Els Mossos investiguen el Racó de l’Hipòlit, un famós perfil d’Instagram acusat d’estafar els seguidors

  • El perfil ha anunciat uns quants sorteigs de grans quantitats de diners i ha promès el repartiment de milers d'euros

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
31.10.2023 - 12:58
Actualització: 31.10.2023 - 22:04

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació contra el Racó de l’Hipòlit (@elracodelhipolit), un famós perfil d’Instagram que acumula cent seixanta mil seguidors i que ha estat acusat d’haver-los estafat amb l’anunci de sorteigs falsos i inversions relacionades amb les criptomonedes. La policia ha explicat a VilaWeb que té constància dels fets i que no pot donar-ne més detalls perquè la investigació continua oberta.

El perfil ha anunciat aquests darrers mesos uns quants sorteigs de grans quantitats de diners i també ha promès el repartiment de milers d’euros per mitjà d’un compte de PayPal. L’administrador apel·la als sentiments dels usuaris i diu que els diners aniran destinats a la gent més necessitada. A més, ha compartit captures de pantalla de transferències que presumptament havia fet als seguidors. També havia instat els seguidors a unir-se a un canal de Telegram on ofereix informació sobre inversions financeres relacionades amb les criptomonedes. En els missatges, l’estafador demanava una inversió inicial de 250 euros, i deia que els beneficis es podrien multiplicar.

Fa temps que uns quants usuaris denuncien aquestes pràctiques sospitoses a Twitter.

La Unió de Consumidors (UCC) va denunciar a final de setembre que les transferències que prometia no arribaven mai. Lorenzo Marini, cofundador de l’ONG Verificat, va explicar al 324.cat que moltes de les accions altruistes de què presumia el Racó de l’Hipòlit eren falses.

De l’humor a les estafes

El Racó de l’Hipòlit ha estat un usuari referent d’humor en català a Instagram, sobretot en l’ús de mems. L’anterior administrador, en Miquel, va tancar el compte el gener del 2020 després d’haver penjat publicacions diàriament durant tres anys. “Sento que quan vaig començar feia una cosa que no feia ningú més”, explicava a VilaWeb.

Després d’un temps sense activitat, el perfil es va reactivar i es va començar a fer servir per difondre informació sobre els sorteigs i el canal de Telegram.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor