04.11.2024 - 21:40
Ahir la Guàrdia Civil va explicar que havia recuperat tres cadàvers pel cap baix a les platges de la rodalia de València. Dos dels cossos es van recuperar a la platja de Sueca (Ribera Baixa) i un a la de Pinedo (València), segons que van indicar a EFE fonts del cos policíac. Alhora, en una cuneta de Catarroja (Horta Sud), van trobar-hi el cadàver d’una persona que sembla que havia estat arrossegada per l’aigua.
Narcís Bardalet, forense i pediatre veterà, que té l’experiència d’haver participat en la identificació de les víctimes del tsunami de Tailàndia el 2005, ja feia dies que advertia que això passaria amb les víctimes de la gota freda al País Valencià. Sosté que es trobaran més cadàvers a la mar, i que si no s’actua de pressa aniran a parar lluny de la costa més acostada als fets, i per tant trobar-los cada vegada es complicarà més.
Cerca de cossos a la costa
Una de les coses que més han sorprès aquestes darreres hores és que no s’actualitzi la xifra de morts donada aquest cap de setmana, que continua essent de 210. El forense no creu que el procés es faci més lentament d’allò que és habitual i diu que pot ser “normal i lògic” que s’actualitzi a aquest ritme per les dificultats que implica una catàstrofe d’aquesta mena. “En les grans rierades o tsunamis, els cadàvers són traslladats per l’aigua, fins i tot fins a molts quilòmetres de distància. Amb la potència dels corrents marins, es poden moure molt. Per tant, passaran dies i se n’aniran trobant”, explica. “A més, hem de tenir en compte que hi ha molts desapareguts. Alguns seran a terra i quan l’aigua es vagi eixugant, se’n vagi o en treguin la brossa, apareixeran.”
Tenint en compte tot això, el forense no entén per què aquests dies no s’han abocat més esforços en l’ajuda de la marina o dels vigilants de costa. Entre més serveis d’emergències, hi ha milers de militars, agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola i bombers, fent tasques de cerca de cossos. També hi ha hagut agents de la marina de bon començament, però el gruix del desplegament s’ha centrat en efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i de l’exèrcit de terra. De fet, fins ahir no va arribar un centenar més d’efectius de la marina al port de València. Tanmateix, creu que el temps va en contra: “Els cadàvers, sense vent, només pels corrents marins, es desplacen uns set quilòmetres diaris. Com més esperin, més hauran d’engrandir la zona de cerca. I si fa vent, poden córrer molt més de deu quilòmetres per dia. Per tant, m’ha estranyat que les patrulleres que surten els estius a comprovar si tens permís de pesca ara no controlin més aquesta desgràcia. Ja han passat cinc dies. Han parlat molt de l’exèrcit de terra, de l’UME, de bombers d’arreu, d’helicòpters… Però em sobta que no es parli més de la marina ni dels vigilants de costa. Els cadàvers no necessàriament seran tots sota terra, molts hauran anat a parar a mar.”
Una identificació poc complicada, malgrat el pas dels dies
Hi ha un centenar de forenses per practicar l’autòpsia de les víctimes i, si bé la identificació dels cadàvers es complica com més temps passen a l’aigua, el fet que ja hagin passat uns quants dies del temporal no hauria de ser cap obstacle massa gros, tenint en compte unes altres circumstàncies, diu el forense. “Recordo que el tsunami de Tailàndia, per exemple, va passar al desembre, l’estiu d’allà. La temperatura era de quaranta graus i la gent dormia despullada. Quan la gran onada es va emportar els cossos, estaven nus, cosa que feia més difícil d’identificar-los. Això ara és molt diferent. Els homes seran fàcils d’identificar perquè acostumen a portar la cartera a la butxaca de l’americana o dels pantalons. En canvi, en el cas de les dones serà més difícil, perquè habitualment duen la documentació a la bossa, que s’haurà separat del cos, i en aquests casos es trigarà més. Però en general les identificacions es podran fer relativament aviat. Les dones sovint porten joies que ho poden facilitar: arracades, anells de casada…”
Els forenses segueixen el protocol d’actuació mèdico-forense i de policia científica en successos amb víctimes múltiples, que implica uns terminis més imprevisibles que en circumstàncies normals. Com més temps passi, més complicada serà la necroressenya de les empremtes dactilars, i per això també hi ha detalls que són fonamentals, com ara cicatrius, tatuatges, pròtesis o roba. El procediment és el següent: un equip forense-policíac fa l’aixecament judicial i trasllada el cos a l’Institut de Medicina Legal de València. Feta la identificació completa, els cossos són traslladats al pavelló 8 de la Fira de València per a ser lliurats als familiars mitjançant una funerària.
“Sempre es fa un aixecament de cadàver i la identificació és regulada per llei. El jutge pot delegar-ho i que els cadàvers siguin duts al dipòsit de cadàvers, on es fan les autòpsies”, explica Bardalet. “El 90% o 95% seran cadàvers negats, però també hi pot haver algun cadàver traumàtic perquè hagi xocat amb una paret quan ha estat arrossegat per l’aigua o amb talls per vidres, per exemple. Hi ha una legislació concreta quant a la identificació de desapareguts en grans catàstrofes, que és perfectament regulada, tutelada per un jutge i un fiscal, i amb un procediment judicial obert. Primer es fa l’autòpsia i després la identificació per les empremtes dactilars amb la policia científica. També es fa una anàlisi bucal i es prenen mostres d’ADN.” Aquesta identificació per ADN es farà en tots els casos, perquè és la manera de determinar les identificacions amb seguretat.
“La xifra augmentarà molt”
Fa pocs dies que es va fer públic que el Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) de la Generalitat havia calculat una xifra provisional de 1.900 desapareguts. Són els que han estat ressenyats com a desaparegudes pel telèfon especial del servei d’emergències. Malgrat la seva experiència en catàstrofes similars, el forense prefereix no fer càlculs sobre com pot augmentar el nombre de víctimes, però té clar que serà molt alt.
“La xifra augmentarà molt, és molt preocupant el que hi pot haver. Encara que al pàrquing del centre comercial Bonaire no s’hagin trobat víctimes, cal tenir en compte que encara se n’ha de treure molta aigua, que hi ha més pàrquings i que hi ha basses immenses de rius desbordats”, afegeix. “Quan l’aigua se’n vagi es trobaran cadàvers a les lleres del riu, i també quan es tregui tota la brossa que tenen damunt. D’aquí a uns quants dies encara apareixeran cadàvers, però és impossible de parlar de xifres concretes“. Malgrat que no considera que la identificació vagi especialment lenta, sí que és crític amb la manera d’abordar la situació per les autoritats: “Hi ha coses que s’han fet amb retard i malament, la situació és un desastre.”