La música de banda viatja a l’Alguer, Brussel·les i Copenhaguen

  • La banda de la Federació Catalana de Societats Musicals s’embarca en un projecte d’internacionalització de la cultura popular

VilaWeb
Pau Benavent
08.02.2019 - 21:50
Actualització: 09.02.2019 - 12:21

El diumenge 10 de febrer, la banda de la Federació Catalana de Societats Musicals actuarà a l’Alguer per primer cop. Farà una mostra del repertori habitual i tradicional de les bandes catalanes amb jotes, sardanes, pas dobles, música simfònica i lírica catalana, sota la batuta d’Oriol Navarro.

Hi col·laboraran les balladores de la Ribera d’Ebre Aina Alabart i Fontcalda Pallarés amb la Jota Foguejada i la Jota de Vilalba ‘La Dansada’. El tenor Jesús Piñero cantarà Cançó d’Amor i de Guerra – Evocació al Pirineu i el Cant de La Senyera, entre més. I Joan Miquel Ramon Subirats i Magí Capdevila hi afegiran el so de la tenora als arranjaments de les sardanes L’Empordà i Per tu ploro.

L’Associazione Banda Musicale ‘Antonio Dalceri’ de l’Alguer obrirà i tancarà el concert. Interpretaran el Cant de la Senyera i la peça popular algueresa Alghè Mia, dirigits per Francesco Saiu. 

A més de tot això, les dues agrupacions faran un cercavila conjunt pels carrers de l’Alguer per mostrar la versatilitat d’aquest tipus de formacions, el dimarts 12 de febrer. Tocaran El Patumaire i pasdobles clàssics i festius com Caridad Guardiola d’Antonio Ramón Carrillos, José Luis Valero de José Teruel i Amparito Roca de Jaume Teixidó, un dels pasdobles més famosos que, fins i tot, s’ha convertit en tot un himne de les festes de Santa Tecla de Tarragona. 

Fotografia: Federació Catalana de Societats Musicals

Teixint el territori

El concert i el cercavila serviran per signar un conveni de col·laboració entre la Federació i l’Obra Cultural de l’Alguer amb l’ajut de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. De resultes del mateix, la banda algueresa ingressarà a la Federació.

Segons el seu president, Josep Parés, aquest compromís ha de servir per canalitzar les relacions que puguen establir-se entre les entitats de l’Alguer i les diverses societats musicals catalanes que, a més de les bandes, inclouen corals, grups de dansaires, arxius i molt més. Explica: ‘Volem que les nostres entitats tinguin les portes obertes a intercanvis i experiències diverses i, alhora, unir el món cultural dels territoris de parla catalana’. 

Per reafirmar aquest compromís d’intercanvi i treball conjunt, ja s’han programat tallers amb professors d’universitat i de conservatoris i, abans de l’estiu, la banda ‘Antonio Dalceri’ i alguns elements de la cultura populars de l’Alguer viatjaran a les Terres de l’Ebre. 

Eixamplant horitzons, mirant Europa

El concert de l’Alguer forma part d’un projecte que pretén internacionalitzar, potenciar i posar en valor la cultura popular i, especialment, la música catalana. 

Parés explica que el projecte ha de servir per compartir experiències i descobrir altres maneres de fer i perquè les bandes, ‘ensembles’ o formacions petites puguen moure’s pels diferents països de la comunitat europea. Diu: ‘Internacionalitzar la cultura és un deure nostre respecte la cultura catalana, l’hem de portar al món, han de conèixer’ns, saber què fem i quines són les nostres realitats.’ 

La banda de la Federació participarà del 32è Aplec Internacional amb l’associació cultural Adifolk, del 26 al 28 d’abril a Copenhaguen. I viatjarà a Brusel·les del 12 al 17 d’abril per fer un concert a l’Església de Sant Joan Baptista, dirigit per Oriol Navarro, Emilio Caballo i Antonio Alburquerque.

Segons l’organització, serà un homenatge a tot el Govern a l’exili i a les persones que estan privades de llibertat per defensar el seu pensament polític i el mandat popular, així com a les seues famílies. Parés explica: ‘Ho fem per convicció perquè les nostres entitats s’han manifestat clarament en defensa dels drets i les llibertats’.

Concert Músics per la Llibertat. Fotografia: Federació Catalana de Societats Musicals

Una banda feta de moltes bandes

La banda de la Federació es va fundar l’any 2005 per visibilitzar l’arrelament de les societats musicals i generar sinergies entre elles. Actualment fan trobades diverses i uns cinc concerts l’any, per no interferir amb l’activitat anual de les bandes.

Compta amb una plantilla diferent a cada projecte. Qualsevol de les bandes federades s’encarrega d’aportar-hi un gruix de músics al que se li sumen d’altres que provenen d’associacions musicals d’arreu del territori, tots ells majors de 12 anys. 

Actualment està formada per 71 intèrprets de les Bandes de Sant Llorenç de La Galera, de l’Agrupació Musical Rapitenca de Sant Carles de la Ràpita, de la banda de La Cala de l’Ametlla de Mar, Clau de Vent de Vandellòs i l’Hospitalet, de l’Emburgada de El Perelló, de la banda de Benissanet, de la BUMT de Tarragona i de la Symphocat de Barcelona. 

La Federació agrupa 52 entitats, 2.600 músics, més de 7000 socis i 4000 alumnes a 35 escoles. Fan unes 700 actuacions l’any entre concerts, processons, cercaviles, balls, sepelis i molt més. I és que Catalunya compta amb una llarga tradició musical, hi ha formacions centenàries com la Banda Municipal de Barcelona o les dues d’Amposta. 

Al remat, el treball de la Federació serveix per potenciar les bandes com a institucions culturals de primer nivell que dinamitzen el seu entorn més pròxim: Ofereixen cultura i són sinònim d’identitat, aprenentatge i convivència.

Fotografia: Federació Catalana de Societats Musicals

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor