Navalni, Skripal, Karà-Murzà, Litvinenko, Politkòvskaia, Nemtsov: Prigojin no és pas el primer

  • Durant anys, crítics i opositors de Putin han estat assassinats, enverinaments i perseguits per part del Kremlin · Us expliquem els casos més sonats, que fan creïble la implicació del president rus en la mort, ara, de Prigojin

VilaWeb
Vladímir Putin, aquesta setmana, durant la inauguració del memorial de la batalla de Kursk (fotografia: Gavriil Grigorov).
The Washington Post
26.08.2023 - 21:40

The Washington Post · Victoria Bisset i Miriam Berger

Moscou — Són ja uns quants els enemics del president rus, Vladímir Putin, periodistes i polítics de l’oposició, que han mort o han caigut malalts en circumstàncies sospitoses després d’oposar-s’hi.

Dimecres, Ievgueni Prigojin, cap del grup Wagner i aliat de Putin que es va tornar rival, presumptament es va morir, juntament amb els tres membres del seu equip i sis passatgers més, quan un avió privat que volava al nord de Moscou es va estavellar. La raó per la qual l’avió es va estavellar és poc clara.

El juny, Prigojin va encapçalar una marxa cap a Moscou en una presumpta insurrecció fracassada contra la cúpula militar russa. Aleshores va començar l’especulació sobre què passaria amb el cap de mercenaris.

“No és cap casualitat que el món miri immediatament cap al Kremlin quan un amic de Putin caigut en desgràcia, de sobte i literalment cau del cel dos mesos després d’intentar una revolta”, va dir dijous la ministra d’Afers Estrangers alemanya, Annalena Baerbock.

Aquesta és la història d’alguns dels enemics de Putin que han viscut situacions sospitoses:

Aleksei Navalni

Navalni, detingut en l’aeroport de Moscou quan tot just hi arribava, després d’haver estat tractat a Alemanya per un enverinament.

El dirigent de l’oposició russa, Aleksei Navalni, ha estat un dels crítics més ferms del Kremlin. Fa tres anys, va embarcar en un avió en un aeroport de Sibèria i, de sobte, es va trobar malament.

Més tard, Alemanya va dir que tenia proves clares que havia estat enverinat amb un agent nerviós similar al Novitxok, una classe d’arma química desenvolupada per la Unió Soviètica.

Navalni va ser traslladat a Berlín per a rebre tractament i va passar 24 dies en cures intensives abans no va ser donat d’alta de l’atenció hospitalària una setmana més tard.

Quan va tornar a Rússia, el gener del 2021, va ser arrestat immediatament. Aquest mes, ha estat condemnat a dinou anys més de presó, sense visites familiars ni cartes durant una dècada, a més de la pena d’onze anys que ja complia.

Serguei Skripal

Serguei Skripal durant una audiència en un tribunal militar de Moscou.

El 2018, l’ex-agent doble rus Serguei Skripal i la seva filla adulta, Iulia, van ser trobats en un banc d’un parc en una població del sud d’Anglaterra.

Es van recuperar, però uns quants mesos més tard, van morir Dawn Sturgess, una ciutadana britànica de 44 anys, i el seu company, que es va posar malalt després d’haver tocat una ampolla de perfum que van trobar en el lloc dels fets i que contenia verí. Els investigadors britànics van identificar el producte com a Novitxok.

Skripal era un espia important que havia estat empresonat a Rússia el 2006 després d’haver estat declarat culpable de passar els noms d’agents de la intel·ligència russos encoberts al servei d’intel·ligència exterior de la Gran Bretanya, l’MI6. Va ser alliberat en un intercanvi de presoners el 2010 i ha viscut a Gran Bretanya d’ençà de llavors.

Vladímir Karà-Murzà

Vladímir Karà-Murzà, durant el seu judici a Moscou.

L’abril passat, el crític del Kremlin, Vladímir Karà-Murzà, va ser condemnat a 25 anys de presó per traïció, la pena més dura imposada fins ara per a un opositor de la guerra de Rússia contra Ucraïna.

Karà-Murzà és polític, historiador i activista opositor de fa anys. Era un dels pocs crítics del Kremlin que encara vivien a Rússia quan aquesta va envair Ucraïna l’any passat.

La seva dona, que ara viu als Estats Units, afirma que el Kremlin va enverinar el seu marit per primera vegada el 2015 i després ho va tornar a fer el 2017. En ambdues ocasions, Karà-Murzà va ser hospitalitzat i va entrar en coma. El Kremlin va negar qualsevol implicació.

Aleksandr Litvinenko

Aleksandr Litvinenko, en un hospital de Londres, durant el tractament per intentar de guarir-lo de l’enverinament.

Aleksandr Litvinenko era al bar d’un hotel de luxe de Londres quan va ser enverinat a final del 2006. Les autoritats britàniques van acusar Putin de l’assassinat.

El 2016, una dècada després de la mort de Litvinenko, una investigació oficial va concloure que la mort de Litvinenko havia estat un “assassinat patrocinat per l’estat”.

Anna Politkòvskaia

Un manifestant deixa flors davant una fotografia d’Anna Politkòvskaia, l’aniversari de l’assassinat.

La periodista d’investigació Anna Politkòvskaia va ser assassinada a trets davant la porta del seu apartament de Moscou l’any 2006. Era el dia de l’aniversari de Putin.

Sis anys abans, havia irritat el Kremlin amb la cobertura que va fer dels abusos comesos per les forces russes i pro-russes txetxenes. El 2004, es va posar malalta després de prendre una tassa de te. Politkòvskaia va afirmar que Putin l’havia enverinada per evitar que continués informant de Txetxènia estant. Va continuar cobrint el president rus i els seus aliats malgrat les amenaces repetides contra ella.

El 2014, cinc homes van ser condemnats per l’assassinat, però ningú no ha estat acusat d’haver-lo ordenat.

Borís Nemtsov

El lloc on Nemtsov va ser assassinat, a poques passes del Kremlin.

Boris Nemtsov, polític i crític de Putin, és el dirigent de l’oposició més conegut assassinat a Rússia. Va ser assassinat a trets el 2015 mentre travessava un pont al centre de Moscou. El Kremlin va negar que hi estigués implicat.

Nemtsov va ser una figura destacada en la política russa postsoviètica i un arquitecte del tomb del país cap al capitalisme. Abans de morir, treballava en un informe que, segons ell, posava en qüestió la línia del Kremlin.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor