Què és el moviment independentista del Khalistan que hi ha rere la crisi diplomàtica entre l’Índia i el Canadà?

  • El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha acusat l'Índia de ser responsable de l'assassinat d'un destacat activista sikh a la província de la Colúmbia Britànica aquest estiu

VilaWeb
The Washington Post
20.09.2023 - 21:40

Sammy Westfall · The Washington Post

Victòria, Canadà. L’assassinat aquest juny de Hardeep Singh Nijjar, un destacat dirigent sikh resident a la província canadenca de la Colúmbia Britànica, a mans de dos sicaris emmascarats, i l’acusació que aquesta setmana ha fet el Canadà sobre la implicació del govern de l’Índia en el crim, ha tornat a atreure l’atenció sobre un moviment separatista sikh conegut per Khalistan.

El moviment del Khalistan, del qual Nijjar era un defensor fervent, pretén establir un estat sobirà per a la població sikh del territori del Panjab, dins l’Índia. El moviment és oficialment prohibit a tota l’Índia, el govern de la qual el considera una amenaça per a la seguretat nacional.

Dilluns, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va acusar el govern indi de ser darrere l’assassinat, i afegí que en tenia indicis creïbles. Nova Delhi va titllar l’acusació “d’absurda i políticament motivada”.

Què és el moviment del Khalistan?

El moviment del Khalistan va néixer durant els darrers anys del procés d’independència de l’Índia i el Paquistan, a la dècada dels quaranta, amb l’objectiu d’establir un estat propi per a la població sikh del Panjab. El mot “Khalistan” significa, literalment, ‘la terra dels purs’.

Es calcula que al món hi ha uns 26 milions de sikhs, dels quals 24 viuen a l’Índia. Els sikhs representen al voltant d’un 1,7% de la població de l’Índia però són majoria al Panjab, on la religió sikh va néixer al segle XV. El moviment separatista compta amb un suport significatiu entre els sikhs de l’Índia i darrerament ha guanyat adeptes entre la diàspora sikh – incloent-hi al Canadà, on residia Nijjar.

Per què el moviment del Khalistan és un focus de tensió per al govern indi?

El moviment va arribar a l’apogeu entre mitjan anys vuitanta i mitjan anys noranta, quan militants sikhs del Panjab van dur a terme una insurrecció separatista violenta que va durar prop d’una dècada. Les accions del moviment van tenir una resposta contundent del govern indi.

Particularment, el moviment del Khalistan va agafar impuls el 1984, arran de l’assalt per part de l’exèrcit indi del Temple Daurat –el principal punt de pelegrinatge del sikhisme– per a expulsar-ne els separatistes. L’assalt menà a una setmana de guerrilla urbana a la rodalia del temple entre ambdues faccions, amb tancs, artilleria i armament pesant. Segons el govern indi, en l’operació van morir quatre-centes persones; els grups sikhs afirmen que n’hi van morir milers, incloent-hi pelegrins. El dirigent khalistanès Jarnail Singh Bhindranwale va ser assassinat i esdevingué un màrtir per a molts sikhs.

Uns cinc mesos més tard, la primera ministra índia, Indira Gandhi –responsable d’haver ordenat l’assalt al temple–, va ser assassinada a trets per dos dels seus guardaespatlles, que eren sikhs. L’assassinat conduí a un esclat de violència popular contra la minoria sikh, en què es calcula que moriren més de 3.000 persones en quatre dies d’atacs indiscriminats.

L’any següent va esclatar una bomba en el vol 182 d’Air India que viatjava del Canadà a l’Índia, amb escala a Londres, amb els 329 passatgers morts. Un activista sikh fou condemnat per l’atac, el pitjor de la història del Canadà.

A la dècada següent hi va haver nombrosos enfrontaments entre militants sikhs i la policia, amb el resultat de desenes de milers de desaparicions i assassinats.

La violència ha disminuït d’aleshores ençà, en part gràcies a les operacions especials índies que han contribuït a sufocar la insurrecció khalistanesa. Així i tot, les tensions entre el govern indi i els partidaris del moviment del Khalistan persisteixen, tant dins el país com fora.

Es manté actiu a l’Índia el moviment del Khalistan?

Encara que la insurrecció ja no és activa, el moviment per a establir un estat sikh independent al Panjab continua tenint un cert suport –per bé que limitat– a l’Índia. El govern indi ha advertit d’un ressorgiment de la militància al Panjab aquests últims anys, i el govern del primer ministre, Narendra Modi, ha reprimit i capturat uns quants separatistes sikhs acusats de terrorisme.

Al març, les autoritats índies van restringir durant dies els serveis de missatgeria SMS i de connexió mòbil al Panjab, on viuen 27 milions de persones, mentre cercaven el fugitiu Amritpal Singh, predicador i destacat dirigent del moviment del Khalistan. Finalment, Singh va ser detingut, com també uns 200 presumptes afiliats del moviment.

L’any 2020, les autoritats de seguretat índies van catalogar Nijjar de terrorista i el van acusar d’haver donat suport als atacs del moviment del Khalistan a l’Índia.

És actiu el moviment del Khalistan a l’estranger?

El moviment independentista khalistanès ha trobat un cert suport entre la diàspora sikh, incloent-hi països amb poblacions sikhs notables com ara el Regne Units o bé els Estats Units. Al Canadà hi viuen uns 770.000 sikhs, la comunitat més gran fora de l’Índia, i una part defensa activament el moviment del Khalistan.

El govern indi ha demanat reiteradament als països que acullen comunitats sikhs nombroses que reprimeixin els activistes del moviment khalistanès.

Aquests darrers tres anys, el grup Sikhs per la Justícia –amb seu als Estats Units i prohibit a l’Índia del 2019 ençà– ha organitzat una votació itinerant amb l’objectiu de mobilitzar la diàspora sikh de les principals ciutats del Canadà perquè participin en una consulta sobre la independència del Khalistan. Segons que explicaren els organitzadors el setembre del 2022, milers de sikhs residents al Canadà hi han participat.t

El portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de l’Índia, Arindam Bagchi, va dir la tardor passada: “La farsa va ser organitzada per extremistes i elements radicals.” L’assumpte, segons que informà el diari britànic The Independent, fou tractat diplomàticament entre l’Índia i el Canadà.

Aquest març, un grup que es manifestava davant l’Alta Comissió de l’Índia a Londres va arriar una bandera índia i va desplegar-ne una del Khalistan al terrat de l’edifici. El Ministeri d’Afers Estrangers indi va emetre un comunicat en què expressà la seva “protesta enèrgica per les accions d’elements separatistes i extremistes” a Londres i instà el govern britànic a identificar-ne i processar-ne els implicats.

Després de les declaracions del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, aquest dilluns, el Ministeri d’Afers Estrangers indi va afirmar que les acusacions del Canadà “pretenen de desviar l’atenció dels terroristes i extremistes khalistanesos, que han estat acollits al Canadà tot i continuar amenaçant la sobirania i la integritat territorial de l’Índia”.

Gerry Shih, Karishma Mehrotra i Lyric Li han contribuït a elaborar aquest article.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor