S’ha mort l’escriptora i activista Nawal al-Sa’dawi, referent del feminisme islàmic

  • Va rebre el Premi Internacional Catalunya l'any 2003

VilaWeb

Redacció

21.03.2021 - 17:15
Actualització: 21.03.2021 - 18:02

Nawal al-Sa’dawi, escriptora, metgessa i activista feminista egípcia, s’ha mort avui a vuitanta-nou anys. Al-Sa’dawi, popularment anomenada “la Simone de Beauvoire del món àrab“, va escriure llibres analitzant la situació de les dones musulmanes i novel·les autobiogràfiques que s’han traduït a més de trenta llengües. Va centrar bona part de la seva carrera a trencar tabús: un dels principals va ser la mutilació genital femenina, de què ella mateixa va ser víctima de petita, però també va tractar l’avortament, la sexualitat, els abusos sexuals a menors i més formes d’opressió a les dones.

Com a doctora va arribar a treballar al govern egipci durant la dècada dels setanta del segle passat adaptant la salut pública a la realitat de les dones, però les seves posicions feministes, expressades als seus llibres, en van comportar el cessament. Al-Sa’dawi va ser una activista pionera. El 1981 va fundar Confrontació, una de les primeres revistes feministes al món àrab, cosa que la va dur a la presó per les seves crítiques contra el règim d’Anwar Sadat. Des de la presó va fundar l’Associació de Solidaritat de les Dones Àrabs, el primer grup feminista independent i legal a Egipte. “El perill ha estat sempre part de la meva vida d’ençà que vaig agafar un bolígraf i em vaig posar a escriure. No hi ha res més perillós que la veritat en un món de mentides”, va dir en sortir de la presó.

A partir del 1988 va ser amenaçada per grups fonamentalistes islamistes i es va veure forçada a exiliar-se als Estats Units, on va ensenyar en diverses universitats de renom, com ara Harvard, Yale, Columbia, Berkeley i Georgetown, i també va acabar fent classes a la Sorbona de París. El 1996 va tornar a Egipte, on va continuar fent classe i activisme, i el 2011 es va sumar a la revolta de la plaça Tahrir, una de les protestes inscrites en l’anomenada Primavera Àrab, i anys més tard va criticar que els poders “colonials, imperialistes, capitalistes i racistes”, instigats pels Estats Units i l’aleshores secretària d’estat, Hillary Clinton, van estroncar la revolució egípcia col·laborant amb el govern.

Ha rebut molts premis internacionals de prestigi, entre els quals el Premi Internacional Catalunya, l’any 2003.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor