Més enllà de les polèmiques amb Musk, Starlink és essencial a la guerra d’Ucraïna

  • El blocatge del servei d’internet per satèl·lit de la companyia d'Elon Musk ha reobert el debat sobre fins a quin punt és vital per a les forces de Kíiv

VilaWeb
The Washington Post
19.09.2023 - 21:40

Alex Horton i Serhii Korolchuk · The Washington Post

Dnipro, Ucraïna. Els nous detalls revelats sobre el blocatge del servei d’internet per satèl·lit de Starlink que va evitar que Ucraïna ataqués vaixells russos a Crimea l’any passat ha reobert el debat sobre fins a quin punt és vital per a les forces de Kíiv. També sobre com l’èxit en el camp de batalla depèn, en part, dels rampells del milionari Elon Musk.

La companyia de Musk SpaceX va enviar terminals de Starlink a Ucraïna després de la invasió russa el 2022, quan Moscou va tancar tots els serveis d’internet. D’ençà d’aquest moment, els terminals d’internet per satèl·lit d’alta velocitat han format l’espina dorsal de les comunicacions digitals de l’exèrcit ucraïnès. Enclavats a les trinxeres o coberts de camuflatge sobre vehicles blindats, aquests petits terminals wifi són tan essencials que molts soldats afirmen que no tenir-los posaria en risc les seves vides.

Els camps de batalla moderns són plens de comunicacions digitals, i per això requereixen una connexió a internet ràpida i segura. A Ucraïna, el flux de dades de Starlink serveix per a enviar ordres als drons des de tot el camp de batalla, cosa que permet als comandats de veure les forces enemigues en temps real i coordinar els atacs d’artilleria molt més de pressa que no transmetent la mateixa informació per ràdio.

Actualment, segons el recompte oficial, hi ha uns quaranta-dos mil terminals de Starlink a Ucraïna, els quals proveeixen de comunicacions l’exèrcit, el govern i els civils davant els furibunds atacs russos contra infrastructures civils. Els terminals també tenen un paper important en la contraofensiva ucraïnesa, i ofereixen als soldats comunicació portàtil a les zones rurals del front del sud, on no hi ha cobertura perquè o bé són zones molt remotes, o bé les torres de comunicacions han estat danyades o destruïdes.

En una operació recent al nord-est de Luhansk, ben a prop de les línies russes, un terminal de Starlink va proveir de dades wifi un equip de tres drons d’atac, cosa que va permetre al pilot d’accedir a un xat de grup que proporcionava actualitzacions en temps real de la ubicació i els moviments de l’enemic. El cap de la unitat de drons d’atac de la seixanta-vuitena brigada Jaeger, Victor Stelmakh, va fer servir aquesta informació per a desplegar uns quants drons i llançar granades contra posicions enemigues. Els atacs, que van ser vists per reporters del Washington Post, van ferir soldats russos.

La nova biografia sobre Elon Musk escrita pel periodista Walter Isaacson inclou més detalls sobre el rol del bilionari en el blocatge de Starlink. Un fragment del llibre ha estat publicat com un article d’opinió al Washington Post. Els detalls que explica el llibre sobre el paper de Musk van ser revelats primer per la CNN.

Les revelacions del llibre d’Isaacson han reactivat les preocupacions sobre la influència de SpaceX i Musk en la guerra d’Ucraïna.

L’octubre del 2022, els drons d’Ucraïna no van poder atacar els vaixells russos situats a Crimea perquè el servei de Starlink no funcionava a la península ocupada, envaïda i annexionada il·legalment per Rússia l’any 2014.

Funcionaris ucraïnesos i nord-americans van afanyar-se a activar el servei apel·lant directament a Musk, segons que explica el llibre. “Va haver-hi una petició d’emergència de les autoritats governamentals per a activar Starlink fins a Sebastòpol”, va dir Musk a X, l’antic Twitter, divendres. Es referia a la ciutat portuària de Crimea, que ha estat durant molt temps la seu de la flota de la Mar Negra de Rússia. El Kremlin va mantenir aquesta seu en virtut d’un acord amb Ucraïna signat després del col·lapse de la Unió Soviètica.

En una conversa amb Isaacson, Musk va mostrar-se reticent al fet que el seu servei s’utilitzés per a un atac d’aquesta mena. “La intenció òbvia era enfonsar la major part de la flota russa ancorada”, va dir-li. “Si hagués accedit a la petició, llavors SpaceX seria explícitament còmplice d’un gran acte de guerra i d’una escalada del conflicte.”

SpaceX no ha contestat a les preguntes del Washington Post. Els funcionaris ucraïnesos assenyalen que la invasió russa de Crimea el 2014 i de tot Ucraïna el 2022 van ser actes il·legals d’agressió i presumptes crims de guerra segons el dret internacional.

Dijous, Mikhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va criticar les restriccions al servei de Starlink i va acusar-los de causar la mort de civils. “Com a resultat, civils i nens moren assassinats”, va publicar Podoliak a la xarxa social X.

“Aquest és el preu d’un còctel d’ignorància i gran ego”, va continuar Podoliak. “Tanmateix, la pregunta continua vigent: per què algunes persones volen defensar tan desesperadament els criminals de guerra i el seu desig de cometre assassinats? I s’adonen ara del fet que fan el mal i el fomenten?”.

El ministre de Transformació Digital ucraïnès, Mikhailo Fédorov, que encapçala el departament que tracta directament amb Starlink, tampoc no ha volgut respondre a les preguntes del Washington Post.

La capacitat de Musk de controlar les operacions militars ucraïneses ha alarmat el Pentàgon, que ha enviat milers de milions de dòlars en armes per a ajudar Ucraïna a defensar-se de la invasió russa. El Departament de Defensa ha tingut dificultats per a frenar-lo, tot i que ha accedit a pagar les factures del servei, arran de les amenaces de Musk de deixar d’oferir-lo gratuïtament.

Les tropes ucraïneses han integrat Starlink a tots els racons del conflicte, i confien en el servei per a qualsevol tasca que requereixi comunicació digital, pràcticament.

Un soldat de reconeixement aeri que respon al pseudònim de Labrador diu que Starlink ofereix un avantatge significatiu sobre les capacitats russes. Les transmissions de múltiples drons en una sola pantalla proporcionen als comandants i exploradors un gran coneixement de les localitzacions. Els drons de vigilància que observen els trets d’artilleria de l’enemic poden enviar ubicacions d’impactes ràpids i precisos, cosa que permet a les tripulacions encarregades dels obusos d’apuntar ràpidament i encertar el blanc.

Labrador parla amb la condició que només sigui identificat amb el pseudònim, seguint les normes militars ucraïneses.

També explica que perdre el servei de Starlink obligaria Ucraïna a fer servir comunicacions més tradicionals, com la ràdio o unes altres alternatives. Podrien fer-ho, però seria un pas enrere. Per exemple, quan es fes servir la comunicació entre trinxeres, els soldats haurien d’abandonar la zona de relativa seguretat per transmetre informació oralment. “Són riscs addicionals”, diu Labrador. “Podem dir que la falta d’alternatives a Starlink augmentarà el nivell de mortalitat i lesions.”

L’accés a internet amb un satèl·lit també ha ajudat els soldats quan han hagut d’accedir a manuals d’entrenament i obtenir més informació sobre les armes i equips rebudes d’occident, diu Rusin, comandant adjunt del quaranta-novè batalló d’infanteria dels Carpats. “Si deixessin de funcionar en algun moment, no seria la fi del món”, diu Rusin, “però empitjoraria significativament la nostra situació en el front, la nostra eficàcia.”

Starlink també és un salvavides important per a la població civil.

Fa un any, després d’un avenç ucraïnès que va alliberar franges de territori al nord-est del país, els civils van sortir d’una bombolla d’informació controlada per Rússia. Durant mesos, amb la majoria dels serveis de telefonia mòbil i internet tallats, no havien pogut posar-se en contacte amb els seus éssers estimats d’altres indrets d’Ucraïna. Fins i tot, un cop alliberats els pobles i ciutats, alguns no van poder parlar amb les famílies per confirmar-los que havien sobreviscut.

A Izium, per exemple, quan els soldats ucraïnesos van establir la base a la ciutat i van connectar el seu terminal Starlink, els civils van reunir-se per connectar-se a la xarxa i parlar amb familiars, en alguns casos, per primera vegada d’ençà dels primers dies de l’ofensiva russa el febrer del 2022.

Els periodistes que informen de la guerra, inclosos els del Washington Post, també fan servir habitualment Starlink per enviar reportatges, imatges i vídeos des de zones que, d’una altra manera, no tindrien un servei d’internet operatiu.

L’ús ucraïnès de Starlink ha provocat una forta resposta per part de Moscou, inclosa l’experimentació amb capacitats secretes de guerra electrònica destinades a neutralitzar el servei, segons avaluacions filtrades dels serveis d’intel·ligència nord-americanes obtingudes pel Washington Post.

Durant molts mesos, les tropes russes van intentar maneres d’interrompre els enllaços de comunicació d’Ucraïna, segons els documents classificats. Ara bé, aquests documents no concloïen si les proves havien estat un èxit ni si havien tingut l’efecte desitjat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor