Nature desmenteix El Periódico sobre la ‘compra’ d’un article per part del govern

  • La periodista autora del monogràfic també nega que la Generalitat hagi comprat 'paraules boniques' de la prestigiosa revista científica

VilaWeb
Bernat Surroca
29.11.2016 - 20:06
Actualització: 30.11.2016 - 11:35

El Periódico publicava ahir un article signat pel periodista Michele Catanzaro, doctor en física per la Universitat Politècnica de Catalunya, en què criticava que el govern s’enorgullís d’un monogràfic sobre la investigació científica a Catalunya publicat per NatureJobs dimecres de la setmana passada. Cantazaro afirmava que el reportatge era ‘patrocinat’ i criticava que els mitjans de comunicació catalans no haguessin explicat que, segons ell, s’havia fet en col·laboració amb Biocat, una entitat vinculada a la Generalitat que impulsa les ciències de la vida a Catalunya. Però aquesta afirmació de Cantazaro, publicada per El Periódico, ha estat desmentida ara tant per la periodista autora de l’article, Anna Petherick, com per la revista Nature i el Biocat.

L’autora de l’article, Anna Petherick, és una periodista que escriu a la cadena BBC i al rotatiu The Guardian i fa recerca i classes a la Universitat d’Oxford. Assenyalada per la polèmica, Petherick ha desmentit que el seu article sigui pagat, en una resposta a la periodista científica Mònica López Ferrado. En la llista de discussió de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), Petherick ho va deixar clar: ‘És absolutament fals que el govern de Catalunya pugui “comprar paraules boniques” a NatureJobs.’

Així mateix, va justificar la seva feina: ‘Com a periodista, el procés que vaig seguir va ser el de sempre: l’editor es va posar en contacte amb mi per saber si voldria escriure un article sobre la investigació a Catalunya durant la crisi i després.’ Ella el va escriure, l’editor va modificar-ne alguns punts (‘però sense canviar el sentit de l’article’) i NatureJobs va pagar. De fet, es mostra sorpresa que es consideri l’article tan positiu, perquè també hi esmenta els efectes negatius que té sobre el futur de la investigació la incertesa política en què viu Catalunya.

La defensa de Nature
La revista Nature, una de les més prestigioses del món, també s’ha volgut defensar de les acusacions que qüestionen la seva independència. En un piulet ha deixat ben clar que els anunciants no tenen veu a l’hora de decidir la línia editorial dels articles.

Finalment, Biocat també s’ha defensat de les acusacions de l’article d’El Periódico. Explica que va ser NatureJobs que va triar dedicar un especial a Catalunya, dins el qual hi havia dues parts: l’article amb contingut editorial, en què no s’admet cap suggeriment, i un espai clarament diferenciat dedicat als anuncis i a la publicitat.

NatureJobs va posar-se en contacte amb Biocat perquè fes difusió de la possibilitat d’anunciar-se en el monogràfic i, gràcies a això, la revista va donar un espai de mitja pàgina de publicitat a l’entitat. ‘Com que alguns dels anunciants de NatureJobs reben diners públics, hi ha qui ha entès que és la Generalitat qui paga, però la Generalitat no hi té res a veure’, ha explicat Biocat. I de fet, la Generalitat com a tal no hi ha posat cap anunci.

NatureJobs és una secció de la revista Nature que conté articles sobre ciència i innovació i també anuncis i ofertes de feina del món acadèmic i científic. Així mateix publica els anomenats spotlight, reportatges sobre l’estat de la investigació en diversos territoris.

El 23 de novembre és quan va publicar l’article d’Anna Petherick, titulat ‘Aguantant la tempesta: Catalunya resisteix la crisi financera espanyola i manté els seus nivells d’investigació sorprenentment en bona forma. Com ho ha fet?’. El text, basat en dades públiques, va tenir un gran ressò mediàtic i va ser difós també per membres del govern, fins i tot pel president Carles Puigdemont.

Després de la publicació de l’article a El Periódico on es feia la falsa acusació de ser un publireportatge, la diputada d’Iniciativa per Catalunya Marta Ribas va fer aquest piulet.

Tot i els desmentiments, ni Marta Ribas ni El Periódico no han rectificat.

Podeu veure el reportatge publicat a Nature a continuació:

El document vegeu el PDF 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor