Jordi Munell: “Sorprèn la manca de mesures sanitàries per a acompanyar el confinament del Ripollès”

  • Entrevista al batlle de Ripoll sobre el tancament perimetral de la comarca, que critica perquè es fa sense cribratges ni reforç sanitari

VilaWeb
Jordi Munell, alcalde de Ripoll, en una imatge d'arxiu (Fotografia: ACN)

Text

Andreu Barnils

01.01.2021 - 21:50

Jordi Munell (1965) és batlle de Ripoll i va ser diputat al Parlament de Catalunya del 2015 al 2017 de Junts per Catalunya. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), màster en Microelectrònica per la UAB, el senyor Munell viu aquests dies confinat perimetralment, des que el 22 de desembre el govern català va decidir de tancar les comarques del Ripollès i la Cerdanya. En aquesta entrevista telefònica feta dilluns, Munell lamenta que el tancament fos fet sense consultar, que no hi hagi mesures sanitàries i econòmiques que acompanyin la dràstica mesura. Dóna detalls reveladors: el govern va informar-lo que tancaven la comarca quinze minuts abans que ho anunciessin per la televisió. I els municipis amb més segones residències del Ripollès no són pas els més afectats per la covid.

Jordi Munell, a l’Ajuntament de Ripoll (Foto: ACN).

Com valoreu el tancament perimetral?
—A Ripoll ho vam rebre amb sorpresa. És cert que les xifres de les persones afectades per la covid-19 a Ripoll i la situació a l’hospital de Campdevànol no eren positives, però sempre havíem pensat que si arribava alguna mesura, seria en l’àmbit sanitari. Fer un cribratge universal a Ripoll, Campdevànol, Sant Joan, les poblacions més afectades, per a trobar asimptomàtics. O mesures de reforç de personal i instal·lacions a l’Hospital de Campdevànol, que va passar un brot que va afectar vint-i-tants professionals. Sorprèn la manca de mesures sanitàries per a acompanyar el confinament del Ripollès. L’única mesura és el confinament, però darrere el confinament no hi ha proposta sanitària. En lloc d’això, d’avui per avui, tancament.

El govern anuncia el tancament perimetral el dia 22. Quan us avisen?
—M’avisen que tanquen la comarca un quart d’hora abans que sortís la roda de premsa a TV3. Em truca la consellera de Presidència. Va fer igual amb l’alcalde de Puigcerdà i els presidents dels consells comarcals. Poca cosa vaig poder fer. Va anar així, sense preavís.

Heu dit que Ripoll, Sant Joan i Campdevànol són les poblacions més afectades per la covid-19. Però, en canvi, no serien les poblacions amb més segones residències.
—No. Per tant, si féssim una anàlisi exhaustiva, no hi ha correlació entre segona residència i covid-19, en aquest cas. O s’hauria de comprovar. Sabem que la mobilitat incrementa el contagi, i com més amplies els contagis, pitjor. Però municipis com Molló, Setcases, Queralbs, Toses, amb moltes segones residents, no tenien cap cas quan es va decretar el tancament. Per això es queixen els alcaldes respectius. Cap cas, i ens confinen? En canvi, teníem molts més casos al Baix Ripollès: Sant Joan, Campdevànol, Ripoll. On hi ha el 50% de la població de la comarca, i on la mobilitat és laboral.

L’impacte econòmic del tancament, el teniu calculat?
—Difícil de calcular. Però si tenim un miler d’establiments que depenen del turisme, calculem que 20 milions de facturació o 25 són els que s’han perdut. Hi ha tots els proveïdors i distribuïdors de carn, làctics, embotits, al voltant del turisme. I les escoles d’esquí, hípiques, llauners i electricistes que fan manteniments dels establiments. La roda econòmica que s’ha aturat és molt gran. I una altra cosa, penseu-ho: el dia 18 s’anuncia que es permet l’ús turístic cap al Pirineu, i per tant, moltes empreses del sector treuen treballadors de l’ERTO i fan compres de menjar. I al cap de quatre dies, tancats. No ens imaginàvem aquesta marxa enrere, tan sobtada. Divuit obren. Vint-i-dos, tancats. I com que és tan sobtada, les conseqüències laborals, econòmiques i socials són molt importants. Amb la inversió feta. Sorprèn.

