S’ha mort Mísia, l’artista catalano-portuguesa que va renovar el fado

  • Va ser reconeguda internacionalment per haver renovat i popularitzat el fado

VilaWeb

EFE / Redacció

28.07.2024 - 11:56
Actualització: 28.07.2024 - 12:30

La fadista nascuda a Porto i de mare catalana Susana Maria Alfonso de Aguiar, coneguda artísticament per Mísia, s’ha mort a 69 anys a Lisboa. Va ser reconeguda internacionalment per haver renovat i popularitzat el fado. Va néixer el 1955, de pare portuguès i mare catalana, i va passar part la vida adulta entre Madrid i Barcelona, on vivia la seva àvia.

Va escollir el seu nom artístic en honor a Maria Zofia Olga Zenajda Godebska, coneguda pel diminutiu polonès Misia i musa del pintor català Josep Maria Sert. La va conèixer després de llegir-ne la biografia.

A trenta anys, va tornar a Portugal decidida a dedicar-se al fado i va aconseguir de convertir-se en un dels noms més coneguts en l’àmbit internacional. A més, va passar a la història per la renovació que va fer del gènere.

En total va publicar una quinzena de discs, amb un vast repertori que inclou no tan sols fados, sinó també tangos i boleros, entre més gèneres musicals. Va cantar en portuguès, francès, napolità, català i castellà, amb peces d’artistes tan diversos com ara la gran fadista Amália Rodrigues i els cantautors Joan Manuel Serrat i Luis Eduardo Aute.

El 2016 va ser diagnosticada amb un càncer, però va continuar la carrera musical i va publicar els àlbums Pura vida, el 2019, i Animal sentimental, el 2022.

La seva carrera no es va limitar a l’àmbit musical i va passar també pel teatre i el cinema, amb una participació en el documentari Passione, filmat a Nàpols i dirigit per John Turturro.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor