Moviments pacifistes comencen a Catalunya una campanya contra la despesa militar

  • Un manifest amb un centenar d’entitats adherides demana a l'estat espanyol que no cedeixi a les pressions de rearmament

VilaWeb
26.03.2025 - 15:43
Actualització: 26.03.2025 - 18:12
00:00
00:00

Moviments pacifistes de Catalunya han impulsat una campanya contra la despesa militar, el bel·licisme i el militarisme arran de les declaracions a favor del rearmament i d’augmentar els pressupostos en Defensa que aquestes darreres setmanes han entonat dirigents de la Unió Europa i de l’OTAN. En un manifest, al qual s’han adherit un centenar d’entitats, sindicats i partits, asseguren que l’augment de la despesa militar no donarà pas més seguretat, sinó que significarà “més probabilitat de guerra oberta” i demanen al govern espanyol que no cedeixi a les pressions internacionals per a plans de rearmament. Pilar Massana, d’Aturem la Guerra, ha advertit: “Tal com diu un company nostre, ens regalen por i ens venen seguretat”.

En una conferència de premsa per a presentar el manifest, el president honorari del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Pere Ortega, ha advertit que presentar uns altres països com una amenaça global i enfilar el camí de l’armamentisme i el militarisme és el “preludi d’una nova guerra” i que la història “ho demostra”. Ortega ha destacat que amb aquest manifest volen sensibilitzar l’opinió pública perquè “s’oposi” a l’escalada de declaracions per a plans de rearmament.

Moviments pacifistes i entitats alerten en el manifest que les prioritats polítiques de l’OTAN i la UE “s’han redirigit” per impulsar un augment de la despesa militar i asseguren que aquest increment “anirà en detriment de les despeses socials”. La presentació del manifest ha coincidit amb l’anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, d’un gran pla per impulsar la tecnologia i indústria de seguretat i defensa, i que a les portes del Congrés, artistes, activistes, acadèmics i entitats també hagin llançat una declaració contra la guerra i el rearmament.

Des de Barcelona, aquestes entitats reclamen al govern espanyol que posi fi al comerç d’armes i de tecnologia militar i de seguretat amb Israel; que aposti per la “distensió” i s’allunyi de la “retòrica amenaçadora” i “espirals armamentistes de l’OTAN”. També li demanen una política exterior “orientada a la pau”; fomentar espais de diàleg; promoure activament una pau ambiental i que impulsi polítiques que incideixin en la millora de la vida diària de les persones.

Al manifest, s’hi han adherit entitats pacifistes, socials i ecologistes; sindicats i diversos partits polítics. Els impulsors d’aquest text han explicat que en els dies vinents l’entregaran a les oficines de la Comissió Europea a Barcelona i, també, que se sumen la manifestació convocada el 5 d’abril pel dret a l’habitatge i que portaran per lema “Casa, sí; armes, no”. També han demanat a les entitats adherides que en els seus entorns facin xerrades i sensibilitzin per a la pau i no descarten més endavant coordinar-se amb altres moviments per a més accions.

“No ens dona seguretat tenir un kit”

“Quina seguretat volem per a Europa? La seguretat de les armes o la humana? La seguretat humana vol dir preservar  l’educació, la sanitat, els serveis socials, el benestar”, ha interpel·lat Ortega, que ha sostingut: “La població espanyola i catalana no temem una inversió militar estrangera. Temem per l’estat del benestar”. Aquest historiador també ha afirmat que “la millor manera de fer front a un possible conflicte amb Rússia no és el camí que s’està seguint” i ha advocat per la diplomàcia i les relacions econòmiques, culturals i socials amb altres països per establir “cooperacions que condueixin a una seguretat compartida”.

Massana també ha aprofundit en la idea d’allò que dona seguretat a les persones i ha assegurat que no ho farà un kit d’emergència amb béns bàsics per a setanta-dos hores, amb referència a la proposta de la Unió Europea davant eventuals crisis climàtiques,- bèl·liques o nuclears. “No ens dona seguretat tenir a casa un kit amb aigua i piles. Ens donarà molta més seguretat estar bé amb els nostres veïns; organitzar-nos per treballar per a la convivència i la pau. Estarem molt més segurs si cadascú de nosaltres, conscientment, fem tot allò que puguem per construir una real seguretat humana entre les persones”, ha argumentat.

“El món és soci del genocidi palestí”

En la presentació del manifest contra el bel·licisme també ha intervingut Salah Jamal, de la comunitat palestina a Catalunya, que ha fet un crit contra la guerra a Gaza: “És un genocidi i no només amb bombes, també sabeu que han bloquejat l’entrada de l’aigua. El Tribunal Penal Internacional ha dit moltes vegades que això són crims de guerra i el món no reacciona. El món és còmplice i soci d’aquest genocidi”. I ha continuat per avisar: “Si accepteu aquest genocidi, acceptareu els genocidis següents. I possiblement algun dia tocarà aquí”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456
dldtdcdjdvdsdg
242526272812345678910111213141516171819202122232425262728293031123456
Fer-me'n subscriptor