Vau demanar que el Ripollès fos dels primers llocs on es vaccinés la gent. Us han respost?
—Formalment, no. Sí que sé que Argimon va dir públicament que no es podia fer perquè s’havia de començar a vacunar pels llocs on no hi havia casos, seguint el protocol establert per l’estat espanyol. Doncs a la fundació Guifré de Ripoll o a la residència de Campdevànol no hi havia hagut casos. Si ens han tingut confinats de manera unilateral, però podem avançar uns mesos la vacunació, seria una manera de compensar-ho. S’hauria pogut fer. Però no han volgut canviar els plans.

Com valoreu el paquet d’ajuts de la Generalitat al Ripollès?
—Són 2.339.000 euros per a tot el Ripollès. Els ajuts benvinguts siguin, però els considerem insuficients. Tampoc no hem vist que s’acompanyés de mesures automàtiques, com la paga dels autònoms, l’IVA, la seguretat social. Ningú en parla, d’això. Tancar la comarca és fàcil. Però el dia 30 hi ha hagut molta angoixa, sense facturar, i has de continuar pagant la seguretat social, els mòduls, l’IRPF, els autònoms. I el 20 de gener, l’estat, l’IVA no el confinarà pas. Es tanca. Molt bé. Però que s’acompanyi de mesures sanitàries, i sense tributació dels imposts.

Valoreu-me el govern català, si us plau.
—En aquest govern trobem a faltar el cap de govern. Tenir president o no tenir-ne no és igual i es troba a faltar. Quan tens un govern amb diferents visions, si hi ha un timoner, un capità, marca el rumb. I això ara es troba a faltar. Tenim constància que les reunions del Procicat duren moltíssimes hores, costa d’arribar a acords. A nosaltres, els alcaldes, no ens arriba la informació, no se’ns demana l’opinió. Oh, és que al Ripollès hi ha molts casos. Hi ha sis pobles sense cap cas. Nosaltres diem que es podria ser més quirúrgic. Ripoll, Campdevànol, Sant Joan, hi ha una mobilitat laboral molt alta, el 85% dels serveis i la indústria és aquí. Soler Palau, Casals, Comforsa, Sobeca, Fibran. Hem vist com els dies 23 i 24 es van formar les cues. I el 25, no. És a dir, hi ha hagut mobilitat laboral d’entrada i sortida elevada, i el confinament no els afecta. En canvi, el confinament afecta el sector turístic, i de residències, i com dieu, i jo també, perquè ho diuen els alcaldes, no està comprovat que aquesta mobilitat a segones residències sigui causant del contagi, tancats els hotels i restaurants. Repetim: Queralbs, Toses, Molló, amb casos molt baixos. Tot plegat, són coses que no entenem. El govern governa des de la distància, i després no contrasta la informació amb el territori.

Voleu afegir res?
—Com a reflexió: que els ajuts que rebin els afectats siguin proporcionals al volum de negoci, com fan països europeus. Proporcional a les pèrdues de facturació. El govern ens diu que és difícil de calcular, això. Doncs nosaltres oferim al govern, i als ajuntaments, la nostra agència de desenvolupament econòmic, acostumada a gestionar ajuts europeus, de turisme i treball. Perquè potser el que hem de fer és rebre un ajut global, com a comarca, que nosaltres quantifiquem en 40 milions d’euros. Que sigui una aportació al fons de cooperació al món local. I que ens deixin, als ens comarcals, repartir-los a les empreses afectades segons els criteris que deia, per a ser justos. Vostè va facturar un milió? I ara 700.000? No és el mateix una empresa amb 1, que una empresa amb 15. Aquesta és una proposta que elevem.

El govern dóna dos milions. En demaneu quaranta, de milions.
—El govern ha anunciat que, l’any que ve, al fons de cooperació local hi haurà aportacions per a les administracions per haver afrontat la covid. En el cas de Ripoll, per exemple, enguany hem posat mig milió d’euros en ajuts directes als establiments afectats. La proposta és fer igual per a tota la comarca. I que els dinou ajuntaments posin líquid als nostres municipis per als afectats de manera justa. I això se sap fer des de la proximitat, i des del territori.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor