Motins de la policia desfermen a Bolívia la pitjor crisi en l’era d’Evo Morales

  • El president del país ha dit que la 'democràcia és en perill' per un 'cop d'estat'

VilaWeb
EFE Europa Press
09.11.2019 - 09:33
Actualització: 09.11.2019 - 11:55

Efectius de la policia de Bolívia s’han amotinat en algunes capitals (Cochabamba, Sucre, Tarija i Santa Cruz) aquestes darreres hores. La pressió ciutadana perquè se n’hi afegeixin més ha augmentat a La Paz, Trinidad i Riberalta. Això ha desfermat la pitjor crisi en els més de tretze anys de govern d’Evo Morales i el deixa cada vegada més acorralat perquè renunciï.

La policia boliviana ha passat d’estar qüestionada per no haver actuat en la convulsió que travessa el país després de les eleccions del 20 d’octubre a posar-se al costat del poble, com li pregava bona part de la societat. Els motins protesten contra el govern de Morales i volen evitar més enfrontaments.

Morales ha dit que la ‘democràcia és en perill’ per un ‘cop d’estat’ que, ha denunciat, han posat en marxa  ‘grups violents’ que ‘atempten contra l’ordre constitucional’, ha indicat a Twitter. ‘Denunciem davant la comunitat internacional aquest atemptant contra l’estat de dret’.

En aquest context, el ministre de Defensa, Javier Zavaleta, ha assegurat que les forces armades no estan aquarterades i no es desplegaran, per la qual cosa ha insistit que la població estigui tranquil·la, segons el diari La Razón Digital.

Les protestes a Bolívia van esclatar la mateixa nit de les eleccions presidencials del 20 d’octubre passat per la suspensió sobtada de la transmissió dels resultats just quan obligaven a una segona volta entre Morales i el dirigent opositor principal, Carlos Mesa. Quan es van reprendre, gairebé 24 hores després, concedien la victòria en primera volta a Morales, per la qual cosa Mesa va denunciar un ‘frau gegant’. Tots dos van fer una crida a la mobilització dels seus, que ha derivat en disturbis. Hi ha hagut dos morts i més de 190 detinguts.

Morales ha accedit que l’OEA, amb el suport de països com Espanya, Mèxic o el Perú, realitzi una auditoria electoral vinculant. Mesa, en canvi, no l’accepta perquè diu que és fruit d’un acord unilateral entre el govern i el bloc hemisfèric sense tenir en compte l’oposició.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor