Primer Nadal sense restriccions: cal prendre precaucions?

  • Cal continuar prenent precaucions? Què recomanen els experts? En parlem amb Àlex Arenas

VilaWeb

Text

Txell Partal

23.12.2022 - 21:40
Actualització: 23.12.2022 - 21:41

Aquests darrers dos anys, la pandèmia va canviar del tot les festes de Nadal. La major part de famílies va haver de transformar les tradicions per poder celebrar les festes, encara que fos en petit comitè. Sembla que enguany sí, aquest Nadal torna la normalitat –a diferència de l’any passat, que tot ho feia preveure, i finalment l’arribada de la variant òmicron ho va complicar tot. Unes quantes setmanes abans de Nadal, es van restringir les trobades i es va aplicar una altra vegada el confinament nocturn.

Enguany no hi haurà cap restricció, les famílies i els amics es podran ajuntar amb tanta gent com vulguin, i podran recuperar les tradicions. Però malgrat que vivim en plena normalitat, la covid-19 no ha desaparegut de les nostres vides. A més, aquests darrers mesos hi ha hagut un creixement fort d’unes altres malalties respiratòries que ha tensat els hospitals del nostre país. Per això hi ha gent que es demana: cal continuar prenent precaucions? Què recomanen els experts? En parlem amb Àlex Arenas, doctor en física de la Universitat Rovira i Virgili i assessor durant la pandèmia del govern de la Generalitat de Catalunya.

“Estem molt més bé que en qualsevol altre moment de la pandèmia”, diu, però afegeix: “Ara veiem que hi ha una mena de confabulació dels virus respiratoris. Hi ha molts refredats i puja moltíssim la grip, que sembla que és bastant més agressiva que no uns altres anys.” Per tant, malgrat que la situació ha millorat molt, els virus continuen circulant. I després de dos anys en què gairebé no han fet acte de presència, ara han arribat amb més força i virulència.

Aleshores, què hem de fer si tenim símptomes el dia de Nadal? Si fins enguany la normativa era molt clara, ara tot depèn de cadascú i del sentit comú. Un dels inconvenients principals és que els símptomes de la covid-19 i les altres malalties respiratòries són molt semblants. Per això, si dubtem, és millor que ens fem una prova d’antígens. Ara, cal tenir en compte que una prova negativa no vol dir que no tinguem la covid-19, atès que actualment molt sovint la prova no surt positiva fins al segon o tercer dia amb símptomes.

A més, s’ha de tenir en compte que els problemes no solament són culpa de la covid-19, sinó també d’unes altres malalties respiratòries, com ara la grip i les pneumònies, que continuen causant morts cada any al nostre país. Arran d’això, Arenas diu que tan sols cal prendre una precaució: “La pandèmia ens ha ensenyat que els virus respiratoris es transmeten pels aerosols, per tant, la millor precaució és que tothom que tingui símptomes de constipat, grip o covid, eviti d’anar a llocs tancats amb gent vulnerable.”

Tal com recorda Arenas, la major part de gent ja passa una covid lleu, però els vulnerables encara poden tenir complicacions fatals. Són els que poden acabar ingressats i amb dificultats greus. I no solament amb la infecció de la covid-19, sinó també amb les altres malalties respiratòries.

Però, qui són realment els vulnerables? La darrera definició que va donar el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va ser: més grans de seixanta anys, immunodeprimits, embarassades i malalts greus. Malgrat tot, els experts diuen que ara com ara els qui tenen més probabilitats d’ingressar són els més grans de vuitanta anys amb patologies prèvies o immunodeprimits.

Tenint en compte tot això, Arenas conclou: “Si teniu símptomes gripals, i esteu envoltats de gent jove, no passa res si continueu fent vida normal. Ara, si aneu a casa els avis, vigileu, perquè tot es podria complicar molt.” Si teniu símptomes gripals, és millor que romangueu a casa.

Però si heu de sortir, hi ha unes normes que vam aprendre durant la pandèmia que encara poden ser útils. Fer servir la màscara pot continuar essent una bona opció, atès que, d’aquesta manera, podem evitar les infeccions. També pot ser una bona idea de fer trobades a l’aire lliure, perquè redueix la possibilitat d’encomanar-nos. Durant molt de temps, ventilar i rentar-nos les mans eren accions habituals en el nostre dia a dia, però darrerament ho hem perdut; si teniu símptomes, seria bo que recuperéssiu aquests hàbits, per precaució.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor