Música, pintura, paraula: Miquel Gil, Feliu Ventura i Pau Alabajos homenatgen l’art d’Antoni Miró

  • Els músics participants en el disc ‘Antoni Miró, pintura musicada’ ofereixen un concert envoltats d'obres del pintor

VilaWeb

Redacció

29.11.2018 - 18:00
Actualització: 29.11.2018 - 22:58

El mes d’octubre passat, es va presentar el disc Antoni Miró, pintura musicada, en què músics com Miquel Gil, Pau Alabajos, Cesk Freixas, Mireia Vives, Borja Penalba i el Diluvi posaven música a les obres del pintor alcoià. I ara, quan l’exposició retrospectiva que Miró té dedicada a la Marina de València és a punt d’acabar, li faran un concert d’homenatge. Serà diumenge al migdia a la Pèrgola de la Marina. Un concert molt especial en què actuaran la majoria dels músics que han participat en el disc, i ho faran envoltats dels quadres del pintor. Les actuacions es completaran amb la intervenció de la Jove Muixeranga de València, la Colla de Dolçainers la Socarrà i Xaranga’m.

‘La pintura d’Antoni Miró està íntimament relacionada amb la música i la cançó’, explica al catàleg que acompanya el disc el director artístic del projecte, el músic Feliu Ventura. Aquest estiu, es va encarregar de coordinar nou músics i cantants que es van conjurar per crear nou cançons inspirades en nou quadres del pintor. Un estudi musical de l’obra d’Antoni Miró fet en diversos estils musicals i accents. A més, les obres escollides pertanyen a diferents moments de la trajectòria de l’artista.

 

Estela Tormo, del grup Júlia, ha creat el tema ‘Celeritats’ a partir del quadre del 2009 Una tardor a París; Pau Alabajos ha compost ‘Vencerem’ inspirant-se en un quadre homònim pintat el 1972; i de Quatre crits (2011), Miquel Gil n’ha extret la peça ‘Crits’. L’Antoni Miró més reivindicatiu es veu a ‘Estel d’horabaixa’, una peça que ha creat Lu Rois a partir de l’obra La poli a Rio de Janeiro (2014), i també és ben present en l’obra de 1993 que denunciava l’especulació urbanística Costa blanca, que el Diluvi ha fet servir per compondre el seu tema. Per la seva banda, Cesk Freixas ha escollit Catalunya diu prou, una imatge de les manifestacions sobiranistes del 2013, per crear ‘Tornar’.

En el projecte, també hi han participat Mireia Vives i Borja Penalba, Mara Aranda i el mateix Feliu Ventura. Un mapa incomplet però obert, com moltes de les sèries del pintor. El disc es completa amb les veus dels actors Francesc Anyó i Pepa Alòs, que interpreten textos poètics d’Isabel-Clara Simó, Josep Piera, Marc Granell i Ovidi Montllor parlant del pintor i la seva obra. El conjunt és un viatge singular, gairebé didàctic, per la vastíssima i mai indiferent obra de Miró.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor