Una primavera confinada a ritme de la música clàssica

  • El confinament ha impulsat noves maneres de gaudir de la música clàssica i de l'òpera

VilaWeb

Redacció

02.04.2020 - 21:50

Els teatres i auditoris més importants del món han tancat la porta a causa de la pandèmia de la Covid-19. Com a resposta a aquesta parada en sec de tota activitat cultural, sales com l’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana i la Metropolitan Opera de Nova York han començat a emetre continguts de franc per internet. Us oferim un recull d’iniciatives relacionades amb la música clàssica i amb l’òpera per a gaudir des de casa.

L’auditori a casa vostra

Seguint la iniciativa del Teatre Lliure #TheShowMustGoOn, l’Auditori de Barcelona ha decidit de compartir els seus continguts digitalment i fer que l’accés a alguns dels seus concerts sigui de franc. Ha inaugurat un espai web on hi ha una gran oferta de continguts per a tots els públics. Per exemple, concerts de l’OBC a la Sagrada Família, de la Banda Municipal de Barcelona, la #Coronalist a Spotify i ‘Music of the day from Europe’s concerts halls’, un projecte que cada dia a les 20.00 retransmet per Facebook un concert a les sales més importants d’Europa.

#ConfinamentOCM

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae de Tarragona ha organitzat un cicle de vídeos en què repassa els millors moments de la temporada, editats en HD i publicats a YouTube. Entre les propostes, un concert especial basat en la saga de Star Wars i més bandes sonores de John Williams, dirigit per Vladímir Kulenòvic, i El cant dels ocells amb Tomàs Grau de director.

Palau Digital

El Palau de la Música ha adaptat la seva plataforma digital, Palau Digital, i hi ofereix una marató de les nou Simfonies de Beethoven, amb direcció de Gustavo Dudamel, i ben aviat, la Segona simfonia de Mahler,
amb el mateix director, durant els dies que duri el confinament.

Aviat també hi haurà disponibles algunes de les darreres produccions del Cor de Cambra del Palau: ‘A prayer for peace’, que va incloure l’estrena de l’obra d’encàrrec a David Lang Stateless; ‘Tradició i creació’, un recorregut per la història del patrimoni coral català; i La justa, una versió escenificada d’aquesta ensalada de Mateu Fletxa. A més, continua disponible el documentari elaborat pel Palau titulat ‘Palau de la Música Catalana. Resurrecció’, en què s’explica per primera vegada des de dins què ha permès al Palau de superar la crisi de l’escàndol Millet.

#ElLiceuACasa

El Gran Teatre del Liceu ha aplegat un ampli contingut audiovisual amb alguns dels èxits d’aquestes darreres temporades, amb el lema #ElLiceuACasa. Gràcies a la col·laboració amb el Teatro Real, espectacles d’òpera com Aida, Madama Butterfly, Roméo et Juliette, La traviata, La Bohème, i Macbeth són disponibles de franc a la plataforma My Opera PlayerTambé són d’accés lliure la primera òpera de Benet Casablancas, amb text de Rafael Argullol, L’enigma di Lea, que es va estrenar mundialment el febrer de l’any passat al Liceu. També han penjat a YouTube tres dels espectacles més reeixits del Petit Liceu: La petita flauta màgicaLa Ventafocs i Pere i el llop.

https://www.youtube.com/watch?v=x-c0pcZ_39M&list=PL96865ECCC1F75C19

Les miniatures de piano d’Albert Guinovart

El pianista i compositor Albert Guinovart, creador de bandes sonores com la de la sèrie televisiva ‘Nissaga de poder’ i la del musical ‘Mar i cel’, en un gest solidari cap a tothom qui pateix a causa de la Covid-19, ha compost una sèrie de miniatures de piano. Cada dia podem trobar una peça nova al seu compte d’Instagram: @albertguinovart

Òpera en directe amb Begoña Alberdi

Begoña Alberdi és una soprano que regala concerts d’òpera des del seu balcó de l’Eixample de Barcelona. Cada vespre, així que s’han acabat els aplaudiments al personal sanitari, canta una cançó en honor de tothom qui treballa contra l’expansió de la pandèmia.

Filharmònica de Berlín

L’Orquestra Filharmònica de Berlín és una de les orquestres simfòniques més importants del món. Durant trenta dies ofereix gratuïtament l’accés al servei ‘Digital Concert Hall‘, on tothom pot veure i escoltar més de quaranta transmissions en directe per temporada, centenars d’enregistraments que comprenen sis dècades, entrevistes i material exclusiu, documentaris i tota mena d’activitats familiars.

Metropolitan Opera de Nova York

La Metropolitan Opera de Nova York ofereix cada vespre un nou espectacle, també de franc, dirigit a tots els públics. La iniciativa, anomenada ‘Nightly Met Opera Stream, permet que cada obra estigui disponible a la plataforma durant vint-i-tres hores en format HD. Fins ara, han retransmès peces de Richard Wagner, Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini. Tal com va explicar el gerent de la institució, Peter Gelb, cada nit s’ofereix una joia operística completa de la col·lecció, corresponent a funcions que s’han fet aquests darrers catorze anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor