12.05.2016 - 14:37
|
Actualització: 12.05.2016 - 18:10
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, considera que pujar l’IRPF per a les rendes més altes no és una mesura efectiva perquè no aconsegueix de manera immediata incrementar els ingressos. ‘Tindríem la devolució a dos anys vista, no és gens efectiu’, ha manifestat en una entrevista a Onda Cero tot recordant que és Espanya qui recapta aquest impost. Munté ha reiterat que la prioritat pel Govern es rebaixar la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes i ha emmarcat l’estudi del Departament d’Economia que lidera Oriol Junqueras en la necessitat d’estudiar diferents fórmules per recaptar nous ingressos. I ha recordat que aquest estudi sorgeix d’un mandat parlamentari del ple monogràfic sobre la pobresa.
La consellera ha apuntat que en l’informe del Departament d’Economia, que s’entregarà al Parlament, es podrà veure la incidència d’un increment d’aquestes característiques tenint en compte que les rendes de més de 100.000 euros suposen un 2% de les famílies mentre que les rendes mitjanes i baixes, que són un 80% de les famílies, pateixen una pressió fiscal molt alta.
Després del creuament de declaracions entre CDC i ERC sobre l’IRPF, Munté ha admès que hi ha diferències però ha defensat que en cap cas el vicepresident Junqueras ha dit que s’han d’apujar els impostos de les rendes altes sinó que ha apuntat a la necessitat d’estudiar diferents fórmules per recaptar nous ingressos.
En aquest context, ha reiterat que en el programa del Govern no apareix un augment de l’IRPF i que tampoc apareix en la llei d’acompanyament ni forma part dels objectius de l’executiu català.
Vies diferents per a recaptar més
El vice-president del Govern i conseller d’Economia Oriol Junqueras, ha defensat que serà el Parlament qui decidirà sobiranament quines opcions són millors sobre l’IRPF. En declaracions als mitjans, Junqueras ha reiterat que Economia ha elaborat un estudi amb diversos escenaris possibles per tal de donar compliment a un resolució del Ple de la pobresa, però ha afegit que aquestes mesures no aniran a la llei d’acompanyament dels pressupostos però que sí que es debatran al Parlament.
D’altra banda, ha defensat que rebaixar l’IRPF a les rendes mitjanes i baixes es podria compensar pràcticament íntegrament amb l’impost sobre dipòsits bancaris, suspesa per Tribunal Constitucional des del 2015. Junqueras ha xifrat la recaptació que s’obtindria per aquest impost en 650 MEUR, quantitat que permetria compensar una rebaixa per aquells que guanyen menys de 17.707 euros, que a Catalunya tenen un tipus impositiu del 12%, davant del 10,06% de mitjana espanyola.