22.04.2021 - 15:53
|
Actualització: 22.04.2021 - 16:33
Nova fita de la NASA a Mart. L’agència espacial nord-americana ha comunicat que el rover Perseverance havia aconseguit de convertir el diòxid de carboni de l’atmosfera del planeta vermell en oxigen respirable per a un ésser humà.
La conversió ha estat possible gràcies a un dispositiu de la mida d’una torrada denominat MOXIE (acrònim en anglès d’Experiment d’Utilització de Recursos In Situ d’Oxigen a Mart), que ha generat 5 grams d’oxigen, aproximadament el consum d’un astronauta durant deu minuts.
L’agència mateixa ha reconegut que el resultat havia estat discret, però ha destacat que era un gran avenç per a aprofitar els recursos naturals extraterrestres per futures missions tripulades.
“El MOXIE no és tan sols un instrument que produeix oxigen en un altre planeta”, ha dit Trudy Kortes, director de demostracions tecnològiques de la NASA, qui ha qualificat el dispositiu de la primera eina que ha de permetre de viure fora de la Terra.
El dispositiu funciona mitjançant l’electròlisi, que aprofita temperatures extremes –uns 800 graus– per separar els àtoms d’oxigen de les molècules de diòxid de carboni, que representa gairebé el 95% de l’atmosfera de Mart. El 5% és format especialment de nitrogen molecular i argó.