13.11.2024 - 21:40
Amb els aiguats, s’han estroncat moltes vides i molts somnis. Per a un músic, perdre el seu instrument moltes vegades no és tan sols un colp emocional, sinó també un impediment per a guanyar-se la vida, sobretot en el cas dels qui s’hi dediquen professionalment. Un piano, una guitarra, un violí, un saxòfon, una bateria… són objectes molt valuosos per als propietaris, i també molt cars.
Un dels damnificats és el cantautor infantil Dani Miquel. Té l’estudi al polígon de l’Alcúdia (Ribera Alta), just al costat del riu Magre, i li entrà aigua fins a una altura de noranta centímetres. Calcula que ha perdut entre 20.000 euros i 30.000 en material: una guitarra, l’amplificador, el monitor, els llibres dels discs… Però allò que més li dol és la viola de roda, l’ànima dels seus concerts. Una segona guitarra també ha començat a anar malament, però el seu lutier és de Catarroja (Horta Sud) i no s’atreveix ni a trucar-li.
Demà té la primera actuació amb el grup, i sort que entre els companys poden aportar els instruments que falten. Allò que menys el preocupa, doncs, són les pèrdues materials. “El problema principal ara és que no ens puguen llogar. Si jo no actue, sí que ho he perdut tot.” Diu que no li cal que li donen diners en ajudes, sinó que el contracten per a actuar, que és la millor manera de recuperar-se i continuar portant alegria als infants.
Un altre projecte perjudicat ha estat Sedajazz, un col·lectiu de músics de Sedaví (Horta Sud). La seu on fan les classes de música va quedar coberta per més de mig metre de fang i deixà molts instruments, equips de so i material informàtic inservibles. Molt d’aquest equipament no el podran recuperar i per això van començar una recaptació de fons per a poder reprendre l’activitat musical i docent tan aviat com siga possible. Tenien l’objectiu inicial de 20.000 euros i en aquest moment ja n’han recaptat més de 30.000.
Solidaritat col·lectiva
Arran d’aquesta situació, el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià (COM) també ha impulsat una campanya de recaptació de fons per a ajudar els músics damnificats per la gota freda. Tant els qui en són socis com els qui no. Les donacions solidàries es faran servir per a restituir els instruments i equips de so d’artistes, bandes i productores musicals, i per a pal·liar les pèrdues de les actuacions cancel·lades arran del temporal. Ara el col·lectiu elabora un inventari de danys a causa dels aiguats.
El COM vol avaluar tots els danys que han sofert els músics i reclamar a l’administració ajudes específiques, a més de poder canalitzar l’ajuda solidària. Volen fer costat a tots els artistes i formacions afectades. “Sigues del COM o no, volem ser la veu que reclame a l’administració ajudes per al sector”, han dit.
Amb el recompte de danys materials comptabilitzat, es posaran en contacte amb cada artista o grup que haja resultat damnificat. Aclariran els danys, si té assegurança (i si pot cobrar, en eixe cas), si l’avaluació econòmica del dany és correcta i, segons els diners recaptats, assignaran un ajut total o parcial. Per a rebre l’ajut han d’acceptar la publicació a la pàgina de transparència del COM.
Pau Alabajos, cantautor i secretari del COM, diu que encara és prompte per a fer una primera avaluació de l’abast dels músics afectats, però van rebent moltes comunicacions. “Hem detectat entre els nostres socis que hi havia gent que havia perdut pràcticament tot el material, i vam veure que podíem fer alguna cosa per a ajudar-los. Hem fet pública la campanya per a mirar de captar fons per a sufragar eixes despeses, que seran molt importants. Sense material, a eixes persones els costarà moltíssim de refer la vida. Una vegada recuperen el material, podran tornar a fer concerts i recuperar-se a poquet a poquet”, diu.
Ara cal que es recapten, sobretot, donacions en metàl·lic. “Creiem que és estratègic tenir diners per a cobrir les despeses. Si no, demanarem a altres companys que tenen material de sobres que el cedisquen un temps perquè aquestes persones puguen refer-se. Cal posar fil a l’agulla i tractar de col·laborar entre tots”, apunta. Les donacions es poden fer mitjançant una transferència bancària al compte del Col·lectiu Ovidi Montllor: ES78 3159 0066 9930 5025 9823. També ofereixen el Bizum amb codi 10705 per a fer arribar les aportacions.
Les bandes simfòniques, també afectades
Amb els aiguats, també hi ha hagut una trentena de societats musicals afectades, com ara la d’Algemesí (Ribera Alta), amb prop de dos-cents anys d’història, i que calcula que ha tingut unes pèrdues entre 40.000 euros i 50.000. La Federació de Societats Musicals del País Valencià també ha habilitat un compte (ES45 3159 0078 5630 4840 6023) i un Bizum (10542) per a canalitzar les donacions. Així mateix, impulsarà iniciatives per a examinar i reparar aquells instruments que es puguen salvar. A més, es faran concerts solidaris per Santa Cecília.
Tot i que són àmbits diferents de la música, ara la solidaritat s’estén arreu. “Podem treballar paral·lelament i si en algun moment determinat s’ha de col·laborar, ho farem. Si aconseguim cobrir totes les despeses de tots els músics que ens han enviat la seua petició, la resta de diners els gastarem per a projectes culturals o musicals que es troben en les mateixes condicions. Ara totes les iniciatives són positives”, diu Alabajos.