Els moviments socials se citen en una manifestació unitària a València per a frenar l’extrema dreta

  • Més de 250 organitzacions s'han adherit a la convocatòria d’aquest vespre

VilaWeb

Redacció

19.07.2023 - 21:40

Arran de l’auge de l’extrema dreta en les passades eleccions del 28 de maig i la por que això es traduesca en un possible govern de PP i Vox a l’estat espanyol, més de 250 organitzacions han convocat aquest vespre una manifestació unitària amb l’objectiu de mobilitzar la ciutadania perquè vote opcions progressistes el 23-J. La marxa eixirà de la plaça de l’Ajuntament de València a les 19.00 i acabarà a la plaça de la Mare de Déu. Una hora més tard, també partiran dues marxes en altres punts del país: de la plaça de la Glorieta de Dénia (Marina Alta), i de la plaça de les Xemeneies d’Elx (Baix Vinalopó).

Amb el lema “Pels nostres drets, ni un pas enrere“, demanen que no hi haja cap retallada en drets i llibertats democràtiques. Al decàleg i a la convocatòria, s’hi han adherit organitzacions feministes, ecologistes, animalistes, LGBTI, immigrants, en defensa de la cultura, la llengua, els serveis públics, la memòria democràtica i sindicats. Hi ha, entre més, la Coordinadora Feminista de València, Acció Cultural del País Valencià, Lambda, Escola Valenciana, la Intersindical Valenciana, València Acull, la Coordinadora Memorialista del País Valencià i Comissions Obreres. El grup del PSPV de València també va anunciar a Twitter que hi participaria.

El primer punt del decàleg reivindica el dret a la igualtat real entre dones i homes: demanen més polítiques públiques feministes i el compliment del pacte contra les violències masclistes. El segon, el dret que es respecte la diversitat sexual, les diferents maneres d’estimar i d’identificar-se, sense discriminació social ni laboral. En tercer lloc, el dret a la memòria democràtica, la veritat, la justícia, la reparació personal, familiar i la garantia de no repetició.

També reclamen el dret de viure plenament en català, i que se’n promoga l’ús respectant les arrels i identitat pròpies, i el dret de la llibertat d’expressió, artística i cultural. Reivindiquen el dret de migrar i de l’asil polític, “perquè cap ésser humà és il·legal”. En aquest sentit, diuen no als CIE i demanen que s’impulse la cooperació internacional per la pau i la justícia social.

Volen el dret d’un medi sa i sostenible. Per això, posen l’accent en la cura i la protecció del benestar de les persones, del planeta i en la lluita contra el canvi climàtic. En la mateixa línia, defensen el respecte i la protecció dels animals. Reivindiquen el dret d’una educació, sanitat, serveis socials i pensions que siguen públiques i de qualitat, “que garantisquen el benestar, amb justícia fiscal”. També demanen polítiques inclusives per a atendre la discapacitat i la dependència.

Un altre punt és el dret d’un habitatge digne, “sense que et puguen desnonar”. En aquest sentit, defensen l’eradicació de la pobresa i l’exclusió social. Per últim, fan referència als drets laborals i sindicals per a la classe treballadora. Demanen condicions laborals justes que eviten l’explotació, i que es posen les cures al centre per a sostenir la vida. “Treballar per a viure, no viure per a treballar”, manifesten.

Cándida Barroso, portaveu dels moviments socials, assenyala que el decàleg recull totes les reivindicacions dels ciutadans per a viure amb dignitat, amb drets i amb sostenibilitat. “Volem conviure sense odi, sense rancor, però sí defensant allò que hem construït. La democràcia, els drets que tenim, els hem construït la ciutadania, ningú no ens ha regalat res. Volem fer un cordó sanitari perquè aquests drets es mantinguen i empoderar-nos com a ciutadania per a continuar avançant. Aquest és el missatge, hem d’eixir a votar perquè no volem un país en blanc i negre, sinó multicolor”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor