El Museu Marès investigarà si dues escultures adquirides el 1980 procedeixen de l’espoliació d’un monestir gallec

  • Un article a La Voz de Galicia ha posat en alerta el museu que gestiona l'ICUB

VilaWeb
Els dos relleus del timpà del monestir de Carboeiro que va comprar el Museu Marès l'any 1980
ACN
16.01.2023 - 20:49
Actualització: 17.01.2023 - 09:31

El Museu Frederic Marès investigarà si dos relleus adquirits el 1980 a l’empresari i col·leccionista d’origen alemany Fernando Birk procedien d’una espoliació al monestir de San Lourenzo de Carboeiro, a Galícia. Segons que publica el diari Ara i ha confirmat fonts municipals a l’ACN, el museu barceloní reconstruirà el camí que van fer aquestes dues peces del timpà de l’església fins a arribar a mans de l’empresari, i les tornarà si tenen un origen il·legítim. L’equipament reacciona així a una informació publicada diumenge pel rotatiu gallec La voz de Galicia, on un historiador dona per acreditat que les peces van ser sostretes a finals dels anys seixanta, en un context de robatoris i destrosses a l’esmentat monestir.

Segons l’article, les dues peces van ser sostretes il·legalment, com ja havia denunciat l’any 1957 l’aleshores apoderat del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic a Pontevedra, José Filgueira Valverde. Les peces són un Crist entronitzat i un relleu medieval amb símbols dels evangelistes Sant Lluc i Sant Joan, tots dos part del timpà de l’església del monestir gallec. No va ser fins molts més anys després que les peces van reaparèixer, quan el 1980 les va comprar el museu Frederic Marès de Barcelona a Ericka, la viuda de Fernando Birk, un empresari i col·leccionista d’origen alemany.

El museu que dirigeix Salvador García Arnillas no té constància d’aquestes denúncies per part de cap instància administrativa de Galícia.

El consistori recorda que la política de l’ajuntament és retornar les peces si es demostra que tenen un origen legítim. Segons que informa el diari Ara, la Xunta de Galícia també estudia el cas i avaluarà les possibilitats jurídiques i les iniciatives polítiques que corresponguin. També diu que es posaran en contacte amb el museu Marès per conèixer com van obtenir les peces.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor