El primer nanosatèl·lit català, l’Enxaneta, torna a entrar a l’atmosfera tres anys després

  • La missió retorna sense deixar rastres de brossa espacial a l'òrbita de la Terra, tal com demana l'ESA

VilaWeb
ACN
29.07.2024 - 17:45
Actualització: 29.07.2024 - 18:10

El primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya, l’Enxaneta, ha completat la seva missió i ha tornat a entrar a l’atmosfera amb èxit i de manera sostenible. Tres anys després d’haver estat posat en òrbita, l’Enxaneta s’ha desintegrat quan ha topat amb les capes altes de l’atmosfera terrestre sense deixar rastres de brossa espacial a l’òrbita de la Terra, tal com demanava l’Agència Espacial Europea (ESA). Durant aquest període, el nanosatèl·lit ha complert l’objectiu principal de la missió, adjudicada a l’empresa Sateliot, que era desplegar serveis de connectivitat global d’internet de les coses i obtenir dades de sensors ubicats pel territori català, especialment en zones amb poca cobertura.

L’Enxaneta –nom amb què els infants del Super 3 van batejar l’aparell– consta de tres unitats i pesa poc més de quatre quilos. El 22 de març de 2021 el govern el va llançar i així va esdevenir el primer nanosatèl·lit català a arribar a l’espai. Per al llançament es va fer servir un coet que es va emplaçar a l’estació espacial de Baikonur, al Casaquistan.

Després de més de tres anys, l’aparell ha completat la fase de reentrada a l’atmosfera i ha assolit amb èxit els objectius principals de la missió: desplegar serveis de connectivitat global d’internet de les coses per a l’obtenció de dades de sensors ubicats a tot arreu de Catalunya i validar la viabilitat d’aquestes connectivitats per cobrir mancances de cobertura en àmbits com ara l’agrícola, el ramader i el climàtic. Així, l’executiu ha remarcat que l’Enxaneta havia permès de consolidar una nova tecnologia que permetia als operadors de connectar-se amb la xarxa de satèl·lits quan necessitessin cobertura 5G per oferir connectivitat. Una innovació que implica una revolució per a la indústria de la internet de les coses i que ha estat certificada i avalada per l’ESA.

Reentrada sostenible

Tot això ho ha assolit, segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, “de manera sostenible”, atès que la reentrada ha complert recomanacions europees de mitigació de brossa espacial. L’Enxaneta va començar la fase de fi de missió a mitjan abril, i d’aleshores ençà ha anat perdent altitud fins a tornar a entrar a l’atmosfera terrestre i desintegrar-se per complet.

Un fi de fase controlat i ràpid que ha evitat els efectes que es deriven de les restes de brossa espacial, com ara les col·lisions de petits fragments amb satèl·lits i naus tripulades o l’obstrucció del cel visible per a observacions astronòmiques, entre més qüestions. L’Enxaneta ha estat el primer nanosatèl·lit de l’estratègia NewSpace de Catalunya, una iniciativa en què han col·laborat l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor