[VÍDEO] Els Mossos dificulten informar d’un desnonament a Barcelona

  • Els Mossos d'Esquadra han aparcat les furgonetes a la plaça d'Aureli Capmany de manera que s'impedia la visibilitat del desnonament

VilaWeb
Una agent antiavalot dels Mossos d'Esquadra parla amb els periodistes que intenten enregistrar imatges del desnonament. (fotografia: Enric Galli)

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

21.02.2024 - 16:55
Actualització: 21.02.2024 - 18:09

Els periodistes que cobrien el desnonament al carrer del Carme de Barcelona, al barri del Raval, s’han trobat amb entrebancs dels Mossos d’Esquadra per a informar-ne. Els agents antiavalots han situat les furgonetes a la plaça d’Aureli Capmany, de manera que deixaven molt poca visibilitat de la concentració que els activistes pel dret de l’habitatge feien a la porta del bloc on hi havia previst el desnonament. I tots els mitjans gràfics s’havien de concentrar en una escletxa que quedava entre dues furgonetes. La qüestió era especialment flagrant, perquè hi havia prou espai físic dins la plaça, rere el cordó policíac, perquè la premsa en pogués informar adequadament, però no ho han permès. Els únics mitjans que han pogut tenir un tir de càmera diferent han estat TV3 i Betevé, que prenien imatges des d’uns balcons del mateix carrer.

Els periodistes han demanat a una agent antiavalots dels Mossos que era al cordó policíac que els deixessin un espai per a informar adequadament, però l’agent ha contestat que l’oficina de comunicació havia dit que ningú no podia passar el cordó. En un moment donat, els antiavalots han aprofitat que hi ha hagut un moment de tensió en un altre punt del cordó policíac, i que els periodistes havien anat a enregistrar-ho, per moure les furgonetes i tapar l’única escletxa que hi havia.

Amb aquesta muralla de furgonetes, l’única possibilitat d’informar era des de l’altre extrem del carrer del Carme, tocant a la plaça del Pedró, molt lluny del lloc dels fets. Allà també hi havia un cordó policíac, però amb menys agents i furgonetes que a la plaça d’Aureli Capmany. Però en un moment donat, la policia ha dit a la premsa que hi era que marxés a la plaça d’Aureli Capmany, tot i que no els ha forçat a fer-ho.

Fonts de l’oficina de comunicació dels Mossos d’Esquadra, encarregada de la relació entre periodistes i policia, argumenten que no s’havia planificat una zona per a la premsa perquè no es preveia un interès mediàtic com el que hi ha hagut. Una vegada el dispositiu s’havia activat i sense ningú de l’oficina de comunicació dels Mossos allà mateix, el cos policíac no ha rectificat per oferir un espai als periodistes perquè poguessin treballar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor