28.06.2022 - 19:12
|
Actualització: 29.06.2022 - 12:35
Membres i voluntaris de Castelló LGTBI i amics de Derek Silvestre, un noi trans de Nules (Plana Baixa) mort diumenge, l’han homenatjat en un acte que el calendari ha fet coincidir amb la diada de l’Orgull LGBTI. Membres de l’associació han condemnat enèrgicament que la missa pel comiat del jove, que es va fer a la parròquia de Sant Bartomeu i Sant Jaume de Nules, se’l va tractar en femení i amb el nom de naixement, que ell havia lluitat per canviar a Derek, un de masculí.
Llorenç Sorlí, voluntari de Castelló LGTBI, l’ha recordat en l’acte de l’Orgull que s’ha fet a Almassora (Plana Alta): “Les comarques del nord del País Valencià es tenyeixen de dol amb la mort del nostre company: Derek. És Derek.” Sorli ha criticat la manera com el van tractar els seus pares quan va explicar-los la seva identitat trans i ha exposat el desemparament que va viure quan va haver de marxar de casa pel rebuig familiar, encara menor d’edat: “Derek, és un xic trans que per la seua realitat ha patit moltes violències estructurals, violències que l’han portat a diversos intents de suïcidi abans que morguera a vint-i-dos anys el 26 de juny.”
Segons que ha relatat Sorlí, Derek va trobar refugi en Castelló LGTBI, i va explicar als seus companys com havia patit un professor que li deia “reina” i el tractava en femení, tot i insistir-li que no ho fes, i la pressió familiar contra la seva autodeterminació com a home. “Quan va arribar a Castelló, no sabia on acudir, fet que el va portar a malviure al carrer entre portals i persones que l’acollien per a aprofitar-se’n d’ell. Un d’estos aprofitaments era fer de mitjancer amb drogues. Açò el va conduir a un consum irresponsable per la manca d’informació sobre l’ús de les drogues, a banda de la situació de desemparament amb la qual es trobava immers”, ha relatat. A més, ha denunciat, va acabar en una relació de parella tòxica amb una persona de Nules. “No deixava de maltractar-lo físicament i psicològicament, impedint-li l’hormonament, la seua situació administrativa de canvi de gènere en els registres i subministrant-li reiteradament droga”, ha denunciat Sorlí.
Per a major gravetat, diu el seu company de Castelló LGTBI que Derek els va explicar com la seva mare li havia dit al seu xicot: “A veure si la deixes prenyada i se li acaben les beneiteries.” Malgrat el rebuig familiar que ha relatat Sorlí, el psicòleg de Castelló LGTBI i diversos voluntaris van promoure un acostament de Derek amb els seus pares, sota la seva voluntat, i a partir d’aquell moment van començar a reconèixer-lo com a Derek. Ara bé, segons que ha dit Sorlí, només permetien que es manifestés com a trans dins de casa, però no en l’espai públic.
“De fet, el 27 de juny fou el seu enterrament, i una de les coses que no deixava de recalcar la seua família era que la realitat trans del seu fill no transcendira al municipi, quan tot Nules ja ho sabia d’abans de sexiliar-se a Castelló ciutat. Sense anar gaire lluny, la mateixa família legal, va advertir a Castelló LGTBI perquè no dura banderes trans al seu soterrament. Cosa que ens pareix fustigant pel que fa a l’orgull que ell portava de ser qui és. Un menysteniment cap a la seua persona perpetuat pel mateix entorn que el va excloure”, ha relatat. A més, ha explicat que en la cerimònia catòlica a la parròquia de Sant Bartomeu i Sant Jaume se’l va anomenar sempre en femení i amb el nom anterior, que ell refusava. “Derek ha estat acomiadat mitjançant una cerimònia amb contingut transodiant. El mateix transodi que el va portar a partir totes estes violències, és el mateix que l’ha acompanyat fins al final.”
Sorlí ha reivindicat Derek com un referent trans de les comarques del nord el País Valencià, i ha defensat que calia dignificar-ne la memòria. “Per als membres i el voluntariat de Castelló LGTBI, Derek mai morirà, sempre serà present als nostres cors”, ha dit.