30.04.2019 - 17:27
|
Actualització: 30.04.2019 - 17:55
Inspecció de Treball i Mossos d’Esquadra van constatar ahir a la matinada que el Grupo Zeta va vulnerar el dret de vaga dels treballadors de la rotativa de Parets del Vallès en desviar la impressió dels diaris ‘Sport’ i ‘El Periódico de Catalunya’ a impremtes d’altres grups editors, segons ha informat aquest dimarts el Col·lectiu Ronda, que defensa els treballadors.
Inspecció de Treball va acudir ahir a la matinada a les instal·lacions de Gráficas de Prensa Diaria (GPD), pertanyent a Grupo Zeta. Els treballadors de GPD se sumaven en aquell moment a una convocatòria de vaga que paralitzava l’activitat de la planta d’impressió entre les 24 hores de diumenge i les 3 de la matinada de dilluns en el marc del període de consultes de l’expedient d’acomiadament col·lectiu iniciat el passat 18 d’abril, l’endemà de fer-se públic l’acord de compra de Grupo Zeta per part de Prensa Ibérica, mitjançant el qual l’empresa pretén extingir els cinquanta-sis llocs de treball actuals de la planta de Parets del Vallès.
La regulació del dret de vaga impedeix a les empreses desenvolupar qualsevol tipus d’acció tendent a minimitzar l’impacte i la visibilitat de la interrupció de la prestació laboral. Tot i així, tal i com van constatar tant Inspecció de Treball com els propis agents de Mossos d’Esquadra, Grupo Zeta va aconseguir anul·lar l’efecte de l’aturada vehiculant la impressió dels diaris ‘Sport’ i ‘El Periódico’ a través de les rotatives Imprintsa, propietat de Prensa Ibérica, i Bermont, pertanyent al grup Unidad Editorial que edita els diaris ‘El Mundo’ i ‘Marca’, entre d’altres. Precisament, fins a la planta d’aquesta darrera empresa es van adreçar agents dels Mossos d’Esquadra per constatar que era aquest el punt des d’on es feia la distribució dels exemplars impresos tant per Imprintsa com a la pròpia Bermont.
A través d’aquest il·lícit, Grupo Zeta va preservar les importants edicions del dilluns, que informaven dels resultats de les eleccions generals del dia anterior. A banda de traslladar la producció a tercers, Grupo Zeta també va incórrer en una nova vulneració del dret de vaga obligant els treballadors vaguistes a allargar la seva jornada ordinària per completar la producció.
Per a Sandra Zahonero, advocada de Col·lectiu Ronda que assessora la plantilla de GPD en el procés negociador de l’expedient d’acomiadament col·lectiu, es tracta d’un ‘trencament greu’ del sistema de garanties laborals que considera la vaga ‘com un instrument legítim, vàlid, legal i absolutament necessari per a la defensa i reafirmació dels interessos dels treballadors immersos en un conflicte laboral on es posa en entredit la continuïtat dels seus llocs de treball’.
En aquest sentit, recorda que Grupo Zeta ‘ja va ser condemnat l’octubre passat pel propi Tribunal Suprem per idèntiques pràctiques il·legals en relació a la vaga desenvolupada l’any 2013 a GPD’, quan l’empresa va imposar nombroses extincions de lloc de treball i significatives retallades salarials que, en alguns casos, van arribar a suposar una minva del 40% del salari.
‘Fins i tot, en aquella ocasió, Grupo Zeta també va recórrer a aquestes dues mateixes impremtes per dinamitar el dret de vaga dels seus treballadors; Grupo Zeta està vulnerant greument la normativa laboral lesionant el dret de vaga i és reincident a l’hora de fer-ho’. ‘Esperem que Inspecció de Treball actuï davant d’aquesta actuació intolerable de Grupo Zeta i que ho faci de forma exemplar atenent a la reincidència. No podem ignorar el fet que la present vulneració del dret arriba mentre es desenvolupa un procés negociador que pretén aplanar definitivament el camí pel multimilionari negoci de la venda de Grupo Zeta i no fa sinó denotar la manca de voluntat negociadora que s’està posant sobre la taula a l’hora de tancar les portes de GPD i deixar sense feina ni indemnitzacions dignes als seus treballadors’, conclou l’advocada.