22.08.2023 - 13:18
|
Actualització: 22.08.2023 - 17:51
El conseller de Recerca i Universitats, Quim Nadal, ha reivindicat especialment la presència dels presidents Pere Aragonès i José Montilla a Sant Miquel de Cuixà, on es va homenatjar el violoncel·lista Pau Casals, i on també hi havia els presidents Jordi Pujol, Carles Puigdemont i Joaquim Torra. Segons Nadal, “que hi hagués el president Aragonès és el fet més significatiu de l’acte d’ahir”. Sobre el segon tripartit, en què va ser conseller d’Obres Públiques, Nadal ha dit: “Va ser en època del president Montilla quan es van fer les passes necessàries per atendre el pagament important per a la compra de Vallroc i per a desencallar la situació en què es trobava la Universitat Catalana d’Estiu.” Aragonès va ser interromput amb crits d’independència quan començava el discurs i, Montilla, amb crits i xiulets. El rector de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), Jordi Casassas, també va agrair a Montilla el suport durant el seu mandat.
Nadal també ha defensat una internacionalització del sistema universitari català que l’harmonitzi amb la resta d’Europa, i que hi faciliti les convalidacions d’assignatures i títols. “Cal una voluntat de superació dels límits dels estats i avançar cap a polítiques comunes”, ha dit. El marc d’aquest procés hauria de ser l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, que l’any 1999 va engegar el pla Bolonya. El conseller s’ha compromès que la llengua catalana, de vegades arraconada en algunes facultats, no surti perjudicada d’aquest procés d’internacionalització: “Hem de demostrar que no hi ha contradicció entre la internacionalització i un aprofundiment de l’ús de la llengua catalana. No hi ha contradicció, la nostra llengua és un valor en si mateixa, i la catalana és tan de prestigi com qualsevol altra.” Nadal ha parlat a l’UCE, a Prada de Conflent, en un acte amb rectors catalans.
Segons la rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Àngels Fitó, “l’Europa del futur serà l’Europa dels joves, i les universitats s’han d’encarregar d’articular-ho”, respectant els valors europeus. Quim Salvi, rector de la Universitat de Girona (UdG), també ha defensat aquests valors: “No els hem de donar per fets, els hem de promoure.” Per això ha reivindicat iniciatives com ara el programa Erasmus: “Va fer que tots ens coneguéssim millor, i que les persones i els països es coneguin millor és una manera d’evitar conflictes.” El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, ha donat la raó a Nadal en la necessitat d’harmonització: “Això, que semblava molt més fàcil que una moneda única, avui no és ni en l’horitzó.” Cal aconseguir-ho, però a parer seu la condició és que totes les universitats tinguin projecció internacional. “No crec que ens convingui un sistema d’universitats d’alt nivell molt allunyades de la resta”, ha dit.
Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona, ha dit que les universitats havien de contribuir a la cohesió política d’Europa, que va néixer després de la visió econòmica. Ha reivindicat les universitats: “[Són] les úniques institucions europees que hem estat capaces de crear xarxes estables que sobreviuen canvis de govern. […] Les universitats tenim l’obligació de ser motors de canvi. Som institucions molestes per als governs, perquè tenim autonomia, perquè ens hem embarcat en una convicció profunda que Europa és la resposta.” En tancar el torn, el conseller Nadal li ha respost “amb tot l’afecte”: “Algú pot arribar a pensar que un conseller de Recerca i Universitats, que és un catedràtic jubilat de la Universitat de Girona, no vol que les universitats siguin incòmodes per al sistema? Si sou massa còmodes, encara!”