12.12.2024 - 16:16
|
Actualització: 12.12.2024 - 18:15
La baronessa Thyssen-Bornemisza, Carmen Thyssen, el batlle de Barcelona, Jaume Collboni i el CEO de Stoneweg, Jaume Sabater, han presentat el futur Museu Carmen Thyssen de Barcelona que es trobarà a l’antic cinema Comèdia de la ciutat. El nou equipament cultural privat comença a caminar amb la voluntat d’esdevenir un epicentre cultural de rellevància internacional amb l’art català dels segles XIX i XX com a eix central. El museu, amb peces de la col·lecció privada de la baronessa, també oferirà exposicions temporals amb obres de grans col·leccions internacionals. Els responsables de l’operació han evitat fer públic el cost del projecte i han explicat que el museu començarà a funcionar l’any 2027.
El president i CEO de Stoneweg, Jaume Sabater, ha explicat que actualment és prematur per definir una data per a l’obertura del nou museu perquè comporta una obra rellevant. “Fins al 2027 no ens podem plantejar que pugui estar operant el nou museu”, ha assegurat. Sabater ha indicat que el projecte de reforma és ambiciós i que requerirà el tràmit administratiu per la llicència d’obres, una gestió que tot just han començat. El CEO de l’empresa que farà possible el futur equipament privat no ha volgut fer públics els números de la inversió “rellevant”. “S’ha parlat de diverses xifres que no van desencaminades”, ha sostingut. Sabater ha recordat que finalment s’ha comprat l’antic cinema i que això forma part d’un acord entre privats. “No crec que sigui el dia per parlar de xifres i el projecte està viu i s’està gestionant”, ha comentat.
La baronessa Carmen Thyssen ha celebrat crear un museu “molt del segle XXI” i ha detallat que les peces de la seva col·lecció giraran pels diferents museus que té a l’Estat sense crear cap problema ni anar en detriment de l’espai de Sant Feliu de Guíxols. Thyssen, que ha dit que porta el català al cor i que entén però no domina totalment la llengua com per parlar-la, ha recordat quan anava al cinema Comèdia amb els seus avis paterns. També ha assegurat que ser col·leccionista d’art “no és fàcil” però que se sent orgullosa que tota la feina feta sigui accessible pel públic.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aplaudit que el nou museu contribueixi al “somni” de continuar sent una capital mundial de l’art. Amb les següents ampliacions del MNAC i el MACBA, pel batlle aquesta operació ha de servir per atreure “grans obres” a Barcelona i oferir espais de gran qualitat i quantitat. “Amb l’anunci del nou projecte que comença a caminar avui, guanyem un museu amb obres d’art català del XIX i el XX com a eix i un nucli cultural de referència a la ciutat”, ha conclòs.
Una fundació i un lloguer
Per fer possible el nou museu, la baronessa i Stoneweg han arribat a un acord privat pel lloguer de la col·lecció. Tot i això, han subratllat que anirà més enllà d’un lloguer perquè és un projecte amb la “Implicació absoluta” de Carmen Thyssen. “El museu portarà el seu nom i té com a objectiu representar i ser un llegat”, ha apuntat Sabater.
Per gestionar el museu s’ha creat la Fundació Art i Llegat Barcelona que liderarà el govern del nou equipament. També s’estan establint diversitat de societats que coexistiran amb l’entitat. En tot cas, la fundació coordinarà l’operativa del centre i, en ser un projecte delegat, Carmen Thyssen i la seva filla seran membres d’aquesta fundació i Stoneweg gestionarà el projecte.
El nou museu Carmen Thyssen
En roda de premsa a l’Ajuntament de Barcelona, els responsables del futur museu han explicat que la col·lecció permanent inclourà artistes contemporanis, en unes peces de la baronessa que destaquen per la “seva qualitat i representativitat”. En constant diàleg amb la col·lecció permanent, el museu també presentarà obres d’artistes clàssics i contemporanis de renom, per reforçar la connexió entre la tradició artística i les tendències actuals. Així es voldrà plantejar un recorregut que combinarà el llegat històric de Catalunya amb noves propostes innovadores i avantguardistes.
S’impulsarà una ambiciosa programació d’exposicions temporals, que portarà a Barcelona mostres d’artistes clàssics, moderns i contemporanis de primer nivell internacional, avantguardes artístiques i col·leccions excepcionals d’arts decoratives, moda i joieria. Aquestes mostres estaran dissenyades per acompanyar i dialogar amb la col·lecció permanent oferint una oferta cultural diversa que “posicionarà Barcelona com un referent cultural global”. El museu de la baronessa buscarà un enfocament dinàmic per atreure un públic ampli i heterogeni, des d’amants d’art i la cultura fins a turistes i comunitats creatives interessades en experiències culturals d’excel·lència.
L’espai serà concebut amb una col·laboració entre un estudi d’arquitectura català i un altre d’internacional, els noms dels quals encara no s’han volgut fer públic. Tindrà tres espais expositius de primer nivell, zones versàtils multifuncionals, espais immersius i auditori. A més, el museu oferirà una botiga amb productes exclusius relacionats amb les col·leccions i una oferta gastronòmica inspirada en la “creativitat i el disseny”.