22.11.2024 - 21:40
|
Actualització: 23.11.2024 - 14:35
Es preveu multitudinària. El Sindicat de Llogaters ha mobilitzat tres mil persones tan sols per a organitzar la manifestació, que es fa a les cinc de la tarda a Barcelona amb el lema “Abaixem els lloguers”. Un aperitiu d’una mobilització que pot ser molt més gran si les polítiques d’habitatge no canvien. Ho han advertit unes quantes vegades; la darrera, ahir en una entrevista a VilaWeb: “Ens posem a l’horitzó la vaga de lloguers”. La societat ha dit prou, perquè el cost de tenir quatre parets i un sostre s’ha tornat desorbitat.
Sobre la taula, hi posen quatre solucions: abaixar els preus del lloguer, fer contractes indefinits que donin estabilitat, recuperar tots els pisos que s’han desviat a uns altres usos –400.000 pisos buits, 100.000 pisos turístics i 60% dels anuncis de lloguer de temporada– i posar fi a la concentració creixent de la propietat tot prohibint les compres especulatives i castigant impositivament l’acaparament d’habitatge. Si no passa res, serà el Sindicat de Llogaters qui prendrà la iniciativa.
Columnes i punt de trobada
El punt de trobada és a la plaça Universitat de Barcelona, a les 17.00. S’han organitzat unes quantes columnes per a arribar a la manifestació.
A Barcelona:
- Les Corts: 15.45 a la plaça del Centre.
- Sants: 16.00 a la plaça de Sants.
- Raval: 16.00 a la rambla del Raval.
- Guinardó: 15.30 a la plaça del Mercat.
- Zona Franca: 15.30 a la plaça de la Marina.
- Nou Barris: 15.00 a la parada de metro Via Júlia.
- Poblenou: 16.00 al Casino l’Aliança.
- Sagrera: 15.45 a la plaça dels Jardins Elx.
- Poble Sec: 16.00 a la plaça Bella Dorita.
- Tres Turons – la Teixonera: 16.00 a la parada de metro Vall d’Hebron.
- Sant Antoni – Eixample Esquerre: 16.00 a la cruïlla dels carrers de Villarroel i Rosselló.
- Verneda – Besòs – Clot – Camp de l’Arpa – Sant Andreu: 16.00 a la parada de metro del Clot.
- Horta: 15.30 a la plaça d’Eivissa.
- Barri antic – Gòtic: 16.00 a la plaça d’Antoni Maura.
- Fortpienc – Sagrada Família: 16.15 a la cruïlla dels carrers d’Aragó i Marina.
- Cassoles – Vallcarca – Gràcia: 16.00 als Jardinets de Gràcia.
- Barris de muntanya: 16.00 a la parada dels FGC Baixador de Vallvidrera.
A l’àrea metropolitana:
- Baix Llobregat: 15.00 al pont d’Esplugues.
- Badalona: 16.00 a la parada de metro Badalona Pompeu Fabra.
- Cornellà: 15.45 a la plaça de l’Estació.
- Hospitalet: 15.00 a la plaça de l’Ajuntament.
Connexions en tren:
- Sant Cugat: 16.00 a l’estació dels FGC Sant Cugat.
- Cerdanyola: 15.45 a l’antiga biblioteca ca n’Altamira.
- Girona: 15.00 a l’estació de tren.
- Maresme: 15.27 a Malgrat.
- Bages: 16.00 a Renfe Massana.
- Garraf: 15.08 a Vilanova.
- Vallès Oriental: 15.37 a Sant Celoni.
- Vallès Occidental: 15.52 a l’estació Sabadell Nord; i 16.00 a l’estació del Nord de Terrassa.
- Ripoll: 14.45 a Ripoll.
- Rubí: 16.00 a l’estació dels FGC Rubí.
Connexions en bus:
- Reus i Tarragona: sortides a les 14.00 i a les 14.30.
- Lleida: sortida a les 14.00.
Aquest #23N anem juntes a la manifestació! T'expliquem tot el que necessites saber 👇
1⃣ On ens trobem pic.twitter.com/BWDcr6kCxV
— Sindicat de Llogateres i Llogaters (@SindicatLloguer) November 21, 2024
Recorregut de la manifestació
Una vegada s’aplegui tothom a la plaça de la Universitat, la manifestació anirà cap a l’estació de Sants, on és previst que acabi. Passarà per la Gran Via de les Corts Catalanes, el carrer de Calàbria, el carrer de Consell de Cent (entre aquests dos punts es farà un parlament davant la Casa Orsola) i pujarà pel carrer de Tarragona fins a l’estació de Sants.
La manifestació es dividirà en tres trams: el moviment per l’habitatge al capdavant, les entitats organitzadores al mig i, al final, i la resta d’entitats adherides.
Qui hi dóna suport?
Els veïns afectats per la crisi de l’habitatge tenen el suport de 4.000 entitats. S’hi han adherit, entre més, Ecologistes en Acció, la Taula del Tercer Sector, el Col·lectiu Ronda, Ca la Dona, el Sindicat de Manters, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, la Capçalera, L’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Xarxa de Casals i Ateneus Populars dels Països Catalans, la Plataforma Aturem Hard Rock, el CEE Europa, les Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans, l’Associació Internacional d’Enginyeria Sense Fronteres, la Crida LGBTI, Zeroport, ECOM, Esplac, la Xarxa per la Sobirania Energètica, Greenpeace Catalunya, l’Ateneu Enciclopèdic Popular, La Dinamo, Escoltes Catalans, Regularización Ya, Arrels Advocades, Acció Escolta, la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, l’ANC, Òmnium i els sindicats USTEC-STEs, UGT, CCOO i CNT.
Més de 4.000 entitats donen suport a la manifestació d'aquest dissabte. Un cúmul de lluites, un consens social ampli i transversal per abaixar els lloguers i garantir el dret a l'habitatge.
Feu un cop d'ull a aquest fil 😍
🧵— Sindicat de Llogateres i Llogaters (@SindicatLloguer) November 21, 2024
El preu dels lloguers
El preu dels lloguers s’enfila sense tenir sostre. Catalunya ha assolit el seu màxim històric aquest octubre, amb un preu de 17,8 euros el metre quadrat, segons dades d’Idealista. A Barcelona la xifra arriba a 19,8 euros, també en màxim històric. L’octubre de fa deu anys, el preu mitjà del lloguer a Catalunya era de 8,9 euros el metre quadrat.
A les Illes, la mitjana és vint cèntims més barata que a Barcelona: 17,6 euros el metre quadrat. El màxim històric es va assolir aquest estiu: 19,9 euros el metre quadrat al juny. Al País Valencià, es troba a 11,2 euros, poc menys del seu màxim històric, també aquest estiu, amb un preu d’11,4 euros a l’agost.
“És on he nascut i crescut, per què me n’he d’anar?”
Na Patrícia, de 31 anys, amb una feina qualificada a jornada completa, ha de compartir pis amb quatre companyes més. És un pis molt antic a la zona de la plaça de la Universitat i el propietari és un fons voltor, com en tants altres habitatges de Barcelona. “Vaig a la manifestació perquè considero que l’habitatge és un dret. Tothom hauria de tenir el dret de viure en les condicions mínimes. I una persona adulta hauria de poder compartir pis si ho desitja i, si no, hauria de poder pagar-se un lloguer per si sola”, diu, i afegeix: “Estic molt en contra de l’especulació immobiliària i la gent que viu de rendes, s’aprofiten de la classe treballadora.”
Na Carme, que viu a Sants, comparteix el discurs de na Patrícia i assegura que també està en contra del lloguer turístic “que fa fora la gent de les ciutats”. Diu que sent ràbia i impotència amb la gent que accepta discursos especulatius i que critica els barcelonins per voler viure-hi, com si fos un luxe: “És que sóc d’aquí. És on he nascut i crescut. Per què me n’he d’anar?”. Ella també alçarà la veu a Barcelona perquè abaixin el preu dels lloguers.
Com na Laia, que denuncia que el seu edifici també pertany a un fons voltor. Ella i el seu marit van entrar a viure al seu pis fa cinc anys, i el lloguer ja els ha pujat de 875 euros el mes a 1.113 euros. Ens explica el modus operandi que segueix aquest fons, propietari d’uns quants edificis per tot Barcelona: tenen en propietat tota la finca, on hi ha pisos de renda antiga, però a mesura que es buiden –perquè l’inquilí se’n va o es mor– subdivideixen els pisos, per guanyar encara més diners, i els lloguen a un preu més alt. En el seu cas, a més, explica que l’agència Rentaz els van cobrar honoraris abusius. “L’any passat, ens vam reunir els veïns i, amb el Sindicat de Llogaters, vam aconseguir que ens tornessin els diners”, diu.
Na Patrícia, na Carme i na Laia hi seran. Com les quatre mil entitats que s’hi han adherit. Com tants de veïns que veuen que llogar un pis s’ha tornat una bogeria. A València la manifestació ja va ser històrica, i va acabar amb una acampada a la plaça de l’Ajuntament. A les Illes, la societat civil també es va moure al maig. “Volem viure a Mallorca sense haver de ser rics”, reclamaven. Amb la d’avui, segurament parlarem de la manifestació més multitudinària per un habitatge digne que s’hagi vist mai als Països Catalans.