Un estudi revela que més de cent mil persones s’han mort a Europa per exposició a l’ozó troposfèric

  • El nombre de morts atribuïbles a aquest contaminant es comprèn entre el 2015 i el 2017

VilaWeb

Redacció

03.06.2024 - 17:20
Actualització: 04.06.2024 - 11:44

L’exposició als nivells actuals d’ozó troposfèric (O3) a Europa és una de les principals causes de mortalitat prematura per la contaminació atmosfèrica. Un estudi fet per l’Inserm, el Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), i el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) quantifica per primera vegada l’impacte de l’exposició a l’O3 sobre la mortalitat europea, i més precisament l’impacte de l’O3 anomenat “importat”, és a dir, la producció del qual emana d’uns altres.

L’estudi calcula que el nombre total de morts relacionades amb l’ozó a Europa durant el període entre el 2015 i el 2017 és de 114.447 persones, de les quals el 88,3% es relaciona amb l’exposició a l’ozó importat. Aquests resultats, publicats a Nature Medicine, subratllen la necessitat d’accions coordinades a escala local, continental i mundial per part de tots els països per a reduir les concentracions d’O3 i el seu impacte en la salut.

Què és l’ozó troposfèric?

L’ozó troposfèric és un contaminant atmosfèric nociu format a la troposfera per la interacció de la radiació solar amb diversos gasos precursors, principalment òxids de nitrogen (NOx) i composts orgànics volàtils (COV) provinents de fonts naturals i antropogèniques. Els alts nivells d’O3 s’associen amb uns quants efectes adversos en la salut respiratòria, com ara, l’augment de l’asma, la broncopneumopatia crònica obstructiva, la disminució de la funció pulmonar i les infeccions, que en els casos més greus condueixen a l’hospitalització i la mort.

Els científics d’Inserm, ISGlobal i BSC-CNS han mesurat per primera vegada l’impacte d’una exposició a l’O3 importat d’altres països sobre la mortalitat europea. Aquestes mesures s’han fet arran de l’anàlisi de les dades recollides entre el 2015 i el 2017 en trenta-cinc països europeus.

Per seguir les concentracions d’O3, l’estudi ha fet servir el sistema de qualitat de l’aire CALIOPE desenvolupat al BSC-CNS. Aquest sistema segueix a la vegada l’O3 i els seus precursors (és a dir, els NOx i els COV) que es formen o s’emeten a cada regió. D’altra banda, per obtenir dades fora de la zona d’estudi, els científics han fet servir una metodologia que els ha permès de seguir la dispersió i el transport dels contaminants atmosfèrics en llargues distàncies. El mètode també ha tingut en compte les emissions procedents de la terra i la mar. L’anàlisi s’ha basat en les dades de l’anomenada estació càlida (del maig al setembre), en què els valors d’exposició a l’O3 són els més alts. Les dades sobre les morts registrades durant el període procedeixen de l’Eurostat.

Aquest estudi ha permès d’obtenir alguns resultats fonamentals: els científics han fet un treball estatístic que els ha permès d’estimar en 114.447 el nombre de morts atribuïbles a l’O3 entre el 2015 i el 2017, sobre el conjunt de la zona dels trenta-cinc països europeus. Segons aquest estudi, el 88,3% d’aquestes morts estan relacionades amb l’exposició a l’O3 procedent d’altres països; i l’11,7% a una exposició d’origen estatal. Més concretament, el 20,9% de totes les morts observades estan relacionades amb l’ozó que té el seu origen en altres països europeus analitzats, el 60,2% amb l’ozó procedent de fora d’Europa i el 7,2% restant, amb l’ozó procedent del transport marítim.

L’estudi també ha demostrat que, a Europa, l’O3 destinat a la mortalitat procedeix principalment dels països europeus més industrialitzats. Per exemple, l’O3 procedent de França ha tingut un impacte significatiu en els seus països fronterers, com Luxemburg (32,3% de les morts atribuïbles a l’O3), Suïssa (29,3%), Bèlgica (24,4%) o l’estat espanyol (16,8%). L’O3 procedent d’Alemanya també ha tingut un impacte significatiu en països veïns, com Luxemburg (24,2% de les morts), la República Txeca (23,3%) o els Països Baixos (21,5%).

“El nostre estudi subratlla la necessitat d’una quantificació sistemàtica de les contribucions nacionals, europees i extracomunitàries dels nivells de contaminació de l’aire i dels seus efectes sanitaris associats. L’objectiu és posar en marxa mesures de reglamentació i d’atenuació per lluitar contra l’efecte dels contaminants atmosfèrics com l’O3 que són fàcilment transportats més enllà de les fronteres” explica Hicham Achebak, investigador a l’Inserm a i a l’ISGlobal.

Finalment, l’estudi recorda la importància de lluitar contra l’escalfament global: “L’escalfament global reforçarà les condicions de formació de l’O3 troposfèric en el futur, ja que els mecanismes fotoquímics de formació de l’O3 són afavorits durant les onades de calor i els períodes de forta radiació solar. La lluita contra l’escalfament global és necessària per a millorar la qualitat de l’aire de manera sostenible. També serà important fer més recerques per a identificar millor les fonts de contaminació que contribueixen més a la mortalitat, sigui l’O3 o uns altres contaminants els efectes dels quals són igualment nocius per a la salut”, conclou Hicham Achebak.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor