21.11.2022 - 19:42
|
Actualització: 21.11.2022 - 22:32
Els Mossos d’Esquadra han instruït de gener a l’octubre un total de 3.204 fets relacionats amb la violència sexual, una xifra que representa un increment del 25% respecte al mateix període de l’any 2019 i un 28,6% si només es té en compte la franja temporal compresa entre els mesos de juny i setembre. Pràcticament, la meitat dels casos s’han registrat en un domicili, en un àmbit intrafamiliar, seguit de la via pública (22,6%) i altres espais d’oci (4,6%). D’altra banda, la policia ha comptabilitzat 51 casos d’agressions grupals, la majoria en espais vinculats a l’oci nocturn, sigui al carrer o a l’interior dels locals. Respecte al fenomen de les punxades, s’han registrat 206 denúncies.
Les denúncies relacionades amb la violència sexual són el 0,6% de la totalitat de qualsevol àmbit delictiu, tot i que a la pràctica són les que tenen un major impacte en les víctimes en l’àmbit psicològic. A començament del mes de juny, els Mossos van posar en marxa un pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci amb l’objectiu de donar una resposta policial eficaç davant d’aquest fenomen. De fet, el conseller Elena ha anunciat avui que aquest pla d’acció s’ampliarà també a la resta d’àmbits.
El balanç del 2022
Dels 3.204 fets relacionats amb la violència sexual, la mitjana percentual de resolució en delictes contra la llibertat sexual se situa en un 79,8% dels casos, la qual arriba al 80,9% en la tipologia dels abusos sexuals i al 82,3% en les agressions sexuals.
La franja horària on s’aglutina un nombre més gran de fets és entre les 23.00 i les 7.00, i vora la meitat es produeixen en l’inici i durant el cap de setmana, des del divendres al diumenge (1.623 fets). Un 48,3% dels casos es registren en un domicili, i això indica que es produeixen en l’àmbit intrafamiliar o quan l’autor pertany d’alguna manera en l’entorn de la víctima. L’altre lloc més freqüent per aquestes tipologies delictives és la via pública (22,6%). La resta d’ubicacions queda disseminada en diferents escenaris concentrant-se en els espais d’oci (4,6%), espais de pública concurrència com per exemple platges, transport públic, restauració i hostalatge.
El 95,9% dels autors són homes
Durant el 2022, els Mossos han atès 3.776 denúncies de fets relacionats amb violència sexual. Pel que fa al perfil de l’autor dels fets, el 95,9% són homes (2.336). Les dades policíaques mostren que la majoria de fets que es denuncien en l’àmbit de les violències sexuals es produeixen per part d’autors desconeguts (un 60% del total), seguit d’autors coneguts en l’àmbit de la parella, ex-parella, familiars o entorn més proper de la víctima.
De l’estudi també es desprèn que el perfil de la denunciant és el d’una dona en un 86,3% dels casos (3.258). Segons els grups d’edat, el 60,25% són víctimes majors d’edat (un 0,8% dels quals correspon a víctimes majors de 65 anys) i un 39,75% són víctimes menors d’edat. En aquest sentit, destaca la franja d’edat d’entre 13 i 17 anys, que representen un 22,7% de la totalitat de les víctimes.
Un 28,6% més a l’estiu
Durant els mesos d’estiu –entre juny i setembre– s’ha detectat un increment del 28,6% dels fets denunciats en l’àmbit de les violències sexuals, respecte al mateix període de l’any 2019, amb un total de 1.453 fets respecte als 1.130 de fa tres anys. Al voltant del 90% són abusos i agressions sexuals i el 63,18 % han passat a Barcelona i en el seu l’entorn metropolità.
Vulnerabilitat química en l’oci nocturn
Les dades policíaques relacionades amb la violència sexual per submissió química o vulnerabilitat química s’han obtingut a partir de la manifestació de les víctimes. En aquests casos la violència sexual representa el 7,1% de la totalitat de fets denunciats en l’àmbit de la violència sexual durant aquest estiu (4 fets per submissió i 223 fets per vulnerabilitat). En aquest cas, l’autor era conegut per la víctima en el 50% dels casos de violència sexual per submissió química i en el 35% dels casos per vulnerabilitat química.
Formació al personal de discoteques durant els mesos vinents
Les Oficines de Relacions amb la Comunitat i els Grups d’atenció a la víctima han fet difusió dels consells de seguretat i prevenció de les violències sexuals amb associacions, entitats, institucions i serveis públics o privats que treballen en l’àmbit municipal i comarcal en els esdeveniments, festes i fires. S’han realitzat un total de 856 contactes en l’àmbit de la prevenció de les violències sexuals.
Durant els mesos vinents, s’han planificat unes quantes formacions amb les quatre principals federacions de l’oci nocturn a Catalunya (FECASARM, FECALON, Associació de sales de concert de Catalunya i el Gremi de discoteques de Barcelona). Aquestes formacions es faran entre aquest mes i el que ve. Estaran dirigides al personal del servei amb l’objectiu de sensibilitzar i facilitar informació per detectar situacions de violència sexual, pautes per fer la primera atenció a la víctima i conèixer quin és el procediment a seguir en cas que es detecti que s’ha produït una violència sexual, sigui en l’àmbit delictiu o administratiu.