Moviments i entitats liberals celebraran el 5 de juliol el ‘Dia de l’Alliberament Fiscal a Catalunya’

  • Moviments i entitats liberals celebraran el dimecres 5 de juliol el 'Dia de l'Alliberament Fiscal a Catalunya' amb la presentació d'un manifest, davant de l'Agència Tributària de Barcelona, que demana "fugir de l'infern fiscal espanyol" i una rebaixa de l'esforç que fan els catalans en aquest àmbit.

VilaWeb
Redacció
25.06.2017 - 12:40

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

Moviments i entitats liberals celebraran el dimecres 5 de juliol el ‘Dia de l’Alliberament Fiscal a Catalunya’ amb la presentació d’un manifest, davant de l’Agència Tributària de Barcelona, que demana “fugir de l’infern fiscal espanyol” i una rebaixa de l’esforç que fan els catalans en aquest àmbit.

Així ho han explicat fonts organitzadores de l’acte a Europa Press, que recorden que es tracta d’una jornada amb molta tradició en Estats en Units –Tax Freedom Day– que marca el dia fins al qual la mitjana de ciutadans treballen únicament per pagar a Hisenda.

No obstant això, aquesta data és encara bastant desconeguda a Catalunya malgrat la seva rellevància per a la vida de les famílies i empreses catalanes.

Així, asseguren que un treballador mitjà dedica un total de 185 dies de l’any a complir amb les seves obligacions tributàries, dels quals 102 corresponen a cotitzacions socials, 41 a l’IRPF, 25 a l’IVA, 11 a impostos especials i 6 a altres gravàmens.

Amb això, calculen que 24.000 euros anuals de salari mitjà –un cost salarial de 31.500 euros amb la contribució a la Seguretat Social a càrrec de l’empresari– es converteixen en 16.000 euros nets.

“En altres paraules: després d’aplicar els impostos sobre les rendes del treball al cost salarial, un individu amb el salari mitjà només disposa del 50% restant per al consum o l’estalvi personal”, puntualitzen.

També consideren que “el kafkià sistema tributari espanyol té un impacte especialment perniciós” per a pimes i autònoms, i que la seva complexitat, en conseqüència, suposa un cost molt elevat per a aquests col·lectius, una barrera d’entrada a la competència, i afecta a la productivitat del teixit empresarial.

Per això, demanen avançar cap a un sistema amb impostos més baixos i transparents, i establir un marc tributari que no penalitzi el treball, l’estalvi, la iniciativa privada i la generació de riquesa, a més de defensar que “la descentralització i la competència fiscal estableixen un marc d’incentius que afavoreixen la moderació tributària”.

Entre les entitats que impulsen l’acte està el col·lectiu Catalans Lliures, Llibergència, Students For Liberty, el Centre Català de Negocis i Petrolis Independents, entre unes altres.

INFORME

Segons un informe del ‘think tank’ Civisme de 2016, el 4 de juliol va ser el dia en què els contribuents catalans van deixar de treballar per pagar impostos i van passar a generar els seus propis ingressos, la qual cosa representa gairebé la meitat de l’any, situant-se a l’últim lloc respecte a la resta de comunitats.

Així, l’alliberament fiscal l’any passat a Ceuta i Melilla va arribar deu dies abans (24 de juny); a Madrid, País Basc, Balears i Galícia, entre altres autonomies, quatre dies abans; tres a Andalusia i la Comunitat Valenciana, i dos abans a Cantàbria i Castella-la Manxa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor