El Govern llançarà un segon nanosatèl·lit per lluitar contra el canvi climàtic

  • L'aparell, impulsat en el marc de l'Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya, s'enlairarà aquesta tardor

VilaWeb
Redacció
02.02.2022 - 13:28
Actualització: 02.02.2022 - 13:33

El segon nanosatèl·lit català, impulsat en el marc de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya s’enlairarà aquesta tardor. Així ho ha anunciat el vicepresident del govern i conseller de polítiques digitals i territori, Jordi Puigneró, que ha afegit que l’objectiu d’aquest aparell serà “ajudar a combatre el repte del canvi climàtic.” L’anunci arriba en un moment en què s’acosta el primer aniversari de l’enlairament de l’Enxaneta, el primer nanonsatèl·lit català, que el govern posà en òrbita el 22 de març de 2021.

En declaracions des de Tremp (Pallars Jussà), Puigneró ha detallat que aquest nanosatèl·lit “forma part del projecte del Govern per oferir la millor política social per als nostres ciutadans, que és que tinguin feina.” I és que, a parer del vicepresident, “apostar per la tecnologia i la nova economia digital, en aquest cas la del sector NewSpace, és apostar per un sector ple d’oportunitats laborals, socials i econòmiques per a tot el país.”

La missió del nou satèl·lit, que comportarà una inversió d’1,7 milions d’euros i tindrà el doble d’envergadura que l’Enxaneta, serà obtenir millor informació a l’hora de seguir incendis forestals o altres desastres naturals. L’objectiu és que les dades que se n’obtinguin permetin “fer anàlisi, teoritzar, model·lar i prendre decisions imprescindibles” en la lluita contra els efectes del canvi climàtic.

Així ho ha explicat Puigneró en la presentació dels resultats del primer cas d’ús a partir de dades obtingudes per l’Enxaneta. L’any passat, la Generalitat de Catalunya enlairà aquest nanosatèl·lit amb el propòsit de desplegar serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT) per permetre la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català.

Durant la presentació, que ha comptat també amb les intervencions de Jaume Massó, director de l’ICGC; Ignasi Ribas, director de l’IEEC; Sergi Figuerola, CTIO d’i2CAT; i Jaume Sanpera, CEO i cofundador de Sateliot, s’ha fet balanç del primer any de l’Enxaneta a l’espai i s’han avançat les properes proves pilot que es faran a partir de dades de l’Enxaneta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor