Mundó diu que els jutges eviten Catalunya per la càrrega de treball i no pel català

  • El conseller contesta a Barrientos (TSJC) que ha lamentat que no sigui atractiva per a jutges

VilaWeb

Redacció

27.10.2016 - 19:24
Actualització: 28.10.2016 - 00:49

El conseller contesta a Barrientos (TSJC) que ha lamentat que no sigui atractiva per a jutges

LLEIDA, 27 (EUROPA PRESS)

El conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha assegurat aquest dijous que si els jutges tenen poc interès per treballar a Catalunya és per les grans càrregues de treball dels jutjats però no per parlar català.

En declaracions als mitjans des de Lleida ha respost així després de preguntar-li per les paraules del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, que aquest dijous ha lamentat en una compareixença que Catalunya no sigui un destí atractiu per als jutges.

El president del TSJC també ha considerat que si el català s’establís com a requisit obligatori per accedir a la carrera judicial a Catalunya, els jutjats catalans serien un “desert judicial”, de manera que ha defensat que segueixi considerant-se com un mèrit.

El conseller de Justícia ha respost sobre aquesta qüestió: “Segurament el que explica que a Catalunya hi hagi menys interès són les grans càrregues que hi ha als jutjats de Catalunya. Tenim només 10,5 jutges per cada cent mil habitants, quan la mitjana a l’Estat espanyol és d’11,5”, ha assegurat Mundó.

Mundó ha afirmat que si Catalunya tingués la mateixa ràtio que a la resta de l’Estat hi hauria 70 jutges nous als jutjats catalans i ha insistit que a Catalunya “ningú no té dificultat per treballar en la llengua en la qual vulgui treballar”.

“Estic convençut que no és cert que el català sigui un problema per als jutges per decidir si vénen a Catalunya o no, quan parlem amb jutges i magistrats mai no ens diuen que aquest sigui un problema per al funcionament normal ni als jutjats ni en la relació amb els ciutadans”, ha afegit.

MENYS CATALÀ EN SENTÈNCIES

També ha considerat que el percentatge de sentències dictades en català fa deu anys que està a la baixa fins a situar-se en un 8%, fet que ha atribuït, precisament, que el català sigui un mèrit i no una obligació a l’àmbit de la justícia.

“No només ho veiem nosaltres, un informe recent del Consell d’Europa ha demanat a l’Estat que prengui mesures per garantir l’ús de les dues llengües a Catalunya”, ha recalcat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor