xavier Vendrell es militante de la Esquerra Republicana, hoy el mayor partido de Cataluña y aliado de la Colombia Humana por un mejor mundo.
— Gustavo Petro (@petrogustavo) October 28, 2020
El 2021, Vendrell es va integrar novament en la campanya presidencial de Petro —marcada per les filtracions als mitjans de vídeos de les reunions internes—, on també hi havia catalans com ara Antoni Gutiérrez-Rubí i Eva Ferrer. Com a membre de l’òrgan de la direcció estratègica, Vendrell es va encarregar d’articular i coordinar tot el teixit de voluntaris i apoderats, que va superar les 86.000 persones. En aquestes eleccions, Petro va superar els onze milions de vots i va derrotar en la segona ronda el candidat d’extrema dreta Rodolfo Hernández.
A l’agost, després de la presa de possessió, és quan el nou president atorga a Vendrell la polèmica nacionalitat colombiana. “Han nacionalitzat un consultor polític per a poder treballar en aquest país”, detalla ell mateix en l’entrevista a Caracol. També afirma: “Ara no exerceixo cap activitat concreta [per a la presidència]”, tot i que continua vinculat amb l’activisme i el voluntariat de Pacto Histórico, el moviment polític de Petro.
Tanmateix, Vendrell relata que ha presentat al president un projecte –Colombia Pacto Digno– amb què vol impulsar cooperatives on les famílies agrícoles s’associïn i ajudar-les a tenir les eines per a poder generar riquesa. Arran de les preguntes dels periodistes de Caracol, matisa: “Ho faré com a persona, contractista extern del govern.” Més tard, lamenta l’embolic burocràtic en què és immers: “Fa tres mesos que preparo els documents perquè algú em pugui contractar.”
Els altres catalans nacionalitzats
La polèmica per les nacionalitzacions exprés en l’entorn de Petro no s’acaba amb Xavier Vendrell. Al cercle del president hi ha dos catalans més que han rebut el passaport colombià per aquesta via: Eva Ferrer i Manel Grau. La primera també va formar part de l’equip de campanya –és molt pròxima a la primera dama colombiana, Verónica Alcocer– i actualment exerceix de consellera per a la Reconciliació Nacional.
El segon és empresari i va ser apoderat de l’empresa de Vendrell, Barcelona Export Group, fins el 2017. “Vam ser socis en i poso la mà al foc que Manel Grau no ha fet cap irregularitat ni cosa estranya. N’estic convençut”, ha dit d’ell. El gener passat, segons Silla Vacia, va ser nomenat membre de la junta directiva de l’empresa estatal Central de Inversiones S.A. (CISA). A més, ha acompanyat la primera dama en viatges oficials al Vaticà i a Veneçuela sense aclarir el seu paper.
Vendrell ha mirat de llevar importància a la polèmica, tot dient que els contactes amb Grau i Ferrer han estat aïllats: “Si una cosa positiva ha tingut aquest embolic és que ha servit perquè aquests dies ens truquéssim i hem quedat un dia per a sopar junts i comentar-ho tot plegat.”