Mundó veu “una bufetada” al Parlament i a juristes el recurs estatal sobre el Codi Civil

  • El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, considera "una bufetada al Parlament i al món jurídic i acadèmic" el recurs al Tribunal Constitucional (TC) que el Govern central ha anunciat sobre diversos preceptes del Llibre Sisè del Codi Civil de Catalunya, que regula les obligacions i els contractes.

VilaWeb
Redacció
19.05.2017 - 18:27

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, considera “una bufetada al Parlament i al món jurídic i acadèmic” el recurs al Tribunal Constitucional (TC) que el Govern central ha anunciat sobre diversos preceptes del Llibre Sisè del Codi Civil de Catalunya, que regula les obligacions i els contractes.

En declaracions a Europa Press aquest divendres, el conseller ha ressaltat que el Llibre Sisè no va ser elaborat pel Govern sinó després d’un gran esforç i “un treball rigorós” durant anys per part prestigiosos acadèmics catalans, encapçalats pel Col·legi de Notaris de Catalunya.

Mundó ha recordat que va ser aprovat en la Cambra catalana per consens, amb el suport de 101 parlamentaris incloent, a més dels vots de JxSí, també de diputats de SíQueEsPot, PSC i fins i tot del PP, amb el que ha ressaltat la “incoherència” del vot popular en el Parlament amb aquest recurs del Govern central.

El conseller ha afegit que el Llibre Sisè del Codi Civil de Catalunya, que culmina la codificació del dret civil català, compta amb l’aval del Consell de Garanties que va concloure –després de la petició d’un dictamen per part de Cs– que no vulnerava ni l’Estatut ni la Constitució.

El text regula els contractes de compravenda i permuta, el de cessió solar i el d’aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i de cultiu, així com els contractes de custòdia del territori, el d’integració ramadera, el d’aliments i el de la pensió vitalícia, entre altres.

MOTIUS DEL RECURS

El Govern central ha anunciat que recorre, concretament, preceptes del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i contractes, i de modificació dels llibres primer, segon, tercer, quart i cinquè.

L’Executiu argumenta que aquesta disposició autonòmica desoeix la doctrina del Constitucional i regula “de forma innovadora” el contracte de compravenda, la cessió de finca o d’aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i el contracte de permuta.

Segons el Govern central aquestes matèries es troben dins de les competències exclusives de l’Estat, segons l’article 149.1. 8ª de la Constitució.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor