‘Morts, qui us ha mort?’ narra la història ficcionada de l’últim condemnat a pena de mort d’Andorra per fratricidi

  • Iñaki Rubio treu a la llum una investigació sobre l'afusellament de Pere Areny

VilaWeb

ACN

02.09.2021 - 14:38

‘Morts, qui us ha mort?’ (Comanegra) narra la història ficcionada de l’afusellament de l’últim condemnat a pena de mort d’Andorra per fratricidi, Pere Areny. “La tesi que demostro al llibre és que el Pere patia un trastorn d’alguna manera, segurament de tipus esquizofrènic”, explica l’autor, Iñaki Rubio. El llibre se situa a l’Andorra de 1943, quan el territori pateix “la pressió” de la postguerra a l’estat espanyol i, a partir d’aquí es reconstrueixen les circumstàncies familiars que van desembocar Pere Areny a matar el seu germà Anton, l’hereu de la família. Amb tot, Rubio treu a la llum una investigació de més de quatre anys sobre l’afusellament del protagonista.

La investigació de Rubio, per tant, defensa que hi va haver dos crims –el d’Anton i el del mateix Pere- i no un. En aquesta línia, l’autor assegura que el procés judicial cap a Pere Areny va ser “un despropòsit inhumà de cap a peus”. “El van jutjar tal com manaven els usos i costums tradicionals de l’època medieval”, diu Rubio.

Si bé el llibre es basa en un cas i un context real, hi ha alguns elements ficcionats. “Els buits els vesteixo una mica, però és molt evident perquè ja es veu una cosa molt novel·lesca”, explica Rubio. Així mateix, detalla que al final de la crònica s’hi especifiquen tots aquests elements inventats. “Ho deixo tot clar perquè el lector no tingui cap dubte”, defensa.

Rubio ha pogut accedir a la documentació del cas gràcies a la família i reconeix que va començar la recerca “a les palpentes”, ja que la informació que es trobava a l’Arxiu Nacional d’Andorra era de caràcter privat. “És un cas que a Andorra més o menys molta gent coneix, però són anècdotes, un coneixement molt fragmentat i parcial i jo sempre estava amb un cert dubte”, assegura. Així, l’autor va conèixer una de les cosines de la família, qui el va posar en contacte amb els legítims hereus.

“Em van donar accés no només a la documentació, que ha estat clau, sinó que a més em van permetre entrar a la casa, que feia setanta anys que estava tancada, des dels crims”, explica Rubio. En la mateixa línia, assegura que això li va facilitar tota la investigació. De fet, accedir a la casa és el que ha fet possible que el llibre també compti amb algunes fotografies de l’espai, que es combinen amb altres imatges de context procedents de l’Arxiu Nacional.

‘Morts, qui us ha mort?’, que arriba aquest dimecres a les llibreries, és el primer títol de la nova col·lecció ‘Espores’ de Comanegra. L’editorial prevéu encabir-hi llibres d’assaig, crònica i no-ficció “que es puguin llegir tant ara com d’aquí a vint anys perquè toquen qüestions, problemes, experiències, històries de valor universal i que no caduquen”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